Inför Mariestad – SKövde

Två derbysegrar har vi med oss från grundserien och här i allettan är vi placerade högre upp än motståndaren i tabellen men trots detta är det fortfarande hemmalaget i Mariehus arena som ståtar med favoritskapet som seriesegrare av grundserien. Vad som väger tyngst avgörs i ytterligare ett hett derby under onsdagskvällen i Mariestad då Skövde IK och Mariestad BoIS HC åter drabbar samman.

Denna gång var det vi som inte kunde förvalta tvåmålsledningar och inte höll hela distansen ut, berätta om söndagens match?

– Matchen mot Troja var en böljande historia där jag tycker Troja kanske fick styra lite som de ville stundtals. Vårt närkampsspel och passningsspel var inte okej vilket gjorde att spelet med puck uteblev vissa stunder. En nyttig käftsmäll som vi nu tagit lärdom av, nu blickar vi framåt.

Troja skall vara laget från den södra serien med den starkaste defensiven men de hade uppenbara problem att hantera Skövde IK:s offensiva kvalitéer, ni gjorde fyra mål. På dessa tre inledande matcherna i allettan är det er effektivitet som sticker ut mest med den imponerande procentsatsen 17.8, tankar om det?

– Nej men vårt offensiva spel har jag varit nöjd med och det var även bra mot Troja, det är väl den delen vi tar med oss. Samtidigt tycker jag vi kan etablera lite hårdare tryck mot kassen här emot dem, men vi är effektiva. Vi tar vara på lägena, vi är inte lika kräsna längre. Tidigare kanske vi har letat öppna mål och så vidare men nu, får vi läget så tar vi läget och blir det mål så blir det mål. Vi har blivit effektivare och det tycker jag killarna har anammat faktiskt och vi har sett en utveckling senaste året. Förra året var vi brutalt ineffektiva, vi började så lite denna säsong med men har börjat kugga i sakta men säkert tycker jag. Offensiven den är bra, den är rak, den är ödmjuk, den är lagom kreativ och det är definitivt något killarna har gjort bra dessa tre inledande matcherna.

Efter matchen prisade vi Hugo Fagerblom som december månads spelare, var det ett okej val vi gjorde?

– Ja det tycker jag definitivt. Både Hugo och Viktor (Andersson) har spelat väldigt bra och jag tycker han har växt ju längre säsongen har gått och han har varit stabil så det tycker jag ni gjorde ett bra val, verkligen.

Några nya skador?

– Oscar Forsmark kommer inte att spela. Vi kommer att ställa över honom då han har en lättare skada som vi inte vill ska bli långvarig så av säkerhetsskäl kommer inte han att spela imorgon.

Det är en intensiv vecka som började i söndags med fyra matcher på åtta dagar, har ni haft eller får ni ledigt någon dag?

– De fick ledigt i måndags, dagen efter Trojamatchen tog vi ledigt. Det är en intensiv vecka, absolut, men jag är inte det minsta orolig att vi inte kommer klara det fysiskt sett, vi är tränade för detta. Det är väl mer det mentala hela tiden. Däremot kan väl jag tycka och jag tror även killarna håller med här att det är positivt med mycket matchande, förlorar du hinner du inte gräma dig och vinner du hinner du inte sväva iväg. Nu är det bara match på match här och helt ärligt, matcherna är ju roligare än att träna så vi ser det bara som en jäkla kul grej detta och det är matcher mot roligt motstånd också.

Nu är det dags för derby igen, vad har du för tankar kring onsdagens match?

– Kul med derby med allt vad det innebär. Det är en härlig inramning oavsett om vi spelar i Skövde eller Mariestad, det är ett häftigt intresse. Jag tycker vi lärt oss att hantera det på rätt sätt och jag hoppas vi ska fortsätta på den vägen med den mentala balans som behövs i ett derby. Det kommer vara jämnt, det behöver man inte vara någon rymdforskare för att lista ut. Det kommer vara en tight och jämn match och förhoppningsvis nu tog vi mycket lärdom av matchen mot Troja och kan komma ruggigt revanschsugna och vara noggrannare i vårt spel så kommer vi nog kunna hantera det bättre. Det är samma sak för BoIS, det är allettan och det är två lag som har utvecklats med mera och även om de har förlorat två senaste så är det liksom, ja det kommer vara en häftig drabbning därute på onsdag.

Jag brukar ju cykla hit och sedan ställer jag cykeln på lite olika ställen. Men när jag har parkerat bredvid cykelstället här ute bredvid spelargången precis bredvid betongpelaren har vi varit hundraprocentiga, vi har aldrig förlorat efter det så det kan vara nyckeln till segern imorgon!

– Jaja, fortsätt parkera cykeln där, den ska stå där, skrattar tränaren.

Ni har gått segrande ur två möten i serien, vad kommer det att krävas för att gå segrande ur det en tredje gång?

– Det kommer att krävas att vi gör det jobbet som jag sa, den mentala balansen att vi hittar rätt, att vi hittar våra grunder tidigt och att vi verkligen följer det till punkt och pricka. Sedan fattar alla att det kommer vara mycket kamp ute på isen och att man gör det rätt därute. Jag är inte orolig utan jag har en positiv känsla faktiskt. Jag tycker vi hade en jävligt bra träning idag, vi såg direkt på killarna att de var besvikna efter förra matchen och nu såg man att det kröp fram lite så nej, detta ska bli kul

Vem är det du ställer?

– Viktor kommer att stå

Då får vi hoppas att Viktor tillsammans med försvaret är täta bakåt och att vi offensivt kan fortsätta att vara lika sylvassa som vi i inledningen av allettan visat att vi kan vara?

– Det hoppas vi på och nu ser vi till att det blir så.

Andreas Appelgren, tränare i Mariestad BoIS HC

Han har som tränare varit med att ta upp lag till både Allsvenskan och SHL. Han har även varit med om den omvända resan. Han har värvats och han har sparkats. Han har gemensamt med vår egen Johan Hellström att han vaktade buren under sin spelarkarriär. Säsongen 10/11 värvades han in till Skövde IK, en kontroversiell värvning som många tyckte var fantastisk men lika många såg som en katastrof då han ju kom från Mariestad. Och i Mariestad var det följaktligen många som såg hans tränaruppdrag i Skövde som ett stort svek och som jag kommer ihåg det till och med saboterade hans bil genom att lossa julmuttrarna. Det är med andra ord en kille som fått känna på det mesta som tränare och har stor rutin. I mitt Skövdehjärta har han en egen liten plats efter något så simpelt som ett sms, men ett sms som kom mitt i en livskris och som vittnar om en väldigt fin människosyn. Till denna säsong har tränaren återvänt till Mariestad och där såg man detta som en ren och skär drömvärvning. Hemsidan ringde upp Mariestadstränaren Andreas Appelgren inför onsdagens derby.

Hejsan, hur är läget?

– Nej men det är ganska bra tycker jag, svarar Andreas.

Vi börjar helt enkelt innan säsongen drog igång, att säga att värvningen av Andreas Appelgren som tränare igen i Mariestad togs emot med ett rungande jippy av supportrarna är knappast en överdrift, hur upplevde du det att komma tillbaka?

-Nej men jag märkte inte så mycket av det där utan jag var bara glad själv över att få komma tillbaka. Jag har haft en dröm om att få komma tillbaka till Mariestad och det har inte varit självklart att jag skulle få göra. De har varit på mig några gånger och jag har tackat nej men den här gången så passade det väldigt bra in för min egen del och samtidigt kände jag att de kanske inte kommer och frågar så många gånger till heller. Det passade bra, det var roligt och jag har inte känt jättemycket av något rungande ståhej. Det är kul om folk tycker det är roligt att man kommer tillbaks, eller tyckte i vilket fall.

Du har haft Mariestad som hemmabas hela tiden?

-Ja det har jag, familjen har bott kvar här och jag har haft basen här som sagt. Det är nio år ungefär som man varit iväg men Mariestad har varit hemma för mig även om jag är från Eskilstuna som är min moderklubb. Jag kom hit 90 och det är här jag har mina vänner. Även om jag varit ute en del så har jag också varit hemma här en hel del under årens lopp också och somrarna har jag alltid varit hemma.

Det är ju ofta som man har sett dig på matcherna även om du har varit i någon annan klubb!

-Jo man det har passat bra de här åren då man varit i SHL, det är ju inte så mycket matcher på söndagar i SHL och division ett spelas på söndagar och då har jag ofta varit hemma och kollat på matcher. Derbyna mot Skövde har man ofta kunnat se, både de som har varit i Mariestad och de som varit i Skövde. Jag har aldrig släppt hockeyn i Skaraborg utan den ligger mig varmt om hjärtat, det har den alltid gjort och det gör den fortfarande.

Hur vill du summera er grundserie?

-Nej men den tycker jag var bra. Jag tycker den startade bra och vi fick också en bra start på träningsmatcherna där och tyckte vi satte ett grundspel tidigt som spelarna anammade och gjorde det på ett bra sätt vilket gjorde att vi kom in i serien på ett bra sätt och hade en bra form. Sedan har det rullat på ganska bra förutom några avslagna matcher på slutet av serien som man som tränare tycker är lite tråkigt och man blir besviken på. Samtidigt får man se det som att vi blev klara ganska tidigt för allettan och det är inte så lätt för de här spelarna som börjar jobba klockan sju på morgonen och jobbar till fyra att komma helmotiverade när vi egentligen inte har jättemycket att spela för. Jag har förståelse för att vi tappar lite edge på slutet men som tränare tycker man naturligtvis att det ska se bra ut jämnt. Vi vann serien och det var det som vi hade som målsättning så jag tycker vi gjorde det vi skulle göra.

Ni har med er fina siffror i mycket av statistiken från grundserien och där plockar jag ut det mest iögonfallande, ni har gått igenom grundserien med mål i vart tredje powerplay och jag tror till och med att ni nationellt låg i topp med de siffrorna, vad har ni gjort i Mariestad för att nå dit?

-Jag tror inte vi har gjort så där jättemycket utan vi har skickliga spelare i den spelformen. Douglas Lögdal är bra i den spelformen, Eddie Davidsson är kanske seriens bästa i den spelformen och det i kombination med att vi förstärkt med några riktigt bra spelande backar i Björklund och Aronsson och lite sådär har vi fått ihop en kombination som gör helt enkelt att de är skickliga på att spela i powerplay. Sedan gäller det att få dem att hitta sina roller i powerplay, alla kan inte avsluta, alla kan inte vara den som står och slår den avgörande passen och där tycker jag vi fått ihop det väldigt bra med rollerna där. Man accepterar vem som ska avsluta och vem som ska sätta upp spelet och det är inte en massa kladd och folk som hittar på egna grejer. Det kommer helt i att vi har skickliga spelare i den spelformen och det tycker jag vi har.

Om vi istället går till de tre inledande omgångarna av allettan som inneburit en seger och två förluster, hur beskriver du den inledningen?

– För det första tycker jag man möter ett helt annat motstånd, i vilket fall de lagen vi har mött hittills, de är riktigt bra och det är tuffare matcher varje kväll, så är det. Jag tycker vi börjar bra mot Troja där vi gör en riktigt bra match och den är jämn och kan väl egentligen sluta hur som helst som de flesta matcher kan göra. Men jag tycker ändå att vi kanske var det bättre laget över sextio minuter även om Troja hade vissa perioder i matchen då de pressade tillbaka oss. Sedan åker vi upp till Huddinge och släpper fyra mål i första perioden som gör att vi tappar matchen och sedan får vi jaga. Huddinge gör inget mer mål på oss men vi gör o andra sidan inget mål framåt heller. Där var det lite lojt i försvarsspelet i första perioden som gör att vi tappar matchen. Men jag hade å andra sidan väntat mig ett Huddinge som skulle vara bättre så den matchen är jag besviken på. Sedan fick vi åka ned till Kallinge, det var nytt för mig, jag hade aldrig varit där. Det var en upplevelse i sig med ett jäkla liv i hallen, det skramlade och det var trummor som slog och motståndare som gapade. Det var lite kaosartat och det hände grejer hela tiden, det var en konstig match som blev rätt rörig. Vi fick oerhört mycket utvisningar emot oss och fick spela med en man kort stora delar av matchen. Jag tyckte inte vi kom in i den matchen, det var en flängig match. Sedan lyckades vi göra fyra mål på bortaplan och det tycker jag är bra men det räckte inte då de gjorde fem. Om vi slår ihop Huddinge och Kalling så har vi släppt in några mål för mycket för att kunna vinna men det brukar inte vi göra så jag är inte speciellt orolig för det. Men det är lite annorlunda i allettan, det är lite tuffare tag, det är lite skickligare spelare och vi har ganska många i vårt lag som inte varit uppe på den nivån så jag tror vi behöver några matcher till för att komma in i allettan och vet vad som krävs för att vinna matcher.

Den som jag ser som den största karaktärspelaren i BoIS, Filip Thörnqvist, är avstängd ett antal matcher. Jag ser ju honom bara i derbyna men då brukar han sätta ordentliga avtryck. Hur stort avbräck är det med Filip borta i ett derby?

– Jo men det är klart att det är ett avbräck, det är ett avbräck att ha honom borta i alla matcher. Ju viktigare matcher det är och ju tuffare matcher det är så är det klart att det är viktigt att ha med sådana spelare och dessutom en kille då som har varit med på den nivån. Spelat sådana här matcher och kan hantera dem på ett bra sätt. Sedan är han ju vår kapten och en kapten bidrar inte bara på isen utan han bidrar med mycket runt i kring så det var olyckligt att han blev avstängd. Vi hade behövt honom i derbyt och även i de här andra matcherna så han är saknad.

Saknar du några andra spelare i truppen till onsdagens match?

– Nej det ser väl ut som att vi har de flesta i spelbart skick tänkte jag säga. Som sagt, det är ju tuffa matcher här och lite småskavanker och det är det förmodligen i alla lag men vi har i vilket fall så att vi kan ta ut alla spelare om vi skulle vilja det.

Då tackar jag för snacket och hoppas vi får en underhållande match?

– Det får vi hoppas på.

Ja ni kan det här nu kanske men hockey snackar ni bäst på Rebellernas supporterforum, https://rebellerna.com/forum Om ni snackar om matchen på sociala medier blir ATG Hockeyettan glada om ni taggar med #marsik20200108

Webbsändning av matchen hittar ni här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24352

Nu håller vi alla tummar och tår vi kan uppbåda för ytterligare en derbyvinst!