Kapten Rödskägg inför derbyt

Med över 500 matcher för klubben, många av dom som kapten, så är ingen spelare mer förknippad med Mariestad Bois än Filip Thörnqvist. Nummer 21 ger alltid allt i alla matcher och leder laget på ett föredömligt sätt där han alltid sätter laget före laget. I några matcher är han dock gladare än annars över en vinst, nämligen i derbymatcherna mot Skövde, laget han ratades i innan han kom till Mariestad för drygt 12 säsonger sedan. Så det är en ordentligt spelsugen kapten som laddar för det heta hemmaderbyt på måndag där serieledande Mariestad har revansch att utkräva mot ett starkare Skövde än på flera år.

Senaste matchen?

Jag tycker vi gör en jättebra förstaperiod där de inte har något, vi sköljer över dom och vårdar pucken på ett bra sätt. Sedan tappar vi lite i andra, de får börja med ett powerplay och sedan kommer vi inte upp utan går ner oss, men vi hittar tillbaka i slutet av perioden. I tredje när vi får 3-2 så kontrollerar vi matchen bra, de får läge 5 mo 3 gjorde det bra och sedan dödar vi matchen.

Vad säger du om er säsong så här långt?

Det ser bra ut tycker jag. Vi har hittat sätt att vinna matcher, även om det blandats i prestationerna som det alltid blir under en säsong, men vi vill verkligen vinna och hittar ett sätt att få med oss segrarna och det är en styrka.

Vad gör ni bra?

Vi spelar som bäst när vi har fart och när vi har det är det inget snack om det, då vinner vi. Men det som imponerar mest är att vi vinner när vi inte är på topp. Vi är ruskigt bra när vi är på topp, men också när vi inte är det utan får kämpa för varje meter på isen lyckas vi vinna och det tycker jag är mest imponerande. Det är en otrolig moral i laget och det är något vi försökt bygga upp sedan förra säsongen med en enorm revanschlust. Sedan känner vi oss starka i tredjeperioderna, vi är bra tränade och har en tro på grundspelet och att tiden talar för oss. Inga matcher avgörs i första eller i andra perioden, det kan bara lägga grunden. Trummar vi på och kör så även om vi är trötta så är de andra ännu tröttare. Sedan har vi varit bra på att spela på ledningen, leder vi i tredje så stänger vi matcherna väldigt bra.

Hur ser du på din egen säsong? Du har redan gjort lika många mål som hela förra säsongen…

Jag tycker det har gått bra, jag känner att jag är i bättre form och att jag hittat tillbaka till formen jag hade innan skadan. Men man kan inte mäta allt i poäng. I år har jag inte spelat lika mycket powerplay, utan mer boxplay, på slutet har jag fått spela mer powerplay och då har det blivit några poäng också. Jag känner mig stark och orkar bra, det känns bra.

Hur ser du på att du fått en mer defensiv roll där du bland annat får väldigt mycket i boxplay?

Jag är precis som alla i lagt att jag vill spela så mycket som möjligt, men det är tränare som bestämmer och jag köper rollen jag får och gör det bästa av det och försöker visa att jag ska ha ännu mer istid. Och på slutet när jag fått spela powerplay tycker jag att jag visat att jag funkar där med, det gäller att ta chansen när man får den.

Vi har ju inte snackat om det sedan du gjorde din 500:e match, men vad tyckte du om hyllningen?

Det var fantastiskt fin hyllning med stående ovationer. Det spelar ingen roll om det är i Mariestad, Madison square garden eller Löfbergs lila arena, det är samma känsla och något jag kommer bära med mig hela livet. Sedan var det extra kul med gamla kompisar som skickat hälsningar, det är vänner för livet som jag träffat tack vare hockeyn och som jag är väldigt lycklig över  att ha som vänner. Nej det var ett minne för livet!

Publiksnittet har ökat mycket, är det något som ni spelare märkt av på något sätt?

Det tycker jag, vi har alltid haft bra tryck i hallen men kanske ännu bättre i år och då blir det extra tryck och energi som gör att man lyfter sig. Man får adrenalinpåslag som gör att man orkar lite mer, så jag vill passa på att tacka och uppmana alla till att fortsätta stötta oss.

Är känslan att ni har något på g i år?

Vi kan inte klaga så här långt, vi vinner de flesta matcherna och har gått bra, men vi måste leva här och nu och inte sväva iväg. Alla vet att det kommer bli tuffare efter jul, med tuffare motstånd. Inget ont om lagen i vår serie, men det spetsas när det bara blir topplag i serien och då gäller det att vara på topp varje match och det gäller att hitta sätt att vinna matcher. Men visst har vi absolut något på gång, vi vet att vi har något bra som gör att vi kommer bli svårslagna, men vi får inte sväva iväg utan kriga match för match, så hoppas vi på långt spel i vår.

Är det inte lite samma känsla som säsongen ni gick upp?

Det är svårt att jämföra, nu har vi ett starkare lag på papperet än då. Då levde på de rutinerade spelarna, nu kan alla bidra. Men vi är starka och ett bra hockeylag, men måste fortsätta vara ödmjuka, det är något vi trycker på.

Vi ska prata Skövde också, just nu ligger de på en femteplats och ser ut att få spela allettan. Har de överraskat på dig?

Nej jag kände redan på träningsmatcherna att de är bättre på många år, så det var ingen överraskning. De har starkare försvarsspel, och bättre spelare generellt. Samtidigt så känner jag att vi är det bättre laget, vi ska vinna, det är inget snack om saken. Jag såg på twitter att det var någon som spekulerade i att vi ska lägga oss för att hjälpa dom till allettan, och det kan jag säga att det finns ingen chans att vi kommer att göra. De fick jubla senast, det har de inte fått göra på x antal år, nu är det vår tur!

Ja de vann som sagt var förra derbymatchen, vad avgjorde till deras fördel?

Det är små marginaler. De ledde matchen inför sista och vi skapar mängder med chanser, men målvakten gjorde det fantastiskt bra och krigade otroligt, det måste man ge honom. Sedan får vi in en kvittering på slutet och har också bud på ledningsmål men lyckas inte få in något och det går till straffar där de vinner. Det var ändå en styrka att kriga tillbaka och få poäng, men det var inget roligt att få se efteråt när de jublade, det ska vi ta tillbaka nu.

Revansch?

Ja men absolut, det är vi verkligen, derby vill man alltid vinna oavsett tablelläge, de som inte säger det har inte spelat, det är inte bara 3 poäng och det har vi hanterat bäst och ska göra på måndag också.

Vilka måste man se upp med i Skövde?

Självklart är en spelare som Thegel någon man ha ett öga på i powerplay speciellt, sedan de gamla vanliga, men framför allt i boxplay så måste vi vara vakna.

Vilka avgör till er fördel?

Jag kan inte peka på enskilda spelare utan det är mer att vi är det bättre laget. Vi är ett jäkla bra lag, det är bara att gå ut att köra. Sedan hoppas jag att publiken lyfter oss med så ska vi bjuda tillbaka med en härlig match.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström