Viktigt övertidsmål av Hudik

En sak kan vi slå fast när det gäller det allsvenska hockeykvalet och det är att det kommer att handla om små marginaler. Och små marginaler var det också när Hudik Hockey till slut besegrade Väsby med ett skönt mål efter 29 sekunders spel på övertid där backen #52 Fredric Jansson fastställde slutresultatet till 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0).

Bildtext: #52 Fredric Jansson avgör (fotograf: Lars Sundin).

Samtidigt pågick ett annat övertidsdrama uppe i Östersund där Dalen knep extrapoängen mot Östersund i en match som stod 0-0 vid full tid, något som betyder att HHC inte bara är i fortsatt serieledning utan nu som enda obesegrade lag har fyra poängs försprång i tabelltoppen.

För Hudiks del kändes det förstås skönt att ta sin extrapoäng, men samtidigt gnagde det lite här och var med tanke på att Väsby kunde kriga in ett kvitteringsmål till 2-2 när det bara återstod en dryg minut av ordinarie tid. Ett mål som för övrigt blev omdiskuterat, men som domartrion efter en intern ”konferens” till slut bestämde sig för att godkänna.

– Det kändes riktigt tveksamt eftersom Oliver Håkansson blev pååkt i situationen före, men det är ingenting vi kan göra något åt, så det är bara att lägga det åt sidan och börja ladda för nästa match, menade HHC:s assisterande tränare Richard Lindelöf.

– Jag tycker att vi har en stark grupp och många karaktärer där alla jobbar för varandra och blir till en enhet där alla jobbar för varandra och för laget, menade Lindelöf.

Richard Lindelöf underströk också hur viktigt det var med ett ledningsmål (2-1 av Fredric Jansson, 43.08) efter en period där hemmalaget stundtals var illa ute.

– Ja, när effektiviteten saknas så åker axlarna ner en bit om man ändå gör ett så viktigt mål och det blir direkt en annan trygghet i spelet, men den här gången blev det lite för mycket Vilda västern där ute och det kunde faktiskt ha slutat hur som helst, underströk han.

Man måste verkligen ge Väsby ett erkännande över sättet de tog sig an uppgiften. Det hade ju inte särdeles mycket att spela för, men de gjorde verkligen ett allvarligt försök att sätta käppar i hjulet för serieledarna. Stundtals bet de sig också fast i anfallszonen och det var ännu en gång HHC-målvakten #39 Oliver Håkansson som gav laget en chans att vinna. HHC har inte släppt till så mycket spel i sin egen zon i någon av de tidigare kvalmatcherna och fick nu ibland rädda sig ur trycket med hjälp av icingpuckar.

I en jämn första period kunde Väsby ta ledningen med 0-1 efter 17.13 och det betydde att hemmalaget fick börja jaga kvittering i den andra perioden. Men spelet satt inte där det ska den här gången. Och när chanserna kom så gick skotten utanför eller direkt på Väsby-målvakten Jesper Eliasson.

Det kom ändå en förlösande kvittering efter 36.39 när #77 William Ignberg Nilsson prickade in 1-1 efter skönt förarbete av #43 William Eckmyhl och #12 Christoffer Jansson.

Den duon assisterade också till HHC:s 2-1 som kom tidigt i den tredje perioden i ett virvlande anfall där Fredric Jansson avslutade med ett skönt skott.

HHC tog sedan tag i matchen igen och hade ett antal fina lägen, men det var ändå Väsby som fick sista ordet under ordinarie tid när Elias Lindström tryckte in 2-2 i slutskedet sedan hemmalaget hade hamnat under hård press.

Det blev ändå till slut Fredric Jansson som steg in i hjälterollen med sitt andra mål för dagen (ass, Adam Byström Johansson och Christoffer Jansson) 29 sekunder in i övertidsspelet. Den poängen kan bli guld värd för HHC.