Vilken krigarseger!

Oskar Fredriksson gjorde matchavgörande 2-1 på straff! Foto: Roland Nutti

Det var ett laddat Kiruna AIF som kom till spel hemma mot Piteå i onsdagens sexpoängsmatch på Lombia. Väl medvetna om poängens allvar bröstade AIF uppgiften för att än en gång kaxa upp sig och knäppa ett toppmotstånd på näsan.

Första perioden:

AIF klev som så många gånger tidigare ut och spelade en bra hockey i inledningen på förstaperioden, men det var inte alltid en fröjd för tränarnas ögon. långa stunder i första perioden svängde det fram och tillbaka och inte ens ett urspårat malmtåg i mittzon hade fått stopp för den Hawaii-hockey som hade uppenbarat sig. Det var skytteltrafik genom mittzon och lägena avlöste varann men två storspelande målvakter i Piteås John Westermark och vår egen Aleksanteri Heiskanen höll inte bara ner siffrorna i första perioden, de såg till att resultatet var lika med noll åt bägge håll när det var dags för  matchens första pausvila.

Andra perioden:

Andra perioden inledde Piteå bättre och det var genom kedjan Isaksson – Becker – Stenlund som man ofta fick längre anfall på AIF där våra grabbar fick slita för att freda målet. Cirka 15 minuter in i andra perioden kom så ledningen för Piteå då Albin Thyni Johansson direkt efter tekning från backplats hittar över med ett krosspass genom AIFs slott till Simon Hedlund som snyggt rakar in 0-1 på ett distinkt direktskott.

Tredje perioden:

Avslutningsperioden inleder AIF i 5 minuters boxplay efter att Philip Kemi fått gå och duscha i efterspelet av den andra perioden. många rynkade nog på näsorna då AIF skulle inleda sista perioden i 5 minuters boxplay i ställningen 0-1 mot Piteå, dessutom utan Kemi på isen som i ett läge där vi ska jaga är grymt viktig för laget. Men AIF lyckas reda ut det numerära underläget för att sedan lyfta fram sina positionen, och 13:24 in i sista perioden kom så belöningen för allt hårda slit! Filip Lundqvist spelar upp pucken på en stillastående Oskar Fredriksson på offensiv blålinje, Oskar flippar pucken vidare på yta för Arturs Homjakovs som plockar upp pucken och svarar med att flippa pucken över en liggande Piteåspelare till Ricards Bernhards som är säkerheten själv i det läget och stänker snyggt in 1-1. I samband med kvitteringen blir Filip Lundqvist utvisad för sitt firande, men det är ändå AIF som ska ta kommandot i matchen med en man mindre på isen. Samuel Hou Gustafsson täcker skott, Rihards Puide vinner upp den lösa pucken och frispelar Viktor Mikko som får en slashing och AIF är tilldömda straff. In kliver Oskar Fredriksson och det är inget snack, säkert sätter han det så otroligt viktiga 2-1!

Men det är efter Oskar Fredrikssons 2-1 som man får se det som den här säsongen definierar Kiruna AIF. Med Daniel Bäckström och Oscar Haaraoja på botbänken och spel 5 mot 4 samt 5 mot 3 för Piteå sista 3 minuterna får vi se grabbarna käka puck efter puck för att freda sitt mål, och längst bak har vi en målvakt som totalt murar igen när vi behöver det. Den här kvällen var det Aleksanteri Heiskanens tur att briljera mellan stolparna.

Tre oerhört viktiga och sköna poäng stannade hemma i Kiruna den här kvällen! vi vill lyfta fram många efter onsdagens prestation, men vi måste ge hemsidans guldstjärna till Aleksanteri Heiskanen som kom upp och räddade stort när laget som mest behövde det!

EXTRA NYHET!

Som ni läst på hemsidan har Viktor Karvonen varit och provtränat med oss i veckan. Där har han imponerat så pass att han nu belönas med matchspel under helgens två bortamatcher. Viktor kommer spela med nummer 31 på ryggen och var i kedjorna han kommer gå får ni se imorgon när laget släpps inför matchen mot Tegs SK 16:00