Henrikssons islossning gav suddenseger för SIK

Den näst sista träningsmatchen för den här säsongen gav en match där det svängde en hel del och där båda lagen åkte mängder av skridskor.

Den första perioden inleddes i ett högt tempo och båda lagen skapade ett par halvchanser innan gästerna från Enköping tog ledningen i matchen. Henrik Thegel spelade fel i mittzonen och gästerna kunde ställa om. Tobias Smids slog en perfekt avvägd passning in framför Robin Wallin och Alexander Starck kunde styra in en backhand bakom Skövdes burväktare.

Men SIK replikerade omgående, det tog bara 24 sekunder innan det var kvitterat. SIK jobbade till sig en offensiv tekning, Erik Möller petade den framåt och pucken landade hos Jesper Erlandsson som drog till direkt och överlistade Benjamin Johansson.

SIK stressade högt upp i banan under periodens gång och vann tillbaka pucken högt upp i banan under var och varannat byte. Dennis Santesson slet som ett djur och kämpade tillbaka pucken vid flera tillfällen. Santesson gjorde en riktigt bra första period och kunde mycket väl hängt en puck. SIK spelade bra och var jobbiga att möta, de jobbade för varandra och till slut gav det även utdelning.

Jesper Emanuelsson och Alexander Henriksson kombinerade fint i Enköpings försvarszon och när Emanuelsson spelade in pucken framför kassen var det bara för Henriksson att sätta dit klubban och raka in ledningsmålet.

Den första perioden tillhörde Skövde och laget hade flera lägen att utöka sin ledning. I powerplay så var det ytterst nära och måltutan lät till och med en gång även om pucken inte var inne. SIK:s powerplay var konstruktivt och spelarna sköt flera gånger om. Ett fyndigt powerplayspel där gästerna hade svårt att få ut pucken ur sin zon.

Men målen uteblev och i pausvilan var ställningen fortsatt 2-1 till SIK.
– Jag tycker vi släpper mittzonen lite för enkelt i början och får lite för mycket vändningar emot oss, sa Fredrik Ljunggren om den första akten.

Åtta sekunder behövdes

Den andra perioden hann knappt börja innan SIK ökade på sin ledning. Alexander Henriksson frispelades av Jonathan Ström, gjorde en lätt dragning åt höger och skickade in pucken bakom en chanslös Johansson. Henriksson var riktigt bra under matchen och gjorde sin klart bästa insats under försäsongen enligt undertecknad.

För Enköpings del så krävdes det spel i numerärt överläge för att de skulle få tryck på SIK. De var dessutom rejält effektiva när de fick chansen att spela med en man mer. För när Jonathan Ström satt utvisad dunkade Wilmer Lindblad in reduceringspucken bakom en skymd Robin Wallin.

Hemmalaget ville inte vara sämre och när de fick sin andra chans i powerplay kunde Jonathan Ström styra in Jesper Emanuelssons luriga skottpassning och Johansson var helt chanslös i gästernas kasse.

Henrik Thegel fick ett läge att punktera matchen när han kom direkt från utvisningsbåset, blev fri med Johansson men skottet uteblev och han försökte passa pucken istället men gästerna kunde plocka undan den innan en hemmaspelare kunde raka in trissan.

Med fem sekunder kvar av mittakten kom en ny reducering för Enköping. Återigen var det ett powerplaymål och Robin Wallin kunde inte stoppa Niklas Rigelius från att slå in en retur som Wallin släppt.
– Jag tycker att vi inte ska ge motståndarna möjlighet att skapa målchanser utan att anstränga sig, där måste vi värdera bättre och stänga ned, ansåg Fredrik Ljunggren.

Henriksson bombade in segermålet

I den tredje akten försökte hemmalaget att styra undan gästernas försök till kvittering och långa stunder kändes det som att SIK hade full kontroll på händelserna.

Skövde fick också läge att avgöra matchen i powerplay efter dryga fyra minuter men tempot höll inte högsta kvalité och gästerna kunde försvara sig lite för enkelt. När SIK sedan fick ytterligare ett powerplay var det däremot betydligt bättre tempo och kreativitet. Men närmare än en ramträff från Jesper Erlandsson kom inte SIK.

De sista fem minuterna var det gästerna som tryckte på för en kvittering och David Lundmark täckte skott två gånger om i samma byte efter att hans klubba gått av.

Enköping skapade en del halvchanser men det var först när de plockade ut Johansson med halvminuten kvar som kvitteringen kom. Adam Lidström styrde in Martin Jonssons backskott och tog matchen till förlängning.
– Jag tycker att vi kontrollerar matchen ju längre den går och jag hade väl önskat att vi hade gjort något mål i powerplay i tredje och inte sätta oss i den situationen att de kan plocka målvakten och kvittera, sa Fredrik Ljunggren.

Där behövde hemmalaget knappt fyra minuter innan Alexander Henriksson fullbordade sitt hattrick när han, från tre meter drog på ett slagskott som fick hela nätet att rassla till. Jesper Emanuelsson stal pucken från en försvarare i anfallszon, spelade in den i slottet och Henriksson drog till för kung och fosterland.
– Kul att han fick det att lossna lite grann, jag tycker att vi borde vunnit efter ordinarie tid. Men i det stora hela är jag ganska nöjd med matchen, sa Fredrik Ljunggren.

På torsdag väntar den sista träningsmatchen när rivalen Mariestad kommer på besök till Billingehov.

 

//Kristoffer Bennemyr