SIK manövrerade ut Karlskrona och plockade första segern

Skövde IK begav sig under söndagen till Blekinge för match mot Karlskrona HK. En på förhand stentuff uppgift och för ett lag som knappast vunnit ihjäl sig under inledningen av Allettan så var det säkert inte många som räknade med att Skövde skulle ha en chans. Men faktum är att SIK imponerade och gjorde en ruskigt bra bortamatch.

Skövde IK visade upp ett oerhört bra försvarsspel under den första akten borta mot Karlskrona.

Hugo Fagerblom tog hand om det som kom fram till honom men allt som oftast höll SIK blekingarna på utsidan.

Skövde fick dessutom en smakstart på matchen. För när Linus Pettersson sänkte Axel Abrahamsson med en hög klubba behövde SIK endast sju sekunder i powerplay.

Bröderna Lundmark samarbetade med Joel Werner som agerade powerplay-back i Adam Thilanders frånvaro och tillsammans fixade de snabbt 0-1. Werner spelade pucken till Anton Lundmark som i sin tur spelade den till David Lundmark som tryckte in ett dragskott mellan benen på Marcus Hellgren.

Karlskrona hade mycket puck och det blev en hel del långa byten för gästerna men SIK försvarade sig med den äran och faktum är att Skövde var närmre 0-2 än Karlskrona var 1-1 i den första akten.

Henrik Thegel prickade stolpen efter knappa sju minuter när William Frödelius skymde målvakten men marginalerna var inte med den gången.

Efter 14.29 fick SIK sin första utvisning i matchen när Joel Werner visades ut men Skövde hade inga problem med att försvara sin box och de stod upp bra mot KHK.

– Karlskrona har mycket puck men vi skapar hetare chanser. Sen ser det ut som vi spelat på ledning hela Allettan och vi är lugna och trygga över hela banan, berömde Fredrik Ljunggren sina adepter.

Skövde fick sedan avsluta perioden med en man mer efter att Maksim Maltsev dragit på sig en tvåa för slashing men då var Karlskrona bättre uppställda i sin box och Skövde fick inte in pucken bakom Hellgren. Även om Henrik Thegel bara var någon centimeter ifrån att utöka.

Snärtigt backskott i slottet

I den andra perioden lyfte Skövde upp sitt spel och såg till att Karlskrona fick jobba ordentligt.

Efter knappt fem minuter kunde dessutom Max Kardevall snärta in sitt andra mål för säsongen med ett stenhårt handledsskott i gubbhörnet vid Marcus Hellgrens vänstra hörn.

Hemmalaget tog omgående sin timeout och efter det så vaknade de till en aning. Karlskrona åkte mer skridskor samtidigt som Skövde gick mer på offensiven och därmed blottade sig en del bakåt.

Men det krävdes en kontring för Karlskrona innan de fick hål på Hugo Fagerblom.

Filip Nordström stod för en fin assist när han spelade fram Linus Skager och den sistnämnda pricksköt in reduceringen till 1-2.

Men Skövde tänkte inte vika ned sig efter målet, istället borde nog Dennis Santesson hängt 1-3 när han blev frispelad av Alexander Henriksson, fick ned Marcus Hellgren och skulle bara lägga in pucken men istället gick avslutet en bit över ribban.

– Vi håller oss till vår gameplan och krigar i 60 minuter idag. Vi håller ihop lagdelarna och Karlskrona har svårt att komma åt oss, ansåg Fredrik Ljunggren.

Spelet böljade fram och tillbaka under stora delar av perioden och Linus Skager var på väg att kvittera matchen efter 15.30 men Fagerblom stod för en fin benparad och fredade sitt mål den gången.

SIK krigade ned Karlskrona

I den tredje akten var det Karlskrona som startade bäst och de fick fast Skövde i försvarsställning under stora delar inledningsvis. Till slut kom också kvitteringen.

Maksim Maltsev hittade en lucka bakom Fagerblom och tryckte in kvitteringen.

– Det som imponerar mest är väl att vi orkar vända runt det efter de gör 2-2, det är lätt att vika ned sig i det läget när man inte vunnit så mycket i Allettan, sa Fredrik Ljunggren.

Men det här var Skövdes match från början till slut.

För bara minuten senare så tryckte Dennis Santesson in sitt första mål i Allettan i en tilltrasslad situation framför Hellgren och SIK var tillbaka i förarsätet.

Därefter var det egentligen aldrig något snack, SIK styrde ut Karlskrona i sarghörnen och när Anton Lundmark skickade in 2-4 på Max Kardevalls passning kändes matchen avgjord.

Men även om det kändes avgjort på webbsändningen så hade inte hemmalaget gett upp helt, istället lyckades Filip Nordström styra in Pontus Engbloms backskott bakom en chanslös Hugo Fagerblom och det blev nerv på nytt.

Nerven varade dock inte speciellt länge, Linus Pettersson drog på sig en utvisning för knätackling efter att ha sänkt Dennis Santesson och i det efterföljande powerplay-spelet kunde Alexander Henriksson snärta in trissan i Hallgrens första hörn.

Därefter spelade Skövde av matchen och när Karlskrona plockat ut Hellgren för en extra anfallare stal Henriksson pucken på egen blå, tog den in i anfallszon och åkte hela vägen in i kassen med pucken.

3-6 och SIK:s första poäng i årets Alletta var ett faktum, en seger som var oerhört välförtjänt.

– Verkligen skönt och det var på tiden att vi fick jubla, sa Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar en ny resa ned till Blekinge när SIK tar sig an Mörrum på bortais.

– Nu tar vi en vilodag under måndagen efter att vi varit igång i över en vecka med träningar och matcher konstant så lite välbehövlig vila innan vi laddar för nästa uppgift, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.