Sent ras för Väsby kostade dyrbara poäng

Väsby Hockey fick hålla nollan i över åtta perioder i sträck och en ledning med 3-0 mot Lindlöven kändes i början av den sista perioden stensäker. Men tre minuter in i sista perioden hände något. Lindlöven reducerade och tre minuter senare var laget ikapp. Matchen slutade till slut 4-4 och i övertiden tog det inte mer än minuten innan Lindlöven även greppade extrapoängen.

– Vi tappar ödmjukheten idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi rivstartar första men tappar i spelet efter det. Andra perioden är OK, definitivt bättre. I tredje är vi inte tillräckligt disciplinerade, hittar dock en väg tillbaka till ledning, men svårt att hitta balansen och det straffar oss.

Det kan minsann gå fort i hockey och att leda med 3-0 har den vise tränare Leif Boork en gång sagt, kan vara det svåraste som finns. Det är väl en sanning med modifikation men en sådan ledningen kan ge en falsk trygghet över att matchen är vunnen.

För Väsby ikväll blev just den falska tryggheten lagets fall. När laget tappade i aggressivitet och i noggrannhet så man ett lätt byte för ett ordentligt piggt Lindlöven som i den sista perioden fick den utdelning som de tidigare i matchen hade letat så länge efter.

Lika snabbt som Väsby fick sin drömstart på med två mål inom loppet av två minuter alldeles i början av matchen, lika snopet fick laget konstatera att den till synes säkra ledningen blev upphämtad på tre minuter i den sista perioden.

Från den smällen hämtade sig laget aldrig. Manfred Ehlers härliga uppåkning som gav Väsby 4-3 i mitten av den sista perioden borde ha givit tillräckligt med energi för att vinna matchen. Istället tog det mindre än en minut innan Väsby slarvat bort det segerläget med att bjuda gästerna på ett friläge som de utnyttjade till fullo och kvitterade för andra gången i matchen.

Väsby lyckades sedan aldrig uppbåda tillräckligt med energi för att avgöra matchen. Spelet i övertiden blev symptomatiskt för matchen när en Väsbyspelare slog ihop med en Lindlövenspelare, ramlade och sedan fick gästerna ännu ett friläge som de iskallt satte mellan benen på Edvin Olofsson.

Nej, det här blev ingen bra kväll för Väsby Hockey. Och ändå så inleddes den ju så bra när Felix Dahlgren redan efter femtioen sekunder styrde in ledningen för Väsby efter att Martin Liljekvist hittat fram med en passning strax framför mål.

Sedan tog det inte mer än en dryg minut senare innan Jonathan Rodensjö smällde in 2-0 efter en fin framspelning från Elliot Lorraine som hittade fram till ”Roden” med en passning bakom ryggen. Lindlöven som haft ett litet uppehåll under helgen blev tagna på sängen men blev bättre allt eftersom.

Faktum är att känslan efter den första perioden var att de vann flest kamper ute på isen. Väsby stod inte riktigt att känna igen och Lindlöven hade det bästa spelet i perioden och även flest chanser.

I mittakten blev Väsby bättre. Man var hetare, mer aggressiva och skapade även mest. Laget stod helt enkelt att känna igen och man fick till slut lön för mödan när Pontus Karlsson slog in 3-0 i numerärt överläge. Det efter att Martin Liljekvist varit först på en retur efter skott av Fredrik Falk och där Pontus fick en i princip tom kasse att slå in pucken på.

Början på Väsbyfallet inleddes i den tredje minuten. Lindlövens poängkung Alexander Kovalonok hittade en lucka mellan Edvin och stolpen och även fast buren rubbades i samband målet blåste domaren för mål.

Målet gav Lindlöven energi och när de minuten senare satte ännu en reducering efter att Väsby gått bort sig i ett byte och lämnade gästerna i överläge i en kontring, så bytte matchen skepnad helt.

Lindlöven pressade ett nervigt Väsby till enkla misstag och kvitteringen till 3-3 kom efter ännu en spelvändning där Väsby blivit stillastående.

Inte ens Manfred Ehlers mäktiga 4-3 mål då han från egen zon med hög fart åkte sig till läget och slog in pucken med en isare lyckades väcka laget. Sista perioden blev helt enkelt en period där Väsby rasade. Det kom på ett sätt som det var länge sedan man såg Väsby göra och förhoppningsvis var det en engångsföreteelse.

Det blev trots debaclet på slutet en poäng för Väsby och den poängen gör att Väsby ändå håller serieledningen intakt. Men man gör det endast med ett mål bättre i målskillnad gentemot tvåan Borlänge. En skör ledning och om Väsby ska bibehålla positionen i tabellen krävs betydligt bättre insatser till helgen då Teg och Piteå gästar Vilundahallen.

Jonathan Rodensjö var Väsbys gigant på isen idag. Var urstark i närkampsspelet och en av få i Väsbys lag ikväll som spelade bra i samtliga perioder. Tre grisar därmed till ”Roden”!

Två grisar tilldelar jag backen Martin Liljekvist som assisterar till två av Väsbys mål och som kändes stabil trots att han ändå var inne på två mål bakåt. Men dessa kan inte direkt lastas på Martin som gjorde en klart godkänd insats.

Sista grisen tilldelas Manfred Ehlers som var en av få som lyckades bryta Väsbys negativa mönster i den sista perioden vilket inte minst hans mål var ett bra bevis på.

I övrigt vill jag skänka lite positiva omnämnanden till Robin Karlsson, Pontus Karlsson samt till Lubomir Fetkovic. Slutligen måste jag säga att Oskar Andrén var en pigg nykomling som säkerligen kommer att bli nyttig när han blir riktigt varm i Väsbykläderna.