Desperationen saknades när Skövde derbytorskade

Under onsdagskvällen var Skövde IK på jakt efter ett trendbrott när derbyrivalen Mariestad BoIS HC kom på besök till Billingehov. SIK gjorde en del saker bra, en del mindre bra och till slut var det gästerna som kunde lämna arenan med samtliga tre poäng.
– Som helhet tycker jag vi blir utmanövrerade av Mariestad som kommer hit och spelar ett väldigt solitt försvarsspel. Vi får ytor på utsidan som vi är nöjda över att ta och skjuter 15 skott på mål vilket är lite signifikativt för hur matchen såg ut, tyckte Fredrik Ljunggren.

Den första perioden var en tight och jämn historia, åtminstone till skottstatistiken att döma. Endast nio skott på mål under matchens första 20 minuter och det kändes en aning i underkant.

Hemmalaget såg laddade ut från nedsläpp och tryckte snabbt tillbaka antagonisten från Mariestad. Skövde fick ett par långa anfall i början och gästerna hade svårt att komma ur sin egen försvarszon de första fyra minuterna. Men även om SIK fick långa anfall och tryckte tillbaka BoIS så skapades det inga direkta målchanser.

Men desto längre perioden gick desto mer kom gästerna in i matchen och när Lucas Larsson styrde in 0-1 på Simon Svenssons backskott så var det ett Mariestad som växte.

BoIS tog kommandot och fick fast Skövde gång efter annan, hemmalaget hade förtvivlat svårt att hitta rätt i passningsspelet och det var flera gånger som Mariestad kunde få tillbaka pucken utan att egentligen behöva jobba speciellt hårt för det.

Bland annat fick Andreas Axelsson ett läge mitt i slottet men Hugo Fagerblom stod för en fin fotparad och såg till att gästernas ledning inte växte.

Skövde fick matchens första powerplay men hemmalaget lyckades knappt behålla pucken i anfallszonen och fick bara iväg ett skott på mål från nära håll genom Henrik Thegel.

Hemmalaget fick sedan avsluta perioden i numerärt underläge efter ett misslyckat byte och hemmalaget var tydligt sex man på isen. Inte blev det lättare när Henrik Thegel drog på sig en tvåa bara 20 sekunder senare men laget klarade sig utan ytterligare påhälsning i det egna nätet under matchens inledande period.

– Vi har byten och perioder i matchen som är bra men det känns som att de är mer desperata att vinna, resonerade Fredrik Ljunggren.

I den andra akten kom Skövde återigen ut svingande och satte fart, trots numerärt underläge i ytterligare knappa 40 sekunder. Skövde såg till att Mariestad inte fick ta några farliga avslut och jobbade oerhört hårt för varandra i numerärt underläge.

När det väl blev spel fem mot fem så var det ändå hemmalaget som verkade vilja mest och efter sex minuters spel kom kvitteringen. Efter lite flipperspel i offensiv zon spelade Henrik Thegel fram en ensamstående David Lundmark och han vispade in trissan i det bortre hörnet bakom Tobias Sandberg.

SIK fortsatte vara spelförande men hade svårt att komma till några ordentliga målchanser och gästerna hade lika svårt de för att skapa de där superchanserna som ofta uppstår i en tät match.

Luften gick ur

Även i mittperioden växte gästerna in i spelbilden och med fyra minuter kvar räknade alla med att Lucas Jidenius skulle raka in ett nytt ledningsmål när Hugo Fagerblom var ur position. Men i ett desperat försök att stoppa pucken sträckte Tom Olsson fram en skridsko och stoppade pucken från att gå in i mål.

Istället kom det en och en halv minut senare när Jesper Lindén fick tag i pucken i anfallszon, drog en försvarare och hängde upp pucken i det bortre krysset.

– Vi ger bort några mål och det har vi inte råd med i den här serien när vi själva får kriga stenhårt för att göra mål framåt, sa Fredrik Ljunggren.

SIK gav dock inte upp, knappa minuten senare fick David Lundmark ett friläge med Sandberg efter en vacker passning men avslutet gick via Sandbergs klubbhandske och utanför målramen.

Hade behövt ett snabbt mål

Även i den tredje perioden var det hemmalaget som inledde piggast och laget fick tre fina möjligheter inom loppet av den första minuten men när Henrik Thegel skulle skicka in pucken så drog han den, en rätt bra bit över målramen och chansen försvann.

Efter dryga tre minuter kom det som fick luften att gå ur hemmalaget, ett slarvigt uppspel gav Mariestad ett tre mot ett läge och Lucas Larsson satte distinkt dit pucken bakom Hugo Fagerblom.

Skövde fick visserligen en chans att komma tillbaka in i matchen efter en utvisning på Jesper Lindén men Skövdes powerplay ville sig inte, gästerna kunde hålla SIK på utsidan och försvara sig relativt komfortabelt.

Efter nästan exakt halva den tredje perioden ökade gästerna på sin ledning till 1-4 genom Adam Willig som hittade en lucka mellan benen på Hugo Fagerblom och det var rullgardin ned för SIK.

Hemmalaget fick två täta numerära överlägen ytterligare men tempot gick på tok för långsamt och Mariestad försvarade sig på bästa sätt. De täckte skottbanorna och såg till att Skövde bara fick iväg 15 skott på mål, under hela matchen.

– Vi måste bli mer noggranna och tuffa i vårt spel överlag, ansåg Fredrik Ljunggren.

Fredrik Ljunggren tog sin timeout efter 13.33 men hemmalaget lyckades inte komma igenom BoIS kompakta försvar och när slutsignalen ljöd lös 1-4 på tavlan och SIK fck återigen lämna isen utan poäng i Allettan.

På fredag väntar nästa match när HC Dalen kommer på besök till Billinghov och poäng då är nog ett måste om SIK ska hänga på tåget till kvalspel.

– Det är positivt att vi får chans att spela igen på fredag men vi måste börja tro på att vi kan vinna hockeymatcher