44 skott på mål men bara 1 innanför målramen för SIK

Det vill sig inte i Allettan anno 2021 för Skövde IK. Under fredagskvällen fortsatte det grina emot i de avgörande lägena och även om arbetsinsatsen var bättre än på länge så fick SIK lämna isen utan poäng, återigen.

Den första perioden vill Skövde IK garanterat förtränga så fort som möjligt. Redan efter 21 sekunder tog nämligen gästande HC Dalen ledningen i matchen när Martin Thörnberg fick stå ensam vid Hugo Fagerbloms vänstra stolpe och raka in en retur efter skott av Christoffer Persson.

Knappast den start ett lag i SIK:s position ville ha i matchen och Fredrik Ljunggren valde att starta med sin fjärdeline för att få energi från första nedsläpp men ett mindre imponerande försvarsspel ledde till 0-1.

Hemmalaget fick ett powerplay efter knappa tre minuter men trots en bra inledning på det numerära överläget så uteblev kvitteringen och istället var det gästerna från Norrahammar som ökade på till 0-2 när Henrik Neubauer kontrade, tryckte sig in framför Fagerblom och petade in trissan mellan benen på burväktaren.

– Målmässigt tung start, energimässigt bra start, så det är jäkligt olyckligt såklart att vi får jaga redan efter 21 sekunder. Jag tycker ändå att vi mentalt reder ut det idag och vi tävlar i 60 minuter, desto längre matchen går och vi ger oss själva chansen hela tiden, ansåg Fredrik Ljunggren.

Spelmässigt var det relativt jämt men SIK hade, precis som i derbyt för två dagar sedan svårt att komma på insidan av sina motståndare och Dalen försvarade sig på ett bra sätt.

Skottstatistiken i Billingehov sa 10-9 till hemmalaget, undertecknads räkning blev 8-13.

Oavsett vilket så skapade SIK ingenting av värde under den första akten medan Dalen kunde freda sig relativt komfortabelt och istället för att krångla till det i försvarsspelet så skickade de hellre pucken till icing.

När Skövde fick sin första utvisning i matchen var det ytterst nära även 0-3 men Hugo Fagerblom lyckades lägga sig på pucken innan den passerade mållinjen och i paus skiljde det två puckar mellan lagen.

I mittperioden vaknade hemmalaget till ordentligt och började ta ytor på sitt motstånd. Skövde spelade enklare och jobbade betydligt hårdare i mittronden.

SIK åkte skridskor och kämpade ned Dalen ordentligt och efter två utvisningar inom loppet av 41 sekunder så fick SIK chansen att spela fem mot tre i en minut och 19 sekunder.

De behövde 35 för att hitta en reducering. Alexander Henriksson spelade pucken till Adam Thilander som tog ett par skär framåt och sedan drog på ett stenhårt handledsskott, rakt upp i krysset bakom en chanslös Oscar Malm.

– Jag lider med grabbarna idag att vi inte får in någon mer puck men vi har det bekymret att vi gör ett mål på dryga 40 skott och det gör vi i fem mot tre så vi behöver hotta upp den där kampen och duellerna som blir och även ingångarna, ansåg Fredrik Ljunggren.

Målet gav hemmalaget den energin de så länge eftersökt och SIK trampade på, de tog sig helt plötsligt in framför kassen och kunde mycket väl fått till en kvitering. Både Anton Lundmark, Henrik Thegel och Dennis Santesson hade lägen men Malm fredade sin kasse.

Med knappa två minuter kvar av perioden så kom kallduschen. Max Kardevall fick en puck i ansiktet, blev liggande och samtidigt som han kämpade sig upp och tillbka in i försvarsställning skickade Johan Malmborg in 1-3 bakom en skymd Hugo Fagerblom.

Även i den tredje akten försökte Skövde komma tillbaka målmässigt. Laget fortsatte stå upp för varandra och Dennis Santesson var bara en stolpträff ifrån att nå en reducering efter knappa fyra minuter.

– Vi skapar chanser och jag tycker att vi bör göra fler mål med det spelet vi visar upp idag men sett över 60 minuter så tycker jag arbetsinsatsen och lagspelet är bland det bästa vi presterat i Allettan i varje fall. Så jag tycker att det de kom överens om igår ställer vi upp på med hög energi och fokus på rätt saker i 60 minuter, sa Fredrik Ljunggren.

Minuten senare fick Skövde en ny chans att speal i numerärt överläge efter att Dalen varit sex utespelare på isen men powerplay-spelet lämnade en del i övrigt att önska. Tempot saknades och Dalen hade inga större bekymmer med att freda sitt nät.

Skövde försöke och försökte men Dalen spelade ett kompakt försvarsspel och puckarna studsar verkligen inte Skövde IK:s väg i årets Alletta. För när Dennis Santesson blev frispelad framför Oscar Malm, ja då hamnade pucken ett par centimeter framför klubban istället och Malm kunde lägga stora handsken över och blockera.

Dalen försvarade sig som sagt väl men de skapade också en vass målchans framåt, Linus Tjulander prickade Hugo Fagerbloms vänstra stolpe klockrent efter 14 minuters spel men i övrigt såg de mest till att bevaka ledningen de skaffat sig.

Med två minuter kvar att spela plockade SIK ut Fagerblom för att få tryck i sex mot fem och en del tryck blev det men pucken stannade utanför målramen och Skövde fick återigen lämna en match i Allettan utan poäng. Den femte i rad.

– Det räcker inte idag men studsar vi upp på samma sätt igen så kommer poängen att komma, det är otroligt tungt och ledsamt idag så klart men med samma arbetsinsats så kommer vi börja plocka poäng. Farten, energin, fokus och någon form av spelglädje tycker jag ändå att vi visar upp idag jämfört med sist och vi släppte loss lite mer i båset iag också och hanterar motgångar bättre men vi får kriga vidare, avslutade Fredrik Ljunggren.

På söndag väntar nästa uppgift när SIK beger sig till Blekinge för match mot Karlskrona.