Inför SIK-Surahammar IF

Farsdagshockey

Det är mycket kvar att spela om i grundserien fortfarande och ibland blir resultatet i matcherna det som man hoppas, ibland inte. Men Skövde IK, som krigar om den viktiga femteplatsen, har i söndagens möte ett gyllene tillfälle att skapa sig lite mer luft till sjätteplatsen och det vore naturligtvis skönt. Det vore helt enkelt en perfekt farsdagspresent med tre poäng in på SIK:s konto.

Ett grattis får det naturligtvis bli!

– Tack så mycket, det var skönt att få höra såhär på lördagsmorgonen, svarar en leende Johan ”Hellas” Hellström, tränare och coach för Skövde IK.

Det vore inte dumt om det stod någon bredvid sängen när man vaknar och sa grattis på morgnarna!

– Ja faktiskt.

Såg du på fredagens tevesändning av NHL matchen som spelades i Globen?

– Nej, det gjorde jag inte.

Jag kollade och det är fantastiskt att titta på, vad duktiga de är och vad fort det går i sådana matcher!

– Ja individuellt, den skickligheten är häftig. De som är där, de har faan tränat alltså och det är inte att de har tränat ett år utan det har hängt i och hängt i, nej det är häftigt att se när de lirar.

Berätta om senaste matchen uppe i Kumla?

– Tycker vi börjar väldigt bra. Vi har våra smådippar stundtals men jag gillar spelet i första perioden. Jag tycker vi äger puck och vi spelar med sunda värderingar. De gör i och för sig 1-0 där när vi spelar boxplay i någon form av vändning där vi tappade folk högt upp i banan och när de kom in i zon så small det. Men sedan fick vi spela pp och i denna matchen var vi effektiva i powerplay, vi hänger tre pp mål och det var skönt. Det är något det har varit behov av, ett powerplay som blir effektivare. Vi har skapat lägen i pp tidigare men däremot har vi inte kunnat etablera ett tryck och vi har inte tagit tillvara på lägena, nu gjorde vi det. Andra perioden helt okej. Tredje perioden börjar de äga mer av matchen, de får tryck på oss men i slutändan så stänger vi ned det. 3-2 borta mot Kumla, det tar jag alla dagar i veckan, jag är glad över tre poäng, det känns härligt.

Vad var det som hände där egentligen på slutet?

– Jag vet faktiskt inte riktigt, det hände något på tek direkt där vilket det blev lite liv över och sedan är det väl någon spelare som försöker kasta upp en klubba på läktaren. Det är ju inte ett stort slagsmål mellan två lag ute på isen utan det är ju två lag som är inne på isen för att de ska tacka efter matchen. Det är ju inte så att det står 20 pers och vevar utan det är ju en eller två. Sedan blir det några incidenter men jag ser så dåligt i min vinkel, det blir lite känslor men jag tycker det är uppförstorat allting.

Det är konstigt, vi tillresta stod ju verkligen på första parkett och såg allt men ändå är det så svårt att säga vad som egentligen hände, man hinner inte med överallt!

– Nej så är det ju. Jag har sett det på video och rent när man är där och så kanske det är lite liv i hallen och det händer mycket, man ska ta in så många intryck liksom, men nu när man ser video så, det var ju faktiskt inte så farligt. Det är en klubba där, vi åker dit och sedan är det att någon av våra som ligger ned och det är en massa folk där men det såg värre ut än vad det var, det är min åsikt.

Hur gick det med Alexander Henriksson, han är ju naturligtvis inte med i morgon? (match penalty)

– Han är automatiskt avstängd här i söndagsmatchen och sedan får man svar längre fram här inom några dagar, men jag utgår ifrån att det bara blir en match. Jag tycker inte det ska vara mer. Jag tycker inte det är ett matchstraff heller om jag ska vara ärlig men, det är väl inte en lätt situation därute heller. Det borde stanna vid en match är min åsikt.

Det är historia nu men något som inte är historia är det som startade häromdagen och som kommer hålla på hela vintern antar jag, hockey som träningsform, https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=150176,jag såg att de hade en bra tränare?

– Haha, ja vi har dragit igång ett projekt där vi kör just hockey som träningsform. Det är inte att de kommer hit och spelar tvåmål utan jag gick ut och höll i en träning med uppvärmningsövningar, två mot etta, spel och lite skridskoåkning på slutet. Det är ett sätt att motionera också och man får känna på hockeylivet. Det var runt tjugo deltagare, de körde på, några har spelat innan och några har inte gjort det. Det var en jäkla rolig grej och det är något vi kommer fortsätta med här i klubben. Det var häftigt att se, de fick känna på lite skridskoåkning här på slutet också och sedan gick vi igenom lite speltaktiska grejor också. Det är en rolig grej samtidigt som det är nyttigt för kroppen.

Ni körde alltså lite teori också?

– Ja lite på isen ibland när vi behövde vila lite extra kanske jag stod och pratade lite om hur man kan hantera situationer i egen zon och lite sådant. Det blir lite bättre flyt i träningen då också när man hittar lite linjer i spelet och sedan tycker de nog att det är lite kul också. När de är på våra matcher och kollar så vet de lite vad vi pratar om och hur man kan hantera situationer. Nej men det var roligt.

  Det kanske var en månad sedan när en kompis var på första matchen för säsongen och jag pratade med honom i första pausen.

”Vad helvete vad bra han är den där junioren, sa han!

Vem menar du, undrade jag?

Ja han med 91 på ryggen”

Johan Planeby spelar ju med mask för ansiktet då han bokstavligen har käkat puck, berätta lite om Johan?

– Haha, ja Johan är ju ingen junior, han är väl 27-28 eller något. Han har varit med länge, han har spelat i Kumla bland annat och har gjort några säsonger här nu. Det är en smart spelare med puck, det är en levererare om man säger som så. Spelar man med Planeby ska man absolut ha klubban i isen för det kan komma passningar från både höger och vänster från honom. Det är det han bygger sitt spel på, att han är spelskicklig med puck. Rolig kille vid sidan av. Ja jag har väl egentligen inte så mycket mer att säga, det är en skön kille och det är en lirare om man säger som så, han är viktig för oss.

 

Ungefär vid den här tiden i första halvan av serien fick jag höra talas om Anders Gustavsson från Intuagera som skulle komma hit, har ni fortsatt med det?

– Nu har han inte varit här på ett tag. Vi har träffat honom två gånger som han varit med. Det är väl något vi kollar över om det kanske blir igen där. Han har varit här och pratat, han har liksom ingen hockeykoppling men han har ju en jäkla rutin från världen, han har varit inom det militära, han har jobbat med stora företag och allt möjligt. Det är häftigt att höra en sådan kille hur man kan tänka i olika situationer, inte bara som hockeyspelare utan vid sidan av. Hur man ska bete sig, hur man ska prata med sig själv och lite hur hjärnan fungerar på vissa sätt. Det har varit en häftig inspiratör för oss, det ger oss väldigt mycket som människor och han är fantastiskt duktig.

Johan Bok är ju inte med ännu men hur ser det i ut övrigt med skador och sjukdomar?

– Det är det vi har att Bok fortfarande är skadad. Han är nere innan träningarna och då kör han cykel och olika styrkegrejor men annars är det ingen annan.

Nu är det Surahammar med en duktig Conny Strömberg, ni är ju de enda som har tappat tre poäng mot dem och jag antar att ni är oerhört revanschsugna?

– Det är vi! Vi tappade tre poäng mot dem förra året också. Det är jämna matcher vi spelar i stort sett hela tiden, sedan kanske vi har vunnit några matcher lite större men det har fortfarande funnits en jämnhet i spelet kan man säga. Surahammar är ett lag som verkligen nyper på misstag, ger man dem lillfingret så tar de hela armen. Senaste matchen där hade vi inte riktigt kommit igång heller, vi var inne i en liten dipp och torskade ju matchen därefter också. Nu handlar det verkligen om att vi har fokus på vårt spel och sköter det till punkt och pricka i alla zoner och det finns absolut ingen underskattning mot Surahammar här. Vi har pratat om att vi måste komma väl förberedda till matchstart här och vara påkopplade hela tiden för det är inget snack att får Conny Strömberg lägen tar han vara på dem.

Det, blir ett annat Skövde IK de möter denna gången?

– Ja det blir det och det finns definitivt en revanschlust också. Sedan att få komma hem och spela i Billingehov också, här är vi starka.

Och så slutar vi med att fråga vem som står?

– Viktor (Andersson)! Hugo Fagerblom gör en jättebra match i Kumla, Viktor gjorde en jättebra mot Malung och jag har sagt det tidigare att jag är bortskämd med två bra målvakter och det ser man verkligen nu.  De gör det jättebra bägge två.

På onsdag den 13 november spelar Skövde IK bortamatch mot Eskilstuna Linden. Rebellerna kör en minibuss till den viktiga matchen och i dagsläget finns det någon lediga plats kvar. Är du intresserad av att åka med? Kom då fram till supportershoppen för information eller anmälan.

Som vanligt är det efteRsnack vid supporterkiosken 10-15 minuter efter slutsignal. Någon av kommentatorerna från Skövde IK:s webbteve kommer att hålla i utfrågningen av de spelare som kommer upp. I mitt tycke är det fantastiskt roligt att direkt efter matchen få möjlighet att ta del av några spelares åsikter om matchen och händelser på isen.

På tal om webbteve så går det naturligtvis att följa matchen via webbsändning om man inte har möjlighet att se matchen på plats. Länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/20865

NÄR SIK

TAR TRE POÄNG

DÅ VILL JAG VARA PÅ HOVET

NÄR SIK TAR TRE POÄNG