Nykomlingens succé ingen tillfällighet: ”Allting bygger på en långsiktig plan”

När Kiruna AIF våren 2015 åter startade upp sin verksamhet hade man inte haft ett representationslag sedan 1988. När man drygt tre år senare gör sin första säsong i Hockeyettan sedan återuppståndelsen har man tagit serien med storm och är i allra högsta grad med och slåss om en plats i Allettan efter jul. Succén är ett faktum och nu ska klubben genom långsiktigt arbete ta vara på intresset och på allvar etablera sig som en stabil Hockeyettanklubb.

– Det finns ett enormt intresse, säger lagets tränare Christer Dreberg till hockeyettan.se. 

När AIF besegrade antagonisten IF i säsongspremiären var det inte bara första derbyseger på decennier, utan även startskottet på en säsongsinledning inte många hade räknat med. Man ligger efter drygt halva grundserien på en imponerande sjätteplats i tabellen och slåss med lag som Boden och Östersund om en plats i Allettan. Dreberg håller med om att lagets tabellplacering är över förväntan.

– Ser man till förhandstipsen och till att vi är nykomlingar så är det ju helt klart över förväntan. Vi var väl rankade sist av i princip alla innan säsongen och vi var ett av få lag som aldrig pratade om att nå någon Alletta, så visst har vi nog överraskat en del. Men en tabell ser ju ut som den gör, det är ett mått på hur bra lagen har presterat så den ljuger ju inte i det avseendet.

 

”Vi jobbar utefter en treårsplan”

Som nykomlingar och med en spelartrupp innehållandes mängder av spelare som spelat både division tre och två med klubben var målsättningen inför säsongen att hålla sig kvar.

– När jag tog över ifjol var den kortsiktiga målsättningen att gå upp till Hockeyettan. Det lyckades vi med och vi förlorade inte en enda match under hela säsongen. Nu jobbar vi utefter en treårsplan där målsättningen det första året är att hålla oss kvar, helst utan kvalspel. År två ska vi vara med och utmana om en Allettanplats och år tre ska vi spela i Allettan, så ser stegringen ut. Om vi sedan går till Allettan redan i år, då har vi fixat målsättningen redan i mitten av december och allt utöver det är så att säga en bonus, säger Dreberg.

Utöver de sportsliga målen jobbar Kiruna AIF för att stärka föreningen på tre områden.

– Det handlar om det sportsliga, det organisatoriska och det ekonomiska. Dessa tre områden måste växa tillsammans och samverka för att vi ska lyckas etablera oss som en stabil förening i Hockeyettan, menar Dreberg.

 

”Finns ett enormt intresse”

Att Kiruna AIF är ett namn som väcker starka associationer är ingen hemlighet. Även under åren när klubben inte existerade har intresset alltid funnits kvar vilket blev tydligt när man drog fulla hus i de lägre divisionerna efter återuppstarten.

– Det finns ett enormt intresse för Kiruna AIF, både på orten men även ute i landet. Kiruna som ort har mycket utflyttning och man märker att det finns gott om supportrar till AIF runt om i landet. Herregud, vi skickar ut souvenirer och supporterartiklar varje vecka till folk som har beställt, samtidigt som man hör att andra lag inte får sålt en enda halsduk. Varumärket Kiruna AIF är starkt, det kan jag med säkerhet säga, säger Dreberg.

Årets upplaga av Kiruna AIF består av en blandning mellan lokala kulturbärare såsom lagkaptenen Emil Jakobsson, som var med redan 2015 i division tre, och spelare utifrån som bidrar med spetsegenskaper. Målvakten Carl Hjälm och forwarden Jacob Hansson plockades in för att bidra med just detta och återfinns båda i toppen av målvakts- respektive poängligan.

Jacob Hansson, poängbäst i Kiruna AIF såhär långt 

– Klart att spelare som Carl och Jacob är viktiga, det är alltid viktigt att ha spelare som kan göra skillnad i ett lag. Sedan vill vi ha spelare med stark anknytning till både klubben och orten i truppen. Föreningen jobbar utefter ledorden gemenskap, tradition och stolthet och det tycker jag representeras bra genom att ha spelare med i årets upplaga som var med och startade upp verksamheten igen och varit med på hela resan, menar Dreberg.

Truppen är enligt Dreberg noga sammansatt för att kugga i varandra och man har utformat ett spelsystem som lyfter fram lagets positiva sidor.

– Vi satte ett grundspel redan ifjol som vi byggt vidare på under denna säsongen. Grundtanken håller jag gärna för mig själv men man kan väl säga att vi vill försöka spela mer på dom positiva egenskaper som finns i laget och dölja lite av det som vi inte är så bra på. Vår stora fördel är laget i sin helhet, vi har en fantastisk kemi och laget är riktigt bra sammansatt för att kunna fungera så bra som möjligt över tid.

Som nykomlingar har Kiruna AIF visat upp fina resultat och starka vinster mot lagen som ligger bakom dom i tabellen samtidigt som man haft svårt att ta poäng av topplagen. Dreberg håller dock inte helt med om den bilden.

– Jag tycker egentligen att första matchen mot Piteå är enda gången det rinner iväg ordentligt, den slutade 7-1 och det var helt rättvist. Förlusterna mot Kalix och Boden är jämnare än vad resultaten visar. Samtidigt så är ju lagom framför oss i tabellen där av en anledning, precis som lagen bakom oss, så det är väl kanske i sin ordning att vi har vunnit mot lagen på den undre halvan. Men vi har faktiskt tagit fyra av sex poäng mot Vännäs och man ska komma ihåg att vi har många spelare som spelat i de lägre divisionerna och att vi som lag är inne i en process att växa in i Hockeyettan, avslutar Dreberg.

 

 

//Marcus Malmsten