Heta känslor när SIK besegrade BoIS på nytt

Derbymatcher mellan Skövde och Mariestad brukar oftast innehålla en hel del känslor och det var inget undantag under torsdagskvällen. Totalt delades det ut 126 utvisningsminuter i genrepet.

Det var känslor redan ifrån start i säsongens andra Skaraborgsderby. Spelarna smällde på varandra friskt och Skövde drog på sig inte mindre än fyra utvisningar under den första akten, även om den fjärde kändes oerhört billig från domare Jesper Jatko.

Skövdes boxplay var dock riktigt aggressivt och gav inte gästerna några större lägen som Hugo Fagerblom hade bekymmer med.

Den första utvisningen kom redan efter två minuter på William Frödelius men Mariestad skapade ingenting i sitt numerära överläge. Istället var det SIK som fick den vassaste målchansen, trots en man mindre. Adam Thilander och Jonathan Ström fick en två mot tvåa, Thilander flippade fint fram pucken till Ström i mitten och han kunde enkelt överlista Tobias Sandberg med ett snärtigt skott ovanför plockhandsken.

Dryga minuten senare spelade Ström en fin passning bakom ryggen på sig själv till Jesper Emanuelsson som klev in i slottet men avslutet räddades av Sandberg den gången.

När SIK sedan fick chansen att spela powerplay efter dryga elva minuter var det Henrik Thegel som serverades en fin macka av Dennis Santesson. SIK:s powerplay var en ren njutning att beskåda, laget var kreativt och till slut var Sandberg så överspelad efter Santessons macka att Thegel enkelt kunde raka in trissan i tom kasse.

Gästernas enda kvalitativa målchans kom när det återstod tre minuter av perioden. SIK hade svårt att få ut pucken ur egen zon och när Douglas Lögdahl fick öppet mål trodde nog samtliga 50 att han skulle reducera men på något sätt fick hemmalaget dit en klubba och räddade pucken på mållinjen.
– Jag tycker att vi släpper lite mycket ytor i mittzon i första perioden men vi rättar till det och efter det så känns det kontrollerat matchen igenom, ansåg Jimmy Krusell.

Slashing startade rejält tumult

Om det var en del känslor i den första perioden var det ingenting jämfört med mittperioden. 110 minuter delades ut, varav 100 vid ett och samma tillfälle men det återkommer vi till.

SIK fortsatte spela som i den första perioden och när SIK stressade gästerna vann de ofta tillbaka pucken från sina motståndare och Henrik Thegel fick två lägen inom loppet av 15 sekunder men Tobias Sandberg parerade båda gångerna, först med benskyddet och sedan med plockhandsken.

Men drygt en och en halv minut senare kom ändå 3-0. Jesper Emanuelsson och Alexander Henriksson kom i en två mot etta, Emanuelsson spelade över pucken och Henriksson klippte in pucken med ett välriktat slagskott som Sandberg var chanslös på.

Tio sekunder senare bröt derbykänslan ut på allvar, gästernas lagkapten för dagen, Lucas Larsson stod för en saftig slashing på Jesper Emanuelsson och sedan var det igång. Alexander Henriksson och Max Kardevall hade varsin uppgörelse med Lucas Larsson och Gustav Pehrsson och domare Jatko valde att ge tre av de fyra fem plus game för tilltagen. Larssons slashing renderade i ett matchpenalty, resterande fick åka och duscha för fighting.

När det hela var över och spelet kom igång dröjde det inte länge innan William Frödelius och Alexander Tyyni sa några väl valda ord till varandra och fick två minuter vardera i utvisningsbåset av domaren.

Spelet blev minst sagt ryckigt och kvaliteten sjönk betydligt efter alla utvisningar men det verkade som att gästerna hanterade det bäst. Mariestad fick lite mer tid med puck än tidigare i matchen men hade oerhört svårt att skapa några farliga chanser. Hugo Fagerblom fick de flesta skotten i bröstplattan och såg lugn och trygg ut mellan stolparna.
– Det är svängigt och rörigt och utvisningar till höger och vänster men det är åt båda håll som domaren tar tveksamma utvisningar, tyckte Jimmy Krusell.

SIK försvarade sig väl

I den avslutande tredjedelen av matchen försökte gästerna göra allt för att komma in i matchen målmässigt och fick en snabb reducering. Jesper Lindén fick pucken till skänks efter en misslyckad rensning av hemmalaget och placerade in pucken invid Hugo Fagerbloms vänstra stolpe.

Det tog 23 sekunder, sedan hade SIK punkterat tillställningen.

Jesper Emanuelsson hittade en lucka mellan Sandbergs ben trots att han knappt hade någon lucka att skjuta på.

4-1 och SIK kunde sedan bevaka sin ledning. Mariestad försökte och försökte, men gång efter gång var det hemmaspelare som skyddade sitt mål och det var först efter att Axel Abrahamsson åkt ut två minuter som det blev något ordentligt tryck mot Fagerblom. Men trots gästernas individuella skicklighet och 18 skott på mål i den sista akten lyckades de inte överlista Fagerblom mer än det målet Lindén gjorde.

Därmed tog SIK sin andra raka seger mot Mariestad och efter matchen var assisterande tränare Jimmy Krusell givetvis nöjd.

– Det var skönt att få avsluta försäsongen med en derbyseger. Vi pratade innan om att inte kliva in i deras fälla utan sköter vi vårat så vinner vi matchen och då är det kontrollerat. Nu tar vi ledig helg innan vi kör igång en rejäl träningsvecka inför seriestarten mot Dalen. Det har varit en lång försäsong så det ska bli jättekul att det drar igång på allvar nu och få spela om poängen, avslutade Jimmy Krusell.

Nästa match för SIK är först nästkommande söndag då det vankas seriepremiär hemma mot HC Dalen, förhoppningsvis inför lite fler åskådare än de 50 som varit under försäsongen.