Daniel Åhsberg: ”Man har alltid press på sig”

Han har gjort närmare 400 matcher i Allsvenskan, fått chansen i SHL och provat på spel utomlands. Nu är det Hockeyettan och Helsingborg som gäller för den rutinerade forwarden Daniel Åhsberg.

– Det ska bli väldigt kul att det drar igång. Försäsongen är ingen favorit för egen del, så det ska bli kul att spela om poäng och jag hoppas på en bra säsong, säger han.

Att Daniel Åhsberg har en fin karriär bakom sig råder det inga tvivel om. Mest känd är han för några starka säsonger i Växjö Lakers som han även var med att ta upp i SHL våren 2011. I fjol spelade han för Breahead Clan i Skottland. Att valet föll på Helsingborg var möjligtvis lite överraskande, men det har sina förklaringar.

– Jag har varit runt och spelat hockey i elva säsonger nu. Tjejen är från Ängelholm och vi fick nyligen tvillingdöttrar, så det kändes som att det var läge att rota sig. Jag var sugen på att bygga upp en civil karriär och har fått ett bra

jobb som säljare.

Det var dock inte bara privata anledningar bakom valet, utan Helsingborgs erfarne tränare Tim Brithèn hade stor del i att det blev just Helsingborg.

– Jag kände till Tim sedan tidigare och när Tim ringer är det extra inspirerande. Han hade en väldigt stor del i att det blev Helsingborg. Han är professionell och är en väldigt bra tränare som brinner för hockeyn och vill framåt, säger Åhsberg.

Åhsberg har genom åren samlat på sig en hel del erfarenhet och berättar att han gjorde tiotalet matcher i Hockeyettan för dryga decenniet sedan med moderklubben Gislaved. Till stora delar blir Hockeyettan ändå en ny erfarenhet. Helsingborg har, som många andra klubbar, ett ungt lag och Åhsberg hoppas kunna fungera lite som en mentor för de yngre spelarna.

– Jag har en del rutin och i och med att vi har många yngre hoppas jag kunna ge dem lite tips. Sen ska jag göra min mål och poäng, det ska jag inte sticka under stolen med.

På försäsongen har Åhsberg parats ihop med August Karlsson och Julius Bergqvist i vad som kan förväntas bli Helsingborgs ledande kedja. Att kedjan kommer få ta stort ansvar och att en del press att leverera kommer ligga på trion är inget som oroar Åhsberg.

– Man har alltid press på sig, men det känns inspirerande och gör att man taggar till lite extra. Det har rullat på bra på försäsongen och jag har fått spela med bra spelare. Jag tycker att vi har ett intressant lag. Vi är lite av en underdog, men vill såklart bli bland de fem bästa.

På söndag är det seriepremiär hemma mot Grästorp, som blir en ny bekantskap. Åhsberg ser fram emot matchen och att säsongen äntligen drar igång.

– Jag tror aldrig jag mött dem tidigare. Det blir många nya lag, vilket känns kul. I Allsvenskan kunde man alla lag. Det ska bli väldigt kul att det drar igång, avslutar Daniel Åhsberg.

 

/ Anton Gustavsson