Inför SIK – Mariestad BoIS HC

Sista träningsmatchen och det mot roligast tänkbara motstånd?

Så var det då dags för sista träningsmatchen. Bland supportrar råder det delade meningar om hur ofta man ska möta Mariestad. En del tycker det går inflation i att mötas även på försäsong medan andra tycker att matcher mot Bois är det roligaste som finns och därmed kan man gärna mötas massor av gånger under en säsong. Undertecknad tillhör den senare skaran. I vilket fall som helst, träningsmatcher har man för att spela ihop laget och lära sig hantera svåra matchsituationer. I ett   derby mot antagonisten från orten några mil norr om Skövde vet man att det kommer bjudas både tufft och kvalitativt motstånd. Klarar Skövde av att ta sin tredje länsderbyskalp under torsdagens drabbning?

Vid en av de tidigare träningarna jag var och tittade så kände jag inte riktigt igen alla i istränartrion. Jag stod bredvid Skövde IK:s klubbchef Anders Lundström och bad honom peka ut vem som var vem utöver det välbekanta ansiktet Fredrik Ljunggren.

-Då ska jag lära dig en sak, skrattade Anders. Det är så att de två skäggiga tränar utespelarna och han utan skägg tränar målvakterna!

Under onsdagens träning saknas en av de skäggiga och i hans ställe finns istället lagets fystränare, SIK profilen Fredrik Söder. Detta innebär att det får bli lagets assisterande tränare, Jimmy Krusell, som svarar för dagens intervju med hemsidan.

Grattis till segern mot Enköping!

-Tackar, tackar, svarar Jimmy.

Det kändes onödigt att ni inte fick vinna under ordinarie tid senast, berätta om matchen?

-Ja det håller jag med om, det är synd att vi inte kan stänga ned det helt enkelt. Vi får ett litet mål emot oss i slutet av andra perioden i vår utvisning där. Det ställer till det för det hade naturligtvis varit skönt med en större ledning inför tredje. Sedan släpper vi in en kasse i slutet av tredje också i sex mot fem. Jag tycker vi har bra koll på det ändå faktiskt i både andra och tredje där och vi ska inte behöva släppa in några sådana mål tycker jag. Jag håller med dig om att vi kanske borde ha vunnit under ordinarie tid.

Det var vinterns första match jag såg på Billingehov. Det är stor synd och skam att inte fler än 50 har möjlighet att se på plats och går jag till mig själv måste jag säga att första perioden var det roligaste jag sett på länge! Jag tyckte att offensivt fungerade det mesta jättebra?

-Ja men det tyckte jag och vi har pratat mycket om det också. Vi är inne i en sådan period i vårt spel att vi pratar mycket om våra grunder framförallt och hur vi agerar och vi har ju ett par killar där med fina offensiva kvalitéer och jag tycker det trillar på bra där och vi har bra spel med hela femman i anfallszon, vi kan fylla på med våra backar också. Jag tycker det är roligt. Sedan finns det grejer vi pratar om också att vi kanske kan byta sida och få lite mer djup och skapa längre anfall på det sättet med. Det är sådant vi pratar om och det kan bli bättre ändå.

Klev ni av utan några värre matchskador?

-Ja det gjorde vi. Vi kommer att starta med samma lag imorgon som sist på isen.

Där svarade du egentligen redan på min nästa fråga som var om sjuk och skadefronten i laget?

-Ja det är oförändrat, det blir samma lag. Vi hade ju i och för sig med Emanuelsson junior (Jacob) och Dahné (Fredrik) där men de får spela med juniorerna imorgon.

De har borta derby eller?

-Det vågar jag inte svara på men det kan vara så att de har Mariestad borta.

En tredje person bryter in här och bekräftar att det är så och då påpekar jag att då har vi chansen på en dubbel under morgondagen!

-Ja det vore kul, skrattar Jimmy.

Sist pratade jag och Fredrik lite om Willys (William Johansson) och att han skulle få svar på sin magnetröntgen i början av denna veckan, vad var svaret?

-Han har fått ett svar och det visar positivt. Han ska följa upp det med sin rehabträning nu också så hoppas vi att han kan vara igång så fort som möjligt.

Pratar vi om bara någon vecka till?

-Nej det är lite längre bort, exakt hur länge vet vi inte utan det är lite vad läkarteamet säger också. Men svaret var ju positivt så jag hoppas han kan vara igång så fort som möjligt.

Nu är det första gången jag intervjuar dig, vart är Fredrik (Ljunggren)?

-Fredrik har åkt på en liten förkylning och då får man stanna hemma i de här tiderna.

Han föregår lite med gott exempel antar jag?

-Jo men vi har ju våra regler och hur vi ska följa det här med Corona och det gäller samma saker för spelare som ledare och alla som är med i föreningen, eget ansvar också och vara ärlig mot sig själv. Jag pratade med honom förut och han kände sig lite småförkyld och då får vi ta det säkra före det osäkra.

Jag tänkte att du kunde berätta lite om dig själv?

-Ja jag har ju varit här i föreningen förut, Skövde är min moderklubb. Jag jobbade med ungdomar och juniorer sju år förut. Jag har varit ute lite ett par år nu med både Skara, Tibro och senaste säsongen var jag i Grästorp på seniornivå. Nu har jag fått chansen att komma hem och det känns jättekul och inspirerande att få kliva upp en nivå i och med att jag varit i lägre divisioner förut. Jättekul att få komma hem och få chansen! Jag bor här i Skövde och jobbar på Volvo personvagnar.

Hur gammal är du?

-33!

  Jag har en läsarfråga här. Läsaren undrar över Robin Wallins benskydd, blir det några i SIK:s färger snart?

-Det kommer det att bli men jag vet inte riktigt när.

I oktober sticker målvaktstränaren Gunnar Lindgren in.

Blir det till seriepremiären?

-Nej det tror jag inte, svarar återigen Gunnar.

Nu hade jag tänkt jag knyta ann lite till mitt senaste samtal med Fredrik, då skulle han iväg på ett spelarmöte och jag antar att du var med där också?

-Ja i lördags hade vi ett litet sådant där vi satte upp lite våra mål. Vi hade ett målsättningsmöte där vi diskuterade våra olika mål i stort och kanske framförallt i grundserien nu till att börja med. Det fanns även möjlighet att diskutera mål längre fram om de ville det men det var först och främst vår grundserie. Sedan var det lite andra mål med som vi kan bryta ned lite och som är lite mätbara. Vi delade upp spelarna i grupper där de fick diskutera mycket och hålla i de bitarna som vi tagit upp. Det var ett bra möte med bra diskussioner och bra mål satta och även lite hur man ska leva upp till dem och följa dem och lite sådana saker också.

Det är alltså inte bara lagets mål ni pratar om utan även individuella sådana?

-Vi har ju ett stort mål med vår grundserie men sedan finns det även olika punkter som man kanske mäter efter fem sex matcher och kanske runt halva serien. Du kan följa upp sådant som tekningar, skott, mål, pp och boxplay och allt sådant där. Det finns massor av olika uppgifter som man kan mäta på olika sätt givetvis. Vi har ett par som vi kan mäta nu de första fem sex matcherna och sedan kan man gå vidare från det. Det är punkter man kan sätta lite efter tidens gång. Det är bra att ha lite sådana mätbara punkter så man ser att det följs och då kan man ta upp det efter matcherna med lite statistik, när man ser det på papperet så ser man hur det gått så det inte bara är en känsla.

Vad är lagets stora mål här i grundserien?

-Grundserien är givetvis en allettan plats! Sedan är det ju givetvis svårt att säga att man ska vinna en grundserie eller på ett annat sätt, det är en jämn konkurrens därute. Men givetvis, en allettan plats är ett mål och sedan får vi se vilken position vi hamnar på.

Hur viktigt är det med mål och varför sätter man upp mål i en tävlingsverksamhet?

-Nej men det är jätteviktigt! Dels att man kommer ihop som en grupp och att man gör det tillsammans, att man har målen att följa, att sträva emot och tävla emot också. Vi kan ha olika mål på träningarna också att man tävlar eller två spelare kanske går ihop och man ser vem som gör mest mål på en träning så att man har den moroten att tävla hela tiden. På så sätt är det viktigt med mål och också att få dem på papper så att man kan se att nu har vi vunnit över hälften av våra tekningar och fått börja med puck till exempel.

  Sist pratade vi även lite om hur du och Fredrik delade på coachningen, att han hade forwards och du hade backarna på matcherna. En sådan fördelning bör betyda att ni snackar ihop er en hel del, för även backar deltar offensivt och forwards defensivt?

-Ja men det gör vi, absolut. Vi har bra samarbete och pratar om alla grejer egentligen. Även om han är huvudansvarig och jag är assisterande så har vi ett arbete vi ska göra gemensamt så där diskuterar vi mycket. Även under matcher och i pauser diskuterar vi mycket. Det måste finnas ett samarbete och det finns det absolut.

  Hur mycket lägger ni er i och coachar när en match bara rullar, fixar killarna det mesta själva eller behöver ni lägga er i mycket med byten och sådant?

-Fredrik kanske har det lite jobbigare på så sätt på forwardssidan i och med att han har fler gubbar att hålla efter. Det är lite olika men nu är det ju försäsong och då har vi kanske försökt följa lite mer med backpar och kedjor och sådana saker. Men det kommer bli lite annorlunda i och med seriestart, då får man lägga sig i lite mer. Det är väl framförallt om det blir vissa situationer som powerplay och boxplay, men där har man ju också lite färdigt hur man vill ha det. Spelarna är med bra hur vi vill ha det men givetvis får man lägga sig i ibland och styra upp det.

  En regelförändring till denna säsong är att man inför så kallade powerbreaks, i mitten av varje period kommer ett avbrott på 70 sekunder att ske. Hur tänker du som tränare över den sportsliga påverkan, både negativt och positivt, detta kan medföra?

-Ja vi fick reda på det häromdagen att det skulle bli powerbreak. Jag har aldrig varit med om det innan men som lag får man ju en liten extrapaus och kanske kan prata ihop sig, det blir ju nästan som en extra time out i varje period. Sedan när man ser på SHL tror jag de har två varje period och i NHL har de tre så jag tror inte det är så farligt att lägga in powerbreak.

Fredrik var ju med i tisdags på uppstartsträff för hockeyettan västra uppe i Kumla. Har du pratat med honom om det?

-Ja det har jag gjort. Det var lite att de intervjuade varje lag där och sedan var det lite småsnack om det nya upplägget och sådant. Det var lite snabbt jag pratade med honom igår om det men inte fullt ut och han är ju inte här idag så vi har inte kunnat fortsätta. Men det hade varit bra tror jag.

Vet du om han samåkte med torsdagens motståndares tränare?

-Nej han åkte själv, hehe.

Sista träningsmatchen, är ni redo för seriestart den fjärde oktober?

-Det är vi absolut, det ska bli jättekul att det drar igång. Det har känts att det har varit en speciell försäsong och den har varit lite längre än vad man är van vid så det blir jättekul när det drar igång.

Som motståndare denna gången har ni Mariestad BoIS, tuffast tänkbara motstånd. Ni har mött dem en gång tidigare på bortaplan denna försäsong och där tog ni en solklar seger, hur är dina tankar inför matchen?

-Det ska bli jättekul att få avsluta försäsongen med att möta Mariestad givetvis och framförallt här på Billingehov. Det är alltid roliga matcher mot dem. Jag tyckte vi gjorde en bra match senast mot dem, det var ju en första match för båda lagen där. Fem mot fem spelet där tyckte jag vi gjorde väldigt bra framförallt. Nu har båda lagen fått lite tid på sig att jobba in lite tankar och idéer så att det blir säkert en tight och spännande match.

Och vem ställer du?

-På torsdag ställer vi Hugo (Fagerblom)!

Lycka till i genrepet!

-Tack så mycket!

Ett derby på Billingehov utan kokande läktare känns konstigt. I brist på det får man välja det näst bästa och det är naturligtvis att kolla på matchen via webbteve. Länk till sändningen hittar ni här. https://embed.staylive.tv/livestream/29590

Läsarfrågor mottages gärna via mail till [email protected]