Hudik räddade kvalspänningen

Med siffrorna 3-2 (0-0, 2-1, 1-1) på lånad ”hemmais” mot kvalfavoriten Nybro vände Hudik Hockey upp och ner på den allsvenska kvaltabellen och skickade samtidigt ut ett budskap till hela hockey-Sverige: Räkna inte bort oss, vi tänker vara med och slåss om det här!

Fotograf: FlyWoodStudio.

Segern var – sett mot matchens betydelse och sättet som den togs på – Hudik Hockeys största och mest betydelsefulla någonsin. Det finns visserligen några riktigt starka playoff-vinster, liksom ett tidigare kvalspel, att se tillbaka på. Men här handlade det om att vinna för att rädda spänningen i tabellen och ge sig själv en chans att vara med och slåss om kvalsegern.

– Ja, det var en måstematch för oss. Det var bara seger som räknades om vi ville vara med och spela om det, konstaterade Johannes Westring, som nu fick sällskap i båset av blivande tränarduon Dennis Hall och Richard Lindelöf när Magnus Nilsson fick stanna hemma på grund av sjukdom.

– Matchen påminde om den mot Troja, det tog en period innan vi fick grepp om spelet, men sedan var det vi som bestämde.

Det kändes tungt när vi åkte på ett baklängesmål när vi egentligen var som bäst i andra perioden, men det är sånt som händer när man möter bra lag. Tappar man pucken på fel ställe så smäller det.

– Sedan tycker jag att vi spelade av matchen grymt bra sedan vi återtagit ledningen i den tredje perioden, tyckte Westring.

– Det var en riktig krigarseger. Jag har sett laget tidigare så jag visste hur det skulle se ut. Våra spelare visade en härlig stridsmoral och tog kamp om allting där ute på isen och när vi väl släppte loss och satte press på dom så var vi bäst, underströk Dennis Hall, som nu fortsätter i HHC-båset under resten av kvalserien.

Den första perioden var helt jämn, båda lagen var noga med spelvändningar och förstapass för att inte släppa till onödiga chanser och spelade med hög disciplin. Det var uppenbart att ingen ville riskera onödiga utvisningar. Faktum är att matchen bara hade en tvåminutersutvisning – och den drabbade Nybro i den tredje perioden.

Det fanns några heta chanser till ledningsmål även i den första tredjedelen av matchen, men avslutningarna kom för det mesta från utsidan av boxen.

I den andra perioden fick #25 Andreas Bosson göra fyra räddningar innan två minuter hade tickat undan, men sedan återtog HHC meter för meter av isen och jobbade sig allt närmare ett ledningsmål. När #12 Christoffer Jansson frispelade #20 Henrik Marklund var 1-0 riktigt nära. Men när HHC var som starkast och pressade fast Nybro i långa spelsekvenser kom istället 0-1 (31.24) när Janne Väyrinen fick fritt fram med en kontring och avslutade snyggt.

Det var sedan naturligtvis väldigt viktigt att HHC också fick utdelning för sitt hårda jobb och kunde kvittera till 1-1 (36.35) när #58 Filip Lander smart skickade in en ”myra” mot Nybro-målet och #24 Axel Levander satte fram klubban och styrde pucken i mål.

HHC tog sedan också ledningen med 2-1 (38.53) när Henrik Marklund (bilden) fick en ny chans efter förarbete av #54 Hannes Lindström och #23 Adam Byström Johansson. Marklund har verkligen hittat rätt på den plats i förstakedjan som Jesper Wiberg lämnat på grund av sin skada.

Det kändes lite snöpligt när Nybro kvitterade till 2-2 efter bara en dryg minut i den tredje perioden på ett vinkelskott från Oliver Nilsson. Men HHC höll moralen och krigarviljan högt och kunde svara direkt med ett nytt ledningsmål till 3-2 (43.34) när Christoffer Jansson och Henrik Marklund såg till att lagkaptenen #23 Adam Byström Johansson fick läge och satte pucken i nät. Ett oerhört viktigt mål som innebar att Nybro åter hamnade i ett jagande läge.

Det fanns chanser åt båda hållen, men i stort stängde HHC ner matchen på ett skickligt sätt. Nybro fick spela på chans och blottade sig också några gånger som kunde ha gett HHC ytterligare mål.

När Nybro i slutet jobbade sig till en offensiv tekning tog man timeout och satsade under den sista spelminuten på spel utan målvakt, men orkade inte riktigt få till några heta tillbud framför Andreas Bosson.

Tre sköna poäng för Hudik Hockey som närmast möter Mariestad borta på lördag och Mariestad ”hemma” på måndag. Nu handlar det bara om en spelledig dag mellan matcherna under resten av kvalserien, som HHC sedan avslutar med bortamatcherna mot Nybro och Troja/Ljungby.