Viktig ”dubbelhelg” på hemmaplan

Efter den knappa förlusten mot Väsby väntar nu en viktig ”dubbelhelg” för Hudik Hockey med hemmamatcher mot Kiruna på lördag och toppkonkurrenten Boden på söndag.

Hemmadubbeln är viktig på flera sätt, inte bara för att försvara serieledningen i norra AllEttan, utan kanske ännu mer för att snabbt ta sig tillbaka på vinnarspåret.
HHC har haft en stark öppning av AllEttan och framförallt också gjort mål. Innan förlusten mot Väsby hade HHC i snitt gjort fem mål per match. Nu blev det bara ett och det vinner man sällan hockeymatcher på.

Å andra sidan – och sett mot det som skapades över hela matchen – finns det väl ingen anledning till oro över att målskyttet har hakat upp sig igen. Det var ytterst små marginaler som tillsammans med en något tveksam andraperiod avgjorde matchen. Och det måste också understrykas att det var ett riktigt starkt Väsby som tog hem trepoängaren den här gången.

Hur HHC kommer att klara målvaktsfrågan är säkert viktigt för fortsättningen. Det vi vet är att Magnus Åkerlund inte kommer att spela på ett tag. Blir han nu borta hela säsongen så är det förstås nödvändigt att HHC hittar en målvakt av samma klass och med samma erfarenhet. Andreas Bosson gjorde en ny stark insats i målet mot Väsby, men när matcherna kommer så här tätt måste man ha en andramålvakt man kan lita på. Annars blir det för jobbigt. När det här skrevs sent på fredagseftermiddagen fanns ännu inga uppgifter om sökandet efter en målvakt gett något resultat.

Däremot kommer det nu glädjande besked om att Hugo Enock börjar bli redo för inhopp efter sin hjärnskakning. Enock har tränat på is sedan mitten på veckan och det kan innebära att han finns med på laguppställningen redan på lördag.

Då handlar det alltså om match mot Kiruna, ett lag som så här långt haft det tungt i AllEttan, men som ofta ändå varit nära att ta poäng flera gånger, även mot topplagen, men inte fått riktig utdelning. Nu ligger laget sist i norra AllEttan med bara 5 poäng. Men av erfarenhet vet vi att det här är precis ett läge där det finns fog att hissa varningsflagg. På den här nivån vinner man inga matcher på beställning.

När det sedan gäller söndagens motståndare i Glysishallen så handlar det om ett av HockeyEttans högst rankade lag. Många har tippat Boden som seriesegrare i norra AllEttan och med 16 poäng och seger i fem av åtta matcher har laget också skaffat sig slagläge i toppstriden. Och på söndag är det HHC som är det jagade bytet.

Vi ska nu också passa på att korrigera en felaktig uppgift där en felskrivning i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser för säsongen 2019-2020 lurade oss – och många andra.

När vi för en tid sedan skulle skriva en artikel till Hudik Hockeys matchprogram angående AllEttans utformning, så bläddrade vi fram seriebestämmelserna på Svenska Ishockeyförbundets hemsida. Och där kunde man tydligt läsa att nio (!) av de tio lagen i AllEttans sluttabeller skulle gå till playoff. Det var fel. Men det står faktiskt fortfarande så på förbundets hemsida!
Efter förfrågningar – och en egen uträkning som antydde att det faktiskt inte går att få ihop det med nio lag i ”lottningen” av playoff – så stod det klart att istället åtta av tio lag från norra respektive södra AllEttan får fortsätta säsongen i playoff när AllEttan är avslutad.

Men visst har det varit lite förvirrande när ”playoff-strecket” har dragits på olika ställen i tabellerna, allt beroende på var de har publicerats på olika tidningssidor, på klubbarnas hemsidor eller i hockeyförbundets seriebestämmelser där det faktiskt fortfarande står att ”lag 4-9 från AllEttan norra och AllEttan södra är kvalificerade för Play off 1 inför kvalserien till HockeyAllsvenskan”.

Nåja, nu kan vi släppa den saken. Så var det med det…

Skribent: Lars-Gösta Larsson