”Publiken betyder mycket för oss”

Det kom lite över 700 åskådare till Hudik Hockeys premiärmatch mot Sollentuna. Efter två raka 5-0-segrar väntar nu nästa hemmamatch på söndag mot Hammarby och nu borde också intresset för ”nya” HHC ha tagit ytterligare ett snäpp uppåt.

Tyvärr har annars östra HockeyEttan genomgående de sämsta publiksiffrorna av de fyra grundserierna. Och orsaken till det är naturligtvis att så många lag kommer från Stockholms-området där konkurrensen med elitidrotten är förödande för klubbar längre ner i seriesystemet.

Inte ens derbymatcherna i Stockholms förorter är några publikmagneter. Eller vad sägs om 124 betalande mellan Segeltorp och Vallentuna eller 176 mellan Hammarby och Segeltorp.

Ungefär samma problem har SK Lejon och Örnsköldsvik i norra serien där det lokala intresset av samma skäl främst ligger på Skellefteå AIK respektive MoDo. Örnsköldsviks hemmamatch mot Boden är med sina 75 (!) åskådare så här

långt den sämsta publiksiffran i hela HockeyEttan. Vid SK Lejons hemmamatch mot Kalix kom det bara 115 åskådare.

– Publiken betyder mycket för oss. De har bidragit på sitt sätt och det är lättare att locka fram adrenalinet när man känner stödet från läktaren, säger HHC:s lagkapten #10 Jonas Lindström, som har mest erfarenhet av Glysishallens hemmapublik.

– Det är inte samma sak att komma till en nästan tom ishall med bara något hundratal åskådare. Stämningen betyder mycket och man gör ju ändå sitt bästa på isen, men visst kan publiken bidra, menar Lindström.

– Ja, man får försöka hitta andra morötter när man kommer till en kall, gammal ishall nästan utan åskådare. Är det mycket folk på läktaren så får man ju energi av det också, även om det är motståndarnas supportrar som är där, säger #40 Markus Kinisjärvi.

Den bästa publiksiffran hittills i HockeyEttan har redovisats för matchen mellan Troja/Ljungby och Tranås med 1486 åskådare följt av Nybro-Tranås med 1445 och Boden-Kiruna med 1425.

I övrigt är det bara fyra matcher som nått 1000-strecket. Det är Kalmar-Nybro 1250, Kallinge/Ronneby-Mörrum 1052, Skövde-Kumla 1086 och Mariestad-Forshaga med 1119.

Det är naturligtvis väl tidigt att ta seriernas nuvarande publiksnitt som en given sanning. Men så här långt har matcherna i östra gruppen bara haft 327 betalande i genomsnitt mot 828 för södra, 553 för norra och 520 för västra serien. Det är bara tre (!) matcher i östra serien som haft över 400 åskådare; HHC-Sollentuna 703, Huddinge-Hammarby 820 och Väsby-Visby/Roma med 523.

Inför mötet med Hammarby verkar hälsoläget i HHC-truppen vara okej. Det var bara #66 Joel Källström Englund som vid fredagsträningen har lite problem med ett knä som fick sig en riktig smäll när han fälldes i friläge i onsdagsmatchen mot Vallentuna.

Skribent: Lars Gösta Larsson