Hockeyettan informerar – därför krävde vi en förklaring av Riksidrottsnämnden (RIN) och dess beslut

På förekommen anledning vill Hockeyettan informera sina medlemmar och övriga om att Hockeyettan krävde en förklaring till, och en rättelse av, det beslut som Riksidrottsnämnden  (RIN) fattade i ärendet.

 

Beslut meddelat av Riksidrottsnämnden  

Meddelat av RIN den 21 april 2022 i ärende nr 207/22-140 Ansökande part: Föreningen Hockeyettan 

Föreningen Hockeyettan har, genom Ronnie Glysing, inkommit med en skrivelse som får betraktas som en begäran om överprövning alternativt rättelse av RIN:s beslut i ärende 26/22-15, se bilaga 1. 

RIN:s bedömning 

RIN konstaterar inledningsvis att Föreningen Hockeyettan (fortsättningsvis Hockeyettan), som är en intresseorganisation för de idrottsföreningar som deltar i Svenska Ishockeyförbundets serienivå Hockeyettan, är en juridisk person som  varken direkt eller indirekt är ansluten till Riksidrottsförbundet. Likaledes har Hockeyettan inte haft någon partsställning i det ärende som överprövning begärts av, som rört Bodens Hockeyförening och Svenska Ishockeyförbundet. Hockeyettan saknar därmed rätt att begära överprövning av RIN:s beslut, varför  begäran redan av detta skäl ska avvisas. 

RIN konstaterar därtill att det aktuella beslutet (RIN 26/22-15) var ett ärende enligt 15 kap. 2 8 RF:s stadgar, och att ett sådant beslut i princip inte kan överprövas (jfr. 15 kap. 9 & RF:s stadgar). Det finns heller inga förutsättningar för rättelse enligt 15 kap. 10 8 RF:s stadgar. RIN ser i övrigt ingen anledning att närmare kommentera de grundlösa påståenden som Hockeyettan framför i sin  skrivelse. 

Mot bakgrund av ovan avvisar RIN Hockeyettans begäran om överprövning/rättelse. 

RIN:s beslut får inte överklagas. På Riksidrottsnämndens vägnar 

Bo Bengtsson 

I avgörandet har deltagit Bo Bengtsson (vice ordförande) samt Björn Back , Anna Erman, Sanna Granbeck och Lena Nitz. Enhälligt. 

***

Hockeyettans brev till Riksidrottsförbundets Styrelse 

Farsta 28 mars 2022 

Betr. Ärende nr 26/22–15 

Hockeyettan som representerar 40 ishockeyklubbar i förbundsserien ATG Hockeyettan kräver en förklaring till och en rättelse av det beslut som Riksidrottsnämnden (RIN) fattat i rubricerat ärende. 

RIN skriver själva i sitt beslut att ” I detta fall har det saknats förutsättningar för rättelse, dels eftersom beslutsorganet (SIF:s styrelse) inte varit ett överklagningsorgan, dels eftersom det inte varit fråga om skrivfel, felräkning eller annat liknande förbiseende”. 

Hockeyettan menar precis som Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att rättelsen gjordes just på grund av ett förbiseende nämligen att man missade att det var en icke medlem i SIF som ansökte om dispositionsrätten av ljud- och bildrättigheterna avseende matcher i ATG Hockeyettan. 

Detta förbiseende ledde till att SIF helt felaktigt meddelade en icke medlem i SIF sändningstillstånd. 

RIN motiverar också sitt beslut med att ”15 kap. 10§ RF:s stadgar aldrig kan användas för att ändra ett beslut på grund av att beslutsorganet vid närmare eftertanke kommit på att man gjort en felbedömning (se Hübinette & Malmsten, Idrottens bestraffnings- och tävlingsregler, 2021, s. 152).” 

Att RIN lutar sitt felaktiga beslut på en tolkning som RINs egen ordförande Krister Malmsten varit delaktig till är kanske inte förvånande men inte mindre upprörande enligt Hockeyettan.
Hockeyettan menar att SIF inte gjort någon felbedömning vid sitt första beslut gällande sändningsrätten utan tvärtom var det ett förbiseende som man upptäckte efter några dagar och då på ett korrekt sätt rättade till förbiseendet. 

Boden Hockey AB är inte medlem i SIF utan har endast beviljats rätt att disponera Boden HF plats i ATG Hockeyettan. Denna rätt medför inget medlemskap i SIF. Förutsättningen för Boden HF att ansöka om att temporärt upplåta sin plats till Boden Hockey AB är baserad på den så kallade 50%-regeln det vill säga att Boden Hockey AB ägs till mer än 50 % av Boden HF såsom varande medlem i SIF. 

Det torde inte vara okänt för RIN att såväl skiljedomstolar som Svea Hovrätt fastslagit att det avtal som Boden HF ingått med Hockeyettan och Hockeyettan AB är gällande och att Boden HF i detta avtal upplåtit sändningsrätten till Hockeyettan AB. 

Att RIN i detta fall så flagrant, enligt Hockeyettan, bidrar till att riva upp ett felaktigt beslut som tillkommit på grund av ett förbiseende är ytterst förvånande och upprörande. Boden HF är majoritetsägare av Boden Hockey AB och deras syfte med att söka sändningstillstånd för Boden Hockey AB är endast ett försök att kringgå gällande avtal mellan Boden HF och Hockeyettan AB som sagts ovan fastslagits i svensk domstol. 

Hockeyettan får uppfattningen om att RIN:s beslut mer grundar sig på den oenighet som råder mellan Riksidrottsförbundets ledning/styrelse och Svenska Ishockeyförbundet vilket får anses som helt oacceptabelt. 

Då RIN:s beslut inte kan överklagas, hur felaktiga de än må vara, så hoppas Hockeyettan att RIN rannsakar sig själva och på eget initiativ korrigerar sitt beslut. Det kan inte vara RIN:s eller RF:s uppgift att hindra och försvåra för sina specialförbund att på ett positivt sätt utveckla sin verksamhet. Det kan inte heller vara deras uppgift att på den absoluta majoriteten av Hockeyettans medlemmars bekostnad tillvarata ett enskilt aktiebolags (Boden Hockey AB) intresse. Inte heller kan det vara RIN:s uppgift att underlätta för en enskild förening (Boden HF) att kringgå i svensk domstol fastslaget gällande avtal. 

Hockeyettan, Ronnie Glysing