Inför SIK – Visby/Roma HK

Visby/Roma HK är inte Skövde IK:s vanligaste motståndare. Vid endast tre tidigare tillfällen har de bägge klubbarna mötts, två i förra årets alletta och en cupmatch 2014. Faktum är att vi mot detta motståndet hittills är obesegrade. Kan vi behålla den sviten även efter fredagens drabbning?

Det hördes en del gotländska i katakomberna idag (torsdag)?

-Ja de (Visby/Roma HK) är här redan, bekräftar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren.

Jag antar att du vill upp och kolla lite på dem när de tränar? (Visby/Roma kör ett ispass på Billingehov direkt efter att isen spolats om efter SIK:s träning. Reds. anm.)

-Nej inte för att scouta i vilket fall, det tror jag inte man har så stor nytta av en sådan här men det är alltid roligt att titta på träning.

De skulle bo här i Skövde hela helgen förstod jag?  -Ja!

Det känns som att vi förlorade premiären i allettan i första perioden, berätta om söndagens möte med Vimmerby?

-Ja första perioden var ju Vimmerby betydligt bättre än oss. Men sedan ska man spela i tre perioder och jag tycker vi har bud på att komma ikapp också så det är synd att de får den här 2–0 ledningen att gå på. De gör det bra i första där vi är lite för snälla i spelet både med och utan puck tycker jag så de får lite för mycket initiativ. Vi växer upp och jag tycker att vi hittar ett bra spel sedan och framförallt så tycker jag vi löser, ja vi har mycket bra kombinationsspel nedifrån och tar oss igenom mittzon med bra fart. Men de var svårforcerade, de var duktiga att spela försvarsspel så det var svårt att komma åt dem ordentligt så vi fick gnugga på ordentligt men det räckte inte riktigt hela vägen.

Var det ännu en match där vi klarade oss från skador?

-Ja!

Peppar, peppar, men vi har klarat oss väldigt bra hittills från matchskador denna säsong, är det slumpen eller varför håller vi så bra?

-Nej men det är säkert slump att det har varit så.

Hur har vi det på sjuk och skadefronten?

-Det är bara Martin (Olsson) som är skadad fortfarande.

Jag kollade lite på istiderna, har ni flyttat in alla träningar i A-hallen?

-Ja det är bara vi som tränar så att då behöver vi inte slåss med några andra om istider.

Ni och Visby!

-Haha, ja precis, Visby lånar lite tid också, skrattar Fredrik.

Hur har veckans träningar sett ut?

-Det har varit bra. Vi tränade i måndags, ledig tisdag och sedan har vi tränat onsdag och torsdag. Jag tycker vi har haft bra fart på grejerna och det har känts jättebra. Det känns som att vi tar med oss den positiva avslutningen, trots noll poäng i Vimmerby har vi ändå med oss en bra känsla och den har vi haft med oss i veckan.

Jag tänker att när man tränar blir det ju per automatik alltid mot samma motstånd, är det en helt galen tanke att man skulle kunna skicka några femmor till Mariestad och vice versa någon gång då och då för att bredda motståndet och därigenom få lite win win effekter?

-Ja det är väl ingen tanke som har nått ishockeyn direkt, konstaterar tränaren med ett leende och fortsätter, så det tror jag nog inte riktigt. Däremot så vet jag att de gör så i andra idrotter borta i USA. Amerikansk fotboll tror jag gör så att de åker på läger tillsammans där de offensiva och defensiva möter olika men det är inget vi har några planer på utan vi får nöta på mot varandra här på träningen.

Jag upplever att när det är en lång puck som går ned i vår zon är det ofta som vår back som åker efter pucken låter en jagande motståndarforward relativt enkelt åka ikapp och till och med förbi, vi förlorar initiativet och motståndarforwarden lyckas checka fast pucken tills hans kamrater hinner ned och hjälpa till. Är det vi som helt enkelt är så inriktade på att hålla insidan i sådana lägen eller vad är det som händer när det blir så?

-Det är väl två saker som händer. Det ena är att i själva åkduellen som du säger, Vimmerby till exempel upplevde jag hade en stötstrategi som byggde på att de spelade långa pass och så skarvade de ned i kortsargen och så gick de på det vilket gör att de kom ju i fart och timade på det vilket gjorde att de framförallt i första perioden kom ned före oss tycker jag. Då kom de dit med sitt understöd lite snabbare också. Ju längre matchen gick tycker jag att det är vi som vinner de duellerna. Det handlar om att dels så kommer man till puck så fort man kan såklart men också att vår två eller trea är där snabbare så att vi vinner de här låslägena som blir. Så det är absolut inte att vi i en åkduell ska vara passiva och hålla oss på insidan utan då ska vi åka full fart och åka på pucken.

Nu går vi in i en tuff period där vi ska avverka fem svåra motståndare på tio dagar, hur tänker du inför den utmaningen?

-Att det är roligt att det börjar täta till sig med matcherna. Vi hade ju ett treveckors uppehåll innan vi åkte till Vimmerby och sedan spelade vi inte i onsdags när övriga spelade så vi är jättetaggade på att matcha igång. Det är roligt när det kommer sådana perioder när man spelar i princip varannan dag och så åker man av sig matcherna emellan och laddar på. Så det är positiva tankar kring det.

Nu blir det materialarcheferna då. (Andretränaren Jimmy Krusell sitter bredvid och börjar skratta när materialarcheferna kommer på tal och han vet att nu skall han häcklas) Du (Jimmy) skulle skaffa dig en hållhake på dem så skulle du komma lindrigare undan.

-Ska jag skaffa mig det, funderar Jimmy?

Ja du är för snäll och godtrogen!

-Jaha, ja det kanske jag är, haha.

Dagens från materialarcheferna är att nu vill de verkligen ha ett svar från dig på varför du nästan springer iväg efter träningarna?

-Ja jag håller ju inte riktigt med dem om det. Det har varit någon träning där det kan ha varit lite bråttom efter som förra gången du satt här men då var det att jag hade en padeltid och då var jag tvungen att försöka skynda mig lite. Annars försöker jag nog vara kvar tycker jag men det kanske inte de vet då de inte är här varje träning. De kan börja med att vara här lite oftare så kan de få se det lite själva.

Den var bra, där bet du ifrån lite!

-Ja jag får försöka, avslutar ”Krusse” och skrattar hjärtligt.

Jag har fått två läsarfrågor också och den första funderar lite på samma sak jag gjorde nyss. Äntligen intensivt matchande, fem matcher på en dryg vecka nu och givetvis viktigt att spelarna orkar ladda om inför varje uppgift. Har du några trick i rockärmen för att spelarna ska orka?

-Det är ju viktigt att de har ett eget ansvar i att ha återhämtningen med sömn och att man får i sig riktigt med kost och laddar med energi, berättar Fredrik. Sedan är det klart att de jobbar ju mellan varven också så det är ett tufft liv att spela i hockeyettan och allettan. Trixet för oss är väl att träningarna emellan blir väldigt anpassade efter match, mer att vi samlas, pratar igenom matchen som varit och kör lite tempofyllt på en kortare träning och sedan laddar vi på för nästa. Träningarna är mer för att åka ur benen så det är inga långa träningar med mjölksyrepass utan korta och intensiva pass som gäller och ladda på för nästa.

Den andra lyder, vårt powerplay var sönderläst i Vimmerby, räknar du med att resten av lagen i serien studerat det lika väl och hur ska vi i så fall ”chocka” motståndare i PP?

-Jag tror att våra motståndare i grundserien också hade studerat vårt powerplay. Det är inget som börjar nu utan det har alla gjort hela tiden och vi landade ju in på bäst procent där i grundserien så att vi litar på att våra spelskickliga spelare hittar tillbaka till det och att vi fortsätter att hålla uppe pucktempot och har attack mot mål. Vi har ju inte bara en variant i powerplay utan de är ganska kreativa och har flera olika lösningar så att jag känner väl inte direkt att det är någon panik efter Vimmerbymatchen.

Visby/Roma under fredagen, berätta lite vad du känner till om motståndaren?

-Jag har ju försökt att titta på dem lite nu såklart och jag har sett deras match mot Dalen där jag tycker det blev lite stora siffror sett till matchbilden tycker jag. Jag tycker att det är ett ganska tufft och de är ganska täta och vi kommer få en tuff match. Jag tycker som sagt att siffrorna mot Dalen blev stora. Självklart har vi scoutat dem lite i deras power och boxplay så som alla gör men störst fokus nu ligger på att vi ska ta vidare där vi avslutade Vimmerbymatchen och bygga vidare. Jag tror att vår fart kommer att vara jätteviktig för oss, fart på pucken och fart i skridskorna tror jag vi kommer komma väldigt långt på och att vi är noggranna med det.

Då önskar jag lycka till med det!

-Tack så mycket!

Länk till webbtevesändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-visbyroma-hk-x31r6p

Och om du inte redan vet vad som gäller så hittar du här en guide över vad som gäller för de olika ettanserierna under våren. https://www.hockeyettan.se/2021/01/12/guide-det-har-galler-i-var/

Läsarfrågor mottages väldigt gärna via mail till [email protected]

Nu vill vi ha allettans första tre poäng!