Pär prisad matchkommentator

Pär Styrman från Hudik Hockey och Claes Ihlman från Huddinge har utsetts till den gångna säsongens bästa live-kommentatorer i Hockeyettans webb-sändningar. De får nu dela på prissumman på 10.000 kronor för sitt sätt att kommentera de två klubbarnas hemmamatcher 2020-2021.

Fotograf: Lars Gösta Larsson.

– Det är suveränt roligt att man får ”cred” för det jobb man lägger ner, säger Pär Styrman när vi träffar honom i ett sommar-fagert Hudiksvall, där ishallen för närvarande är fylld av byggställningar – både invändigt och utvändigt.

I juryns motivering till valet av Pär Styrman och Claes Ihlman sägs det bland annat att de alltid är pålästa och på ett neutralt sätt speglar matcherna. Det är två egenskaper som Pär Styrman lägger stor vikt vid.

– Man måste förstå att det faktiskt i främsta hand är bortalagets publik man pratar till. Hemmalagets supportrar är ju under normala förhållanden själva på plats. Därför lägger jag väldigt mycket kraft och tid för att ”läsa in” bortalaget. Jag försöker också plugga på lite om spelarnas egenskaper, eller om orten de kommer ifrån, säger han.

Den ibland ensidiga vinklingen på hemmalaget är ett ”störningsmoment” i en del av webb-sändningarna från Hockeyettan.

Man måste visserligen förstå att allt görs på amatörnivå, men det kan bli fel när det egna engagemanget för klubben och laget hela tiden lyser igenom i kommentarerna kring ett mål eller en utvisning. Här måste det bli en skärpning om köparna ska fortsätta lägga sina pengar på webb-matcherna. Dessutom är det på sina håll också önskvärt med en teknisk förbättring.

Pär Styrman och Claes Ihlman har visat vägen genom sitt engagemang och sin kunnighet. Deras sätt att kommentera live-bilderna från matcherna kan bli till ett rättesnöre för andra att ta efter.

Hudiksvall, Östersund och Mariestad var nominerade i kategorin för bästa live-sändningar och priset gick nu till Mariestad.

Pär Styrman berättar om sin ”hemmagjorda” metod med 2-3 timmars inläsning inför en match.

– Jag försöker lära mig laget med nummer och namn och skriver sedan ner det med papper och penna. Och sedan avslutar jag med att också ta det direkt ur minnet utan anteckningarna, berättar han.

– Man måste ställa krav på sig själv. Om man inte förbereder sig så är det ju som att komma oklädd till en fest. Det är inte bara att åka till ishallen, då får man nog inte heller något pris, menar Pär Styrman.

– För mig är det här på riktigt ett sätt att få vara med i den miljö som man tycker om säger Pär Styrman, som själv har tio säsonger bakom sig som spelare i Hudiksvalls HC samtidigt som han hade en parallell karriär som fotbollsspelare ibland annat dåtida Hudiksvalls ABK.

– Men det var på en tid där man kunde kombinera hockey och fotboll. HHC spelade i div.3 på den tiden och så slapp man ju på det sättet försäsongen i båda sporterna, konstaterar Styrman med glimten i ögonen.

I en handfull årtionden har Pär Styrman varit en ”återkommande” idrottsprofil i Hudik-området. Han har alltid dykt upp som spelare eller tränare någonstans – och det är inte över än. Just nu är han tränare i Delsbo IF, och ingen skulle bli förvånad om han också dyker upp i laguppställningen inför någon b-lagsmatch eller så…

Hudik Hockey har en stark uppställning när det gäller webb-sändningarna från hemmamatcherna i Hockeyettan. Pär Styrman och Christer Stridh växlar som kommentatorer och när Stefan Svanbom är bisittare blir han en stor tillgång med sitt hockeykunnande och sina glasklara analyser.

I teamet ingår också Mathias Berglund och Christer Danneskog. Den senare står för den tekniska utrustningen och är hjärnan bakom produktionen.

Mathias Berglund gör bland annat webb-intervjuer och skapar också alla rörliga vinjetter och intron. Dessutom är han kameraman vid matcherna och den som producerar alla sändningar för Hudik Hockey.

– Det är skönt att ha Mathias bakom sig. Det blir en trygghet för oss alla. Jag behöver inte ens sätta i en kontakt. Mathias kan och gör allt, understryker Pär Styrman.

Och vi säger grattis till en kul uppskattning som gör att hela teamet kan gå vidare mot nya mål.

Skribent: Lars Gösta Larsson