Hudik sliter i tung motgångsperiod

Med bara 1 poäng på de fem senaste matcherna har Hudik Hockey helt säkert spelat sig bort från chansen till en topplacering i norra AllEttan den här säsongen. Efter onsdagens hemmaförlust mot Teg med 1-2 (0-2, 1-0, 0-0) handlar det nu snarast om att det troligen krävs en snabb vändning om det ens ska bli playoff-spel den här gången.

TV: HUDIK-TEG 1–2 – se målen och höjdpunkterna här!

Fotograf: FlyWood Studio.

Det är just nu inte mycket som går Hudiks väg i matcherna. Mot teg räckte det inte ens att skjuta 30 skott på mål (mot 19 för Teg) – och minst lika många i täckningen eller utanför målet – för att ta en trepoängare, eller ens få någon poäng med sig.

Att spela fem matcher i rad utan seger är väl närmast en historisk motgångsperiod för HHC, åtminstone under senare år och i varje fall under den tid som det funnits en uttalad ambition från både klubben och laget att tillhöra toppen i HockeyEttan.

Teg utnyttjade helt enkelt och skickligt situationen när HHC:s spel blev mer och mer desperat ju längre matchen gick, men där det saknades både kyla och individuell skicklighet för att ta tillbaka matchen efter den ledning med 0-2 som Teg tog med sig från den första perioden.

HHC hamnade alltså på nytt i tidigt underläge när Teg först utnyttjade sitt första powerplay efter 13.20 till ett ledningsmål och sedan av bara farten redan 36 sekunder senare tryckte in också 0-2 när hemmalaget hamnade på hälarna och aldrig fick igång sitt spel efter boxplay och det första baklängesmålet.

Den sårbarheten har vi sett tidigare från HHC den här säsongen, vilket möjligen kan sättas upp på kontot för bristande erfarenhet i det unga laget. Nu finns det ingen Markus Kinisjärvi, Jonas Lindström, Erik Flood eller Simon Löf att luta sig emot; spelare som hade just den där rutinen och erfarenheten av att bära lagdelarna, ta initiativet och styra laget ur kritiska lägen. HHC har inte lyckats ersätta den erfarenheterna.

Det märks i motgången att det då tappas alldeles för många puckar vid linjerna och att det individuella spelet tar över. HHC hade svårt att komma till samlade anfall och Teg spelade klokt på sin tvåmålsledning, som visserligen blev 1-2 i mitten på den andra perioden, men närmare än så kom aldrig HHC den här gången.

Det jobbades hårt och viljan var det knappast något fel på, men effektiviteten är just nu inte på den nivå som ett topplag i HockeyEttan måste ha. Jesper Wiberg och Adam Byström Johansson känns lite för ensamma i mål- och poängprotokollen.

Matchen började i högt tempo och med ett fysiskt spel som kunde ha gett utvisningar åt båda hållen, men domaren Alexander Jidemo höjde armen först efter 11.51 när Hugo Enock åkte ut på en tripping.

Det här utnyttjade Teg till att göra 0-1 (13.28) genom Pontus Wikström efter assist från Andre Nordstrand och förre HHC:aren Sebastian Manberg.

Och när sedan Gustav Grundström snabbt ökade till 0-2 (14.04) var uppförsbacken inte bara brant för HHC, utan det blev också som en rejäl motvind att jobba emot för hemmaspelarna.

I andra perioden turades lagen om att dra på sig 2-minutersutvisningar och det var också i powerplay som HHC kunde reducera till 1-2 efter två vinnande närkamper framför Tegs-målet och med Jesper Wiberg som målskytt när han som vanligt fanns på plats sedan Hannes Lindström och Christoffer Jansson röjt vägen.

I tredje perioden var det sedan HHC som bestämde det mesta ute på banan, mycket beroende på att Teg försökte spela på sin ledning och gjorde det både starkt och effektivt. Och det hjälpte inte att HHC sedan i de två slutminuterna spelade utan målvakt och närmast parkerade i offensiv zon utan att riktigt kunna ta sig in i boxen.

Nu väntar en helg utan match för Hudik Hockeys del innan Borlänge kommer på besök nästa onsdag. Dagar som HHC säkert behöver för att försöka hitta ett vinnande koncept igen….

Skribent: Lars Gösta Larsson