Inför SIK – Mariestad BoIS HC

Allettan och Derby på Billingehov, normalt sett hade det inneburit kring tre tusen personer på läktaren jämfört med den handfull som kan titta nu i Coronatider. Vi får hoppas att den lilla skaran håller fanan lika högt som naturligtvis våra i rött, gult och blått klädda krigare håller fanan nu när nästa fight i slaget om Skaraborg skall avgöras. Nu taggar vi för ett underbart och hett derby under onsdagskvällen!

Det känns fruktansvärt att komma sent och okoncentrerad till träningen dagen innan ett derby. Jag sätter mig på läktaren bredvid sportchefen Anders Lundström den stund jag tittar och Anders sneglar konstigt på mig, han tycker att jag är ouppmärksam verkar det som. När träningen väl är slut och spelarna börjar droppa av ser jag någon som står kvar tillsammans med Martin Olsson och övar skott. Jag känner inte igen killen. Nere i materialarrummet frågar jag om det? Det är ”bultens brorsa muttern” blir det kryptiska svaret och lite förbryllad kliver jag sedan in i tränarrummet för att intervjua Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren där han tillsammans med andretränaren Jimmy Krusell alltid hamnar med en kopp kaffe efter genomgången som hålls med spelarna i omklädningsrummet en liten stund efter avslutad träning. Jimmy verkar taggad efter att ha tillbringat någon timme i närheten av materialarcheferna, Fredrik däremot skrattar hjärtligt åt något ”Krusse” säger.

Vi räckte inte hela vägen i söndags heller men som jag upplevde matchen via webbteve så vill jag påstå att det var ett ordentligt fall framåt inom många kategorier och det känns bra. Berätta om mötet med Huddinge?

-Jag håller också med om att det är många många steg framåt jämfört med Visbymatchen, bekräftar Fredrik. Framförallt hur vi kommer ut till matchen och att vi inte bjuder bort förstaperioden som vi har gjort både mot Vimmerby och Visby utan vi är med och kör från start. Jag tycker vi spelar med bra fart och med bra tålamod och värderar spelet mycket bättre när vi behöver och spela på lite yta och sätta fart eller när vi kan spela med kontroll ur zon och sådana saker. Mycket mycket bättre. Tyvärr tappar vi väl tålamodet lite i tredje perioden då det blir lite för svängigt och det passade oss inte riktigt men vi vet att det passar Huddinge så det var synd att vi bjöd in till den här fram och tillbaka hockeyn. Vi närmade oss ju flera gånger men vi lät ju dem göra mål tätt efter hela tiden så det var synd. Ändå två bra perioder som vi kan jobba vidare med och sedan ska vi tävla på det sättet i sextio minuter.

Det var två lag som gillar att göra mål i powerplay?

-Ja det var det!

Robin Wallin och Jesper Emanuelsson blev skadade i fredags och jag misstänker att du nu blivit uppdaterad kring skadorna. Vad kan du säga om deras skadestatus och när de förhoppningsvis kan vara tillbaka?

-Ja Jesper är ju någon vecka bort minst i varje fall, vi vet inte fullt ut ännu. Men inte denna veckan så får vi se framåt sedan. Jag tror att det kan ta lite tid. Robin, vi får se lite men förhoppningsvis i slutet på veckan men vet inte där heller.

Martin Olsson återkommer jag till i läsarfrågorna men har vi dragit på oss någon ytterligare skada eller någon sjukdom?

-Nej!

Sedan var det fråga från materialarcheferna men nej, jag tar inte den frågan utan den får nog ligga och värka här till åtminstone på fredag.

-Haha, det blir bra det så får vi se hur ”Basse” reagerar, det är bra, det tycker jag, skrattar andretränaren och det är svårt att säga om skrattet är lättat eller kvalfyllt.

Jag har ett knippe läsarfrågor och en fråga

som fler och fler hör av sig om och som det även frågas om en hel del i supporterleden är om Martin Olsson. Jag citerar från ett av flera mail jag fick:

Jag vet inte om dom har talat om det men vad är det för skada som Martin Olsson har? Jag och fler med mig vill ha reda på det, jag menar att det var ett nyförvärv som de flesta rankade ganska högt i klass och som saknas mycket tycker jag m.fl. Min undran är också varför det många gånger hålls hemligt vad det är för skada?

-Om vi börjar med skadefrågan som läsaren väldigt gärna vill ha reda på vad det är så är det ganska vanligt att man inte pratar om vad det är för skador som spelarna har så vi låter det väl vara där nu också tänker jag. Sedan är han igång och kör lite på is nu och vi tar det lite vecka för vecka nu och vi hoppas att han är tillgänglig inom en snar framtid. Sedan är vi väldigt överens om att det är en meriterad och rutinerad center som vi saknar och som tillför väldigt mycket i vårat lag. Det visade han då han var med de första åtta matcherna eller något i den stilen och gjorde det väldigt väldigt bra. Där är vi helt överens om att det är en viktig pjäs i vårat lag som har gått skadad nu under en längre tid.

En fråga lyder, vad ska dom göra för förändring för att börja plocka poäng?

-Jag vet inte om det är förändringar vi ska göra, vi ska väl se till att göra de sakerna vi gör bra oftare och kontinuitet över tid snarare än att förändra skulle jag vilja påstå. I Huddingematchen tycker vi att vi har två bra perioder och det är så vi vill att det ska se ut i tre perioder och att vi ska orka vara så mentalt starka hela tiden. Jag tror det är det som det handlar om, man ska orka göra rätt saker och vara noggranna.

Så har vi en som skriver såhär. Ett klart steg framåt spelmässigt mot Huddinge, även om det blev soppatorsk i tredje, varför blir det soppatorsk i vissa matcher?

-I det här fallet tror jag det beror på att vi väldigt gärna ville komma ikapp och att vi jagade. Soppatorsk vet jag inte o jag håller med om för jag tycker att farten hade vi hela tiden, det var mer att vi började bli för slarviga och att vi började jaga på chans lite för tidigt snarare än att vi tappade orken om vi ska ta den matchen som ett exempel.

Derbyn är alltid speciella, efter debaclet i bortamötet i grundserien, vad trycker ni som tränare på inför seriens hittills viktigaste match?

-Vi trycker på att, ja vi vet ju hur vi ska hantera Mariestad egentligen och det har vi visat tidigare under säsongen. Jag tycker att under senaste derbyt så kom vi snett på det från start och vi lyckades inte hantera det riktigt. Om vi säger såhär då så relaterar vi inte till senaste matchen mot Mariestad när vi ska möta dem imorgon så den händelsen är det ingenting att påminna sig om utan vi pratar om hur vi ska göra istället för att prata om hur vi inte ska göra. Det har vi löst tidigare emot dem och det kommer vi göra igen.

Vi har i nuläget tre skador, med lång konvalescens på minst en, läge att jaga förstärkning?

-Ja!

Där var läsarfrågorna slut. Jag kommer sent till träningen och okoncentrerad på det och Anders blev nog lite sur på mig som satt och tittade på träningen utan att se någonting. (Fredrik skrattar hjärtligt) Sedan såg  jag ju han som stod med Martin Olsson och sköt lite efteråt och det var ingen jag kände igen. På det säger materialarcheferna till mig att det är bultens broder muttern.

-Ja så har han blivit benämnd ja utan att ha fått välja själv, skrattar tränaren.

Han kommer antagligen med på kort i detta inför så du får helt enkelt berätta lite om honom?

-Om vi nämner honom vid rätt namn då så tar vi inte honom som muttern då utan vi tar honom som Anton Lundmark.

De ville nog därute att jag skulle skriva om honom som muttern?

-Haha, ja jag vet. Nej men det är en ung, talangfull kille som besitter en bra fart, bra skott och storlek. Han kommer in med härlig energi här och han gjorde sin första träning här idag så det är väl det vi kan säga hittills, det är ju Lundström som har haft bäst koll på honom sedan tidigare. Han har ju tillhört Leksands organisation och varit däruppe och kört. Spelat några matcher i Borlänge i grundserien, bland annat när vi var däruppe så mötte vi honom när han spelade med Borlänge. Men det är en lång och reslig rightare med ett bra skott och bra fart under skridskorna så det kommer väl till pass.

Glad över att få vara på Hovet

Bultens bror muttern, vem var bulten då?

-David Lundmark.

Nu är det derby hemma i Billingehov som står på tapeten. Fyra möten och tre segrar hittills om man räknar med träningsmatcher, ett bra facit. Jag tänker att det är inte bara en prestigefylld match utan det är även en poängmässigt viktig match för oss. Hur går dina tankar inför derbyt?

-jag har väl svarat på de frågorna ganska mycket innan tycker jag men det handlar om att vi ska hitta den prestationen som vi gör stundtals i matcherna och hitta den över sextio minuter. Det är väl det som är grejen att vi gasar på det sättet som vi gjorde med kontroll två perioder i Huddinge och vi gjorde det två perioder i Vimmerby också. Det är väl egentligen det att vi har fullt fokus på vad vi ska göra, det är det vi pratar om just nu.

Till denna matchen har klubben frikostigt gett de åtta publikplatserna till supporterklubben Rebellerna och förhoppningsvis blir det då lite liv på läktarna. Några tankar om detta?

-Det är ett jätteroligt initiativ och även om det blir åtta och inte två åtta så hoppas vi att det blir livat värre och att man gör så gott man kan där också.

Stort lycka till i slaget om Skaraborg!

Tack så mycket!

Naturligtvis och precis som vanligt sänds matchen på webben. Du missar väl inte matchen som i vanliga fall när publiken strömmar till räknas som kanske det hetaste derbyt i hela hockeyettan. Länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-mariestad-bois-hc-akzhds

P4 Skaraborg Sveriges Radio sänder även det prestigeladdade derbyt mellan Skövde IK och Mariestad BoIS i sin helhet i appen Sveriges Radio Play. Klicka in under fliken ”extrasändningar” och lyssna på matchen från start 18:55 till slutsignal. Det går också att lyssna via www.sverigesradio.se/skaraborg och det blir även uppdateringar i P4 Skaraborg med start 19.30.

Hela sjutton gånger har det mycket fina priset till årets spelare delats ut. Ett pris där publiken röstar fram den spelare de tycker har gjort störst intryck under säsongen. Vem ska tilldelas priset när det för artonde gången skall delas ut. Denna säsong får vi bestämma hemifrån sofforna genom att swisha in rösterna. Information om den pågående röstningen hittar du här. https://rebellerna.com

SLÄPP PUCKEN LÖS, DET ÄR SLAGET OM SKARABORG!