”Zäta” tillbaka till sina rötter

När Hudik Hockey på söndag skrinnar ut i Glysishallen för säsongens första seriematch – mot Sollentuna kl. 16.00 – har laget åtta nya spelare sedan förra året. Bland de nya finns också en som är ”nygammal” i HHC:s färger, om man nu kan säga så om en ung man som precis fyllt 20…

Andreas Zetterman, som i kompisgänget och laget mest bara kallas för ”Zäta”, har sökt sig tillbaka till sina rötter efter fyra år som elev vid Skellefteå AIK:s hockeygymnasium.
Andreas var bara 16 år när han lämnade sin barndomsmiljö för att leva och bo på egen hand långt hemifrån, med allt vad det innebär av eget ansvar för all ”vardagsservice”.

– Det blev ju lite nytt när man själv skulle städa, tvätta och se till så att det alltid fanns något i kylskåpet, men det fungerade ändå rätt bra för mig, säger ”Zäta”.

Andreas Zetterman spelade fyra säsonger juniorhockey, bland annat med 86 matcher i J20 Super Elit, i Skellefteå. Att han nu, när juniortiden var över, inte fick plats i a-lagstruppen är ingenting som svider speciellt mycket.

– Det är klart att man vill spela så högt som möjligt i seriesystemet, men det är inte många som går direkt från J20-spel till SHL, så man är ju lite beredd på det. De flesta landar i HockeyEttan och det brukar vara en lämplig nivå, tycker Andreas.

– Omställningen till seniorhockey är inte helt enkel. Det blir liksom mer strukturerat och inte så rörigt som det kan vara ibland på juniornivå. Här straffas man direkt om man gör fel, säger han.

Under ungdomstiden i HHC hade Andreas oftast en offensiv prägel som back, men med åren har han blivit mer och mer inriktad på defensiven.

– Ja, det har blivit så. Det handlar ju också om vilka spelartyper som finns i laget. Man måste anpassa sig och ta sin roll. Men jag vill ju gärna vara med och producera framåt också.
Vid HockeyEttans upptaktsmöte häromdagen utpekades HHC som ett av tre tänkbara topplag i östra serien. Känner ni av den pressen?

– Jag lägger inte så stor energi på det. När säsongen börjar står alla på 0 poäng och så får vi ta det därifrån, menar ”Zäta” som med sina 187 centimeter och 94 kilo även kan bidra i det fysiska spelet.

– Publiken ställer ju också krav på laget efter förra säsongens kvalspel. Det får de gärna göra och det är knappast fel att ha hög målsättning. Vi är väl medvetna om att det finns många fallgropar på vägen, men det skulle förstås vara häftigt om vi kunde ta oss dit igen. Men man måste ta ett steg i taget och inte sticka ut hakan i onödan, säger Andreas.

– Jag hade lite kontakter med andra klubbar i HockeyEttan, men när HHC visade intresse fanns det ingenting att fundera på. Jag har kvar många kompisar från tiden på Östra skolan och från HHC:s ungdoms- och juniorhockey, så det känns verkligen som att komma hem igen. Och jag känner mig trygg i ”min” stad, så det här ska bli riktigt kul, säger Andreas Zetterman, som kommer att spela i tröja nummer 3.

Och nu är det premiär. Ridån går upp och spelet kan börja…

Skribent: Lars Gösta Larsson