Inför SIK – Nybro Vikings IF

”Ryktet om min död är starkt överdrivet” sade Mark Twain. ”Liket lever” hette ett punkband som Freddie Wadling spelade i. Det finns många bevingade ord som passar in på Skövde IK inför söndagens viktiga match. Huddinge besegrade under lördagseftermiddagen Visby och det innebär att tar SIK minst två poäng mot Nybro under söndagen så lever hoppet om play off kvar i allra högsta grad. Nu finns det inget att spara på. En spännande söndag på Billingehov alltså som dessutom kommer kryddas med att ”Årets spelare” skall krönas innan nedsläpp.

Det är en pinad Skövdetränare Johan ”Hellas” Hellström som jag hamnar mittemot i tränarrummet efter lördagsförmiddagens träning och det inledande snacket handlar därför om det och naturligtvis med glimt i ögat.

Jag inleder faktiskt med en läsarfråga denna gång?

– Ja men absolut, svarar Hellas!

Det är en läsare vid namn Basse som undrar om du behöver blöjor, du går som du har skitit ner dig påstår han?

– Haha, ja det hände en grej igår kväll på gymmet. Jag har ju börjat mitt nya liv nu och ska ta tag i det där och träna lite och jag har kört några pass nu. Men så igår när jag körde så small det till i ryggen och det duktigt också. Jag var ju där med Viktor von Haugwitz så han fick hjälpa mig ur den här maskinen, leda mig bort, lägga mig på golvet i trettio minuter och där låg jag. Det har smällt till i nedre delen av ryggen väldigt duktigt och Basse tycker det är fruktansvärt roligt och går omkring och kastar grejer på mig och allt möjligt.

Han sa något om hånkrig!

– Jag är faktiskt en väldigt ödmjuk människa och skulle aldrig håna någon, jag är väldigt omtänksam och varm skulle jag vilja säga. Jag förstår inte riktigt hur han flyger på mig i detta. Men ja, så är det och där av att jag faktiskt inte var med på is idag heller, jag får inte på mig skridskorna. Nu är det dock så att jag är skadad är ganska mycket skit samma och det viktiga är att spelarna är hela och friska.

Förlust med 1-4 mot Halmstad innebär att historien, åtminstone siffermässig, upprepade sig. Hur ser du på matchen?
  – Jag ser det som en match där man om vi summerar målen lite vi släpper in går vi i fällan två gånger mot vad vi pratat om. De ställer om spelet snabbt och på ett speciellt sätt och det hade vi pratat lite om hur vi skulle hantera det. De var egentligen två gånger som vi inte riktigt gjorde det där och då small det. De är ruggigt effektiva Halmstad. De andra två är när de har powerplay, det är ett skitmål skulle jag vilja säga, det touchar och det går in. För övrigt tycker jag vår box var väldigt bra mot Halmstad, det är kul att se att där började vi hitta rätt. Det tredje eller fjärde målet eller vad det är var när Brandhammar (Anton) låg skadad vid sarghörnet, vi tappar folk och de får en två mot etta så det är väl inte så mycket att göra åt de två målen där. De är effektivare än oss i matchen och jag tycker vi skapar väldigt mycket, det gör vi. Vi hittar vägar in i slottet mot ett defensivt starkt lag, sedan behöver vi hänga dit puckarna och vara lite mer desperata i våra avslut där, det är väl det som är den stora skillnaden. Sedan plockar vi keepern med fyra minuter kvar eller vad det var i och med att vi behöver ha poäng och får man bara in en, två puckar, då är det match om det igen och det blir darrigt med mera. Men jag har resonerat om det som så att hade vi kunnat få in en puck lite tidigare mot Halmstad hade de behövt spela ett annat spel. Nu fick de denna ledning och då kunde de stänga ned matchbilden mer. Vi hade behövt en puck tidigare men nu blev det inte så.

Du var ju inne lite på dessa två situationer här som åtminstone jag tycker kanske borde bedömts lite annorlunda och som spelade rätt stor roll för resultatet. Jag tänker på när William Frödelius blir nedriven i vårt boxplay utan åtgärd och situationen när Anton Brandhammar blir skadad och kvar på isen väldigt länge utan att domaren blåser av. Hur uppfattar du de situationerna?

– I Brandhammars fall har jag inte sett själva smällen men däremot blir han liggande väldigt länge så där förstår jag inte riktigt varför man inte blåser. Det är ju också som så att vi har pucken i stora delar där och då kan man blåsa med gott samvete. Jag vet inte om de inte såg honom där nere i hörnet eller något sådant. Jag tycker vi skulle haft en utvisning med oss när Frödelius höggs ned, det tycker jag givetvis. Det är klart att det är tveksamt kring vissa domslut, så är det men jag hejar ju på Skövde också, då blir det så. Att vara domare är ingen lätt uppgift heller, jag har aldrig varit det och jag skulle aldrig klara det heller. Men de situationerna där var lite intressanta. Våra utvisningar under matchen är säkert utvisningar men jag kan tycka att vi skulle haft med oss lite mer där, det var några situationer. Det är väl också som så att det ska vara lite timing i det, domaren ska stå på rätt ställe och sådana saker. Det är inget vi skyller på, vi kan bara fokusera på det vi kan göra.

Medflyt och motflyt med domarnas bedömningar är egentligen inget att lägga energi på och det jämnar oftast ut sig över en säsong?

– Nej men så är det. Jag har alltid fått leva med att domaren dömer, så enkelt är det. Sedan är det klart att det kan vara frustrerande på många sätt och vi kan ju se saker som domaren kanske inte ser av den enkla anledningen att det är en massa spelare i vägen. Jag har ju bättre vinklar från båset och folk på läktaren ser ju ännu bättre, han står ju där nere och det är inte heller lätt. Jag kan inte skydda domarna och Ibland är det väldigt frustrerande men sedan finns det också väldigt många bra domare som kommer fram efter matcher och vill se lite video på olika situationer, som erkänner att de gjort fel och det kan ju alla göra. Vi ligger inte där vi ligger på grund av en domare, så är det. Men i stundens hetta blir man givetvis frustrerad.

Både Anton Brandhammar och David Lundmark fick ledas av isen, hur är det med dem?

– Det är bra! De är spelklara till imorgon. Brandhammar fick vara borta några dagar och David tränade dagen efter så de är redo att köra.

Har vi några andra skador eller sjukdomar?

– Planeby (Johan) ligger sjuk, Thilander (Adam) fortfarande borta. Det är väl det.

Och en skada i båset!

– Ja en skada på mig denna gång hehe, herregud vad händer? Sicken säsong, jag har fått puckar i huvudet, ryggskador och klämt fingrar i båsdörren. Det är hårda bud att vara tränare i Skövde.

Jaså puck i huvudet?

– Jag fick det i en av de första matcherna av säsongen. De skulle skicka ned en puck i vår zon och så styrde den på en av våra spelares klubbor och vidare ut i båset. Nu har jag ju glasögon och vill inte ha den i ansiktet så jag vänder bakhuvudet till och det small till bra där.

För ett antal veckor sedan var rockbandet Ammotrack på Billingehov och spelade in en musikvideo med delar av laget, var du med vi det tillfället?

– Jajamän!

Under fredagen släpptes musikvideon, har du sett den och vad tycker du?

– Jag har sett den! Jag visste ju att de är bra, de har varit med i melodifestivalen, men nu när man har hört låten, den är förbannat bra, det är en bra hockeylåt och hur proffsig videon blev. Det var jäkligt kul att spela in det här, det tyckte både jag och spelarna. Vi är tacksamma att vi fick vara med och resultatet blev ju riktigt bra. Jag vet ju inte om jag får göra reklam men in och lyssna på Spotify om den nu ligger där.

Jag lägger in Youtube länken i vilket fall. https://www.youtube.com/watch?v=UNEOeLqHBoc

– Ja gör det, definitivt. Det var jäkla goa gubbar och jag vet ju att den tacklingen i videon när Frödelius ska smälla på han sångaren där, det smäller rätt bra där. Sångaren bara, nej men vi kör och Frödelius bara, jaja okej. Nej men det var kul och som jag sa där, vi är tacksamma att vi fick vara med och tycker det var skitkul.

Personligen tycker jag det är fruktansvärt kul med combon hockey och rock och när det sedan dessutom är så stark Skövdeanknytning blir det ännu bättre. Vad tycker du som tränare om ett sådant jippo?

– Jag tycker det är skitbra! Det är ju som när vi bröt av och gick iväg och bowlade. Denna gång var vi med och spelade in en musikvideo och det hör inte till vanligheterna. Det är bra att koppla bort hockeyn och stundens allvar ibland och ha lite kul, det är ruggigt viktigt. Som hockeyspelare och hockeytränare lever du under en viss stress och press, så är det bara, och kan man då få avbrott med lite sådant här tycker jag det är skitbra.

Under söndagens match har vi ytterligare ett jippo att se fram emot, för sjuttonde gången skall ”Årets spelare” koras och det sker vad jag förstår innan nedsläpp. Påverkar sådana grejer innan match mycket?

– Ja men detta är ju till det positiva. Det är en positiv grej och Årets spelare är en jätterolig grej, så är det. Det påverkar oss inte negativt och såhär innan hockeymatcher händer det grejer hela tiden och ju högre upp man kommer i systemet så tröjor ska upp i taket och sådana grejor så sådana här grejer är roliga och påverkar positivt.

Och det är en sak att lära sig att hantera också?

– Ja men visst är det så, absolut. Men när det är roliga saker, då påverkar det positivt.

Ettan och tvåan fick faktiskt bägge över trettio procent av rösterna och sedan fick trean ensiffrigt så vem som än får utmärkelsen bör publiken vara rätt nöjd?

– Ja vad kul.

Jag har några läsarfrågor och den första är från någon som verkar riktigt förbannad!

– Jaha, vad härligt.

Domarstandarden i årets serie har varit skrämmande dålig och horribelt olika från match till match. Finns det inga krav på en viss standard på domare?

– Haha, jag vet faktiskt inte vad kraven är och sådana saker, hur utbildningen går till och fyskrav med mera, jag kan inte det. Jag vet att Oscar Niklasson (backklippa i Skövde 2015-2018, reds. anm.) som nu dömer är iväg på massor av grejer hela tiden. Sedan är det kanske som så att man har väl fått plocka upp en del domare, en del är yngre också och ska lära sig. Domarstandarden kan jag inte uttala mig om, jag har bara två säsonger i ettan så jag har inte mycket att kunna jämföra med.

Hur mycket får klubbarna påverka valet av domare till matcher, har de rätt att säga att den domaren vill vi inte ha undrar läsaren också?

– Jag tror inte det. Vi påverkar inte alls utan det är förbundet som skickar ut domare till matcherna. När vi åker ut till match och kommer fram så ser vi vem det är som dömer, mer än så vet vi inte. Sedan är det domarkontrollanter på matcher och de får ju tips och feedback av dem också. Men jag tror inte man kan säga att den här domaren vill vi inte ha. Det är inte heller så att det finns hur mycket hockeydomare som helst i Sverige, det är ett ganska otacksamt yrke. Det är klart som jag sa förut att ibland kan man vara frustrerad kring vissa domslut, man vill ju vinna och ibland tycker man det är orättvist, men dagen efter lugnar man ned sig. Men nyckeln för Svensk hockey handlar mycket om hur utbildar vi våra domare, hur kan vi hjälpa dem att bli bättre, hur kan vi ge dem tips och feedback för att få dem bättre? Det kan hända att de får jättemycket utbildning men det är jätteviktigt att vi hjälper våra domare också för det är inget lätt yrke.

Sedan har vi en som har räknat här, jag har inte kollat siffrorna men jag tror de stämmer och han skriver såhär. Våra målvakter har stått 19 matcher vardera under årets säsong, får de stå varsin nu på slutet?

– Vi får se hur det går här. Hugo (Fagerblom) kommer få fortsatt förtroende mot Nybro, han kommer stå. Det beror lite på hur det går med mera. Däremot är det inget jag har tänkt på att det ska vara lika, att alla ska stå lika mycket utan det har varit att bägge två har spelat bra under säsongens gång och då har det blivit att de har stått. Någon har stått tre gånger och sedan kanske kommit en liten dipp och då kanske det blir att man byter och sedan har den andra gjort det bra. Jag visste faktiskt inte att bägge stått 19 gånger, vad häftigt.

Har du någon Hellas fråga?

– Du, jag åkte ju på min skada igår och det var då jag skulle ligga hemma och knåpa ihop någon bra fråga här till supportrarna med mera men den blir mot Grums, då kommer Hellas frågan. Då jäklar ska vi ställa hela Skövde, hehe.

Nu blir det lite konstigt idag när jag snackar med dig för Visby, det lag som vi tabellmässigt slåss med, har ju sin match under lördagseftermiddagen och beroende på utgången av den matchen kommer vi ha allt att spela för eller i värsta fall bara äran. Hur förbereder man sig en lördagsförmiddag när de tänkbara scenariona är så vitt skilda åt?

– Vi pratade om det innan att vi lever ju på andras resultat nu, ja idag kan det faktiskt skita sig även om jag tror på Huddinge. Men vårt fokus ska ligga på det vi kan prestera och påverka. Vi gjorde idag vad jag skulle vilja säga en av säsongens bästa träningar. Killarna var skitbra idag allihop, ett jäkla tryck i grejerna, bra fart fram och tillbaks med mera så det är där vårt fokus är. Sedan är det klart att vi vet om att matchen spelas och det har man i bakhuvudet, så är det. Men vårt fokus ligger på det vi kan påverka och nu är vi väl förberedda till söndagens match.

Senast nere i Nybro var det en jämn match med väldigt få utvisningar. Vad tror du om söndagens match?

– Jämn match kommer det att vara, det brukar vara jämna matcher när vi spelar. Vi spelar bra hockey men däremot ska vi nu göra det där lilla extra för att få den där lilla extra tillfälligheten på vår sida. Vi ska tävla och sedan handlar det om att vi ska maxprestera, klämma ut det sista ur varje individ nu, att alla ligger på topp nu. Det är det vi har pratat om och all alla går till sig själva nu för att se till att lösa detta. Får vi möjligheten för att Visby åker på torsk ska vi se till att reda ut detta.

Vem ställer du kan vi hoppa över för det vet vi ju redan?

– Ja den kan du skippa då.

Jag önskar ju alltid lycka till men det har ju inte varit helt lyckat alla gånger nu i allettan så jag tänkte byta taktik denna gång. Break a leg!

– Haha, break a leg, du det kör vi på. Head up, stay strong, fake a smile, move on!

The show must go on” tänker jag när jag lämnar tränaren efter lördagens samtal.

Glöm inte bort att komma I tid till söndagens match så att ni inte missar vem som tilldelas den fina utmärkelsen “Årets spelare”. Den spelare som publiken på Billingehov har utsett till utmärkelsen tilldelas priset innan nedsläpp. Vem blir det?

Webbtevesändningen från matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24417

Matchtråden på Rebellernas supporterforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=816

EfteRsnack är det som vanligt vid supporterkiosken tio till femton minuter efter slutsignal.

Avhandlar du matchen på sociala medier använd dig gärna av hashtag #siknyb20200216

Nu har vi fått ett extraliv, se till att förvalta detta nu krigare i SIK. Vi ska fortfarande till Play Off som minst!