Hudik Hockey till ny tredjematch

–Vi har inte vunnit någonting än. Så nu gäller det att hålla fokus, äta rätt, fylla på vätska och försöka sova bra, för det är i morgon det ska avgöras. Då betyder den här matchen ingenting.

Fotograf: FlyWoodStudio.

Hudik Hockeys lagkapten #23 Adam Byström Johansson var glad men samlad efter att Östersund hade besegrats med 5-1 (1-0, 2-1, 2-0) i ”hemmareturen” i Söderhamns ishall (Helsingehus Hockeyarena) där HHC spelade till sig ett tredje möte för att avgöra vilket av lagen som ska avsluta säsongen i den allsvenska kvalserien.

Där kommer Nybro och Mariestad att spela efter att ha vunnit även returerna mot Visby Roma respektive Boden medan Hudiksvall-Östersund och Vimmerby-Troja/Ljungby går till tredje och avgörande matcher på lördagseftermiddagen.

Slutspelets största skräll var väl att storfavoriten Bodens resa skulle ta slut innan kvalserien.

Men för Adam Byström Johansson och hans HHC väntar alltså ny match mot Östersund efter en riktigt stark kollektiv insats på fredagskvällen. Dessutom hade Hudik nu de små marginalerna på sin sida, speciellt när Hudik-kaptenen satte sitt andra mål för kvällen fram till 4-1, som var säsongens viktigaste – och märkligaste – mål.

Adam Byström Johanssons knallhårda slagskott från offensiva blå missade målet, men studsen från sargen kom tillbaka ut på ett konstigt sätt och ur en oväntad vinkel där pucken träffade bakkanten på Östersunds-målvakten Carl Hjälms skridskoskena och retfullt rullade in vid ena stolproten.

– Jag har så vitt jag minns aldrig tidigare gjort ett sådant mål. Men man måste ju konstatera att det är bra studs i sargen i den här ishallen, tyckte Adam Byström Johansson, som berömde sitt lag för den samlade insatsen och som underströk att Jesper Wibergs skada och sjukdomsåterbudet från Lucas Enqvist inte hade påverkat uppladdningen. Inte heller att matchen spelades i Söderhamn istället för i hemmaborgen Glysishallen.

– Det är bara att lägga sådana saker åt sidan och gå ut och göra det här till vår hemmahall, underströk Adam Byström Johansson.

– Bara de som spelar kan påverka matchen. Alla måste ändå göra sitt och det gjorde vi idag. Vi kom mer samlade än senast och tog inte fel åkvägar, sådant som annars bara kostar kraft.

Fram till HHC:s 4-1 stod matchen och vägde och det var framförallt i sista delen av andra perioden som Östersund satte press på HHC och jobbade sig till ett reduceringsmål sedan HHC hade skaffat sig en klar 3-0-ledning. Det var i det läget bud på ytterligare Östersunds-mål, men HHC kunde samla ihop sig och spelade sedan hem matchen på ett säkert sätt med ytterligare två mål framåt.

I första perioden kom HHC ut starkt och satte ofta stopp för Östersunds anfallsförsök med hård fore-checking, som störde gästernas uppspel rejält. Det var också helt rättvist som Hudik kunde gå till första periodvila med 1-0 (9.55) när #22 Linus Hedman vann pucken högt upp i banan och hittade #18 Felix Carenfelt med sin flippassning. Carenfelts direktskott gav periodens enda mål efter 11-3 i skott trots att Östersund bland annat spelade två gånger i powerplay.

HHC:s 2-0 (23.29) kom i powerplay där HHC verkligen fick igång klapp-klapp-spelet och där Adam Byström Johansson avslutade med att smälla in sitt första mål för kvällen efter fint förspel av #12 Christoffer Jansson och #20 Henrik Marklund.

När sedan 3-0 (26.30) kom genom #20 Henrik Marklund efter en vunnen tekning av #12 Christoffer Jansson och en fin passning från #54 Hannes Lindström hade HHC kopplat greppet.

Östersund vägrade verkligen att vika ner sig och kunde också rättvist reducera till 3-1 genom Janne Kivilahti och hade sedan bud på mer innan andra periodpausen, men #25 Andreas Bosson höll tätt.

I tredje perioden stod HHC upp betydligt bättre och efter 4-1-målet var saken klar även om Östersund direkt därefter chansade med spel utan målvakt de sista fyra minuterna, något som bara utmynnade i att #9 Marcus Sirén kunde skicka in 5-1 (58.29) i den tomma kassen.

Två ronder avklarade – den tredje spelas idag kl 16.00 i Söderhamns ishall.