Stort övertag men knapp seger

I ett dygn fick Visby – då med två matcher mer spelade – låna serieledningen i östra HockeyEttan, sedan var Hudik Hockey åter i tabellens topp, men det var sannerligen inte utan besvär som det blev tre poäng i bortamatchen mot bottenlaget Hammarby.

Visserligen var HHC näst intill överlägset både i spel och skott, men när det inte blir utdelning så finns alltid risken att motståndarna istället gör mål på någon av sina ströchanser. Och det såg verkligen inte helt säkert ut i slutet av tredje perioden då Hammarby såg sin chans att få med sig någon poäng när HHC försökte spela på klockan och inte riktigt klarade av att stänga matchen.

När skottstatistiken period för period är 8-16, 4-14, 6-15, och sammanlagt 18-45, ska naturligtvis inte matchen sluta med en uddamålsseger. Nu blev det 1-2 (0-1, 1-1, 0-0) och matchen levde ända in i slutsekunderna då Hammarby i en vild sista satsning plockade målvakten och faktiskt också skakade fram ett par halvchanser.

Det var förstås också viktigt att HHC gjorde ett power play-mål på tre försök, och istället höll tätt i de tre numerära överlägen som Hammarby fick – bland annat i två raka i andra perioden efter det att hemmalaget reducerat HHC:s ledning till 1-2 och trots den ojämna spelfördelningen började tro på att de skulle kunna ta poäng av serieledarna. Något som skulle ha varit rejält försmädligt med tanke på spel och chanser.

– Jag tycker ändå att vi gör en riktigt bra match i dag. Vi sätter fart, vi vinner puckar och vi bjuder inte på mycket bakåt. Det kändes väl som att det var närmare till 8-1 än till 2-2 och normalt ska vi vinna en sådan här match med fem måls marginal, tyckte Per Ljusteräng.

– Det var väl bara en stund efter deras reduceringsmål som vi hamnade fel. Men man måste förstå att det kan bli så här när man är överlägsna och inte kan omsätta det i mål. Ibland måste vi bli lite mer direkta och ta lägena när de kommer och sedan jobba på returerna istället för att söka passning för att hitta ett annat läge, menade HHC-tränaren.

– Och den som spar den har, skämtade Ljusteräng med förhoppning om att utdelningen ska komma någon gång när det bättre behövs.

HHC:s ledningsmål i den första perioden kom efter 13.45 i power play efter några snabba passningar mellan #23 Adam Byström Johansson och #40 Markus Kinisjärvi bakom den förlängda mållinjen och ett snabbt pass fram till #20 Henrik Marklund som slog till direkt och gjorde sitt 8:e mål för säsongen. Ett riktigt snyggt power play-mål.

Efter 3.06 i den andra perioden ökade HHC på till 0-2 efter en skön uppåkning av #61 Alexander Pettersson som serverade pucken på ”silverfat” till #29 Jesper Wiberg som tryckte till direkt utan chans för Hammarby-målvakten Sebastian Åkerlund.

1-2 kom sedan efter 9.48 genom Hampus Berg i den del av matchen där Hammarby var som bäst, mycket tack vare två utvisningar för HHC.

I den mållösa tredje perioden fortsatte HHC att dominera och skjuta, men slutet blev ändå smått dramatiskt när HHC inte kunde avgöra helt och istället fick lite press i slutet, men utan att egentligen bjuda till några riktigt farliga lägen.

Skribent: Lars Gösta Larsson