SIK straffade antagonisten – Viktor Andersson agerade vägg mot Mariestad

Stämningen i Billingehov var på topp när säsongens första Skaraborgsderby stod för dörren. Gästerna kom till Billingehov med ett gott självförtroende och 17 poäng på de första sju matcherna.

Hemmalaget kom till matchen med en skalp över Nyköping borta förra onsdagen och Skövde visade att de inte tänkte ge sig utan någon match.
Mariestad ägde mest puck under den första perioden och avlossade 12 skott på Viktor Andersson, flera av dem i spel fem mot fyra efter att Skövde fått sitta på fel sida isen under sex minuter.
Men hemmalaget fortsatte sitt fina försvarsspel från matchen mot Nyköping och höll sina rivaler på utsidan.

Flera av skotten som kom gick antingen på täckande försvarare eller så tog Viktor Andersson hand om de utan några större bekymmer.
Men de riktiga målchanserna uteblev och ställningen var mållös efter den inledande perioden.
– Killarna har anammat spelsättet och jobbar klart situationerna, vi spelar inte på chans som vi gjort tidigare matcher utan nu är vi ett lag som håller ihop och gör jobbet, sa Johan Hellström.

I den andra perioden fortsatte gästernas spelövertag med puck. Men hemmalaget försvarade sig fortsatt väl och spelade med tålamod.

Gästerna fick ett bra läge att ta ledningen i matchen efter tre och en halv minut när de kom i en tre mot tvåa, men Viktor Andersson stod för en TV-räddning med plockhandsken på Jesper Lindéns skott.
– Viktor ger oss återigen chansen att vinna. Det är kul att se vilka kliv han tagit den här säsongen efter en skadeförföljd säsong i fjol, berömde Johan Hellström sin burväktare.

SIK:s första riktiga målchans kom efter knappt nio minuter när Henrik Thegel fick ett bra läge men prickade stolpen.
Istället kom ledningsmålet för hemmalaget en knapp minut senare. Johan Planeby stod för ett fint förarbete när han först sköt ett skott som Tobias Sandberg lämnade retur på, snodde tillbaka pucken från en BoIS-back och serverade Jonathan Ström öppet mål.
Gästerna fick ett bra kvitteringsläge i slutet av perioden när Douglas Lögdal fick stå ren i slottet men avslutet tog Viktor Andersson återigen hand om.

SIK förlorade ovanligt mycket tekningar under matchen och efter två perioder var den ställningen 17-28, till slut landade den på 28-35.

I den tredje perioden fortsatte SIK att spela disciplinerat och såg till att hålla sina motståndare på utsidan.
Hemmalaget hade en riktigt bra chans att punktera tillställningen efter knappt sju minuter av perioden när Adam Thilander serverades öppet mål på en retur från Sandberg. Men avslutet var inte tillräckligt välriktat, pucken gled längs mållinjen men passerade förbi utan att gå in i nätet.

Därefter kom en väldigt lång sekvens utan avblåsning och de båda lagens försvarsspel tog ut varandra.

Med knappt fem minuter kvar att spela hade Mariestad satt ett ohyggligt tryck mot hemmalaget och till slut gav det utdelning. Ludvig Karlsson sköt ett skott från offensiv blå och framför Viktor Andersson stod Filip Thörnqvist och styrde in kvitteringen.

Därefter var det gästerna som kändes hetare, Douglas Lögdal hade ett läge med tre minuter kvar att spela men då fick Viktor Andersson fram en stortå och parerade.
Fler mål blev det inte under ordinarie matchtid.

Istället väntade förlängning och spel tre mot tre.
Även där var det gästerna som skapade de hetaste målchanserna.
Så väl Jesper Lindén som Filip Thörnqvist fick chansen att avgöra men Viktor Andersson fortsatte agera vägg.
SIK:s bästa chans fick Adam Thilander men hans avslut gick via Tobias Sandbergs klubba och utanför målramen.
Istället fick matchen avgöras på straffar.

Tolv straffar krävdes för att skilja lagen åt.

Gästernas Tobias Aronsson gav gästerna ledningen på den fjärde straffen men Henrik Thegel kvitterade på straffen efter.

Därefter dröjde det tills hemmalagets Alexander Henriksson klev in för att slå sin straff och kyligt hittade han det femte hålet hos Sandberg och såg till att SIK fick med sig bonuspoängen från matchen.

-Det blev två poäng och det är det viktigaste idag. Nu njuter vi resten av kvällen så börjar vi fokusera på Borlänge under tisdagen men det här var kul och en häftig inramning. Idag var klacken riktigt bra, framför allt när de kvitterade till 1-1 då ökade klacken och gav oss det stöd vi behövde för att vinna den här matchen, de har en stor del i den här segern, ansåg Johan Hellström.

Redan på onsdag är det dags för ny match när Borlänge gästar Billingehov.