HHC bröt play off-förbannelsen

Det har vilat lite av en förbannelse över HHC:s insatser i play off-spelet under några säsonger. Men efter sju raka förluster kom äntligen vändningen som nu ger en tredje och avgörande lördagsmatch i Glysishallen.

Bilden: Conny Strömberg gjorde viktiga 3-2 och hade även en assist vid 2-2 i power play (fotograf Peter Scott).

5-2 (1-2, 1-0, 3-0) slutade returmötet mot Köping på fredagskvällen i en match där de till synes klara siffrorna delvis förklaras med att HHC gjorde två mål i tom kasse i slutskedet när Köping tog en sista chans att nå en kvittering – men också därför att hemmalaget nu gjorde en av sina bästa insatser på länge. Det var mycket ”hjärta och smärta” som banade väg mot den sköna segern och hemmaspelarna var verkligen väl värda de stående ovationerna från de 858 åskådarna i slutet av matchen när segern kändes klar.

Därmed blir det alltså en tredje match mellan HHC och Köping och i ytterligare fyra av de åtta play off-mötena i den första ronden. Bara Piteå, Troja/Ljungby och Forshaga blev klara för play off 2 redan efter två matcher.

HHC fick också en smakstart i den här matchen med 1-0 redan efter 55 sekunder när #4 Henric Nordin vann pucken högt upp och hittade #28 Sebastian Fakt som gick direkt på mål. När alla väntade på en passning drog Fakt till med ett dragskott som Jonas Eneroth i Köpings-målet inte hann parera.
Köpings-målvakten fick en jobbig första period – och gjorde det riktigt bra – men nog kändes lite snöpligt a

tt det efter ett stort HHC-övertag i spel och chanser ändå stod 1-2 på anslagstavlan i den första periodpausen.

1-1 gjorde Jonathan Ström (15.54) på ett skott som smet in mellan Åkerlunds benskydd och 1-2 kom efter 17.25 när två HHC-backar kolliderade och gick omkull och det blev fritt fram för Rikard Sundlöv.

– Vi spelade riktigt bra i den första perioden, så det kändes verkligen som en käftsmäll att vi låg under efter 20 minuter, tyckte också ”Lillis” Lövblom när han sammanfattade matchen.

HHC fick lite av en gratisbiljett tillbaka i matchen med ett tidigt power play i andra perioden efter en våldsam tackling mot #15 Adam Seydlitz, men fick inte till spelet och skapade inte mycket.

Men när det kom en ny chans i numerärt överläge kom ändå den förlösande kvitteringen till 2-2 (11.40) när #24 Conny Strömberg styrde upp spelet och #18 Erik Flood kunde styra in pucken på skottet från #4 Henric Nordin.

– Det är klart att det fanns en anspänning i vårt lag efter den första periodens resultat och vi gjorde det bra som kunde ta tillbaka matchen. Vi får glädjas lite nu och ta med oss det bästa från den här matchen, men nu blir det en ny match med nytt liv i morgon. Och det kommer inte att bli lättare då, varnade ”Lillis” Lövblom.

En av matchens mest avgörande delar var när HHC hamnade i två raka numerära underlägen direkt i den tredje perioden och Köping gick hårt för kvittering. HHC lyckades hålla Köping mestadels på utsidan, men #1 Magnus Åkerlund fick ändå göra några riktigt vassa räddningar, som på sitt sätt bidrog till segern, men det var ändå en riktigt liten – men oerhört viktig – detalj som till slut fick vågskålen att tippa över till HHC:s sida.

Det var när #40 Markus Kinisjärvi uppoffrande kastade sig och räddade kvar pucken i anfallszonen och den studsade rätt till #15 Adam Seydlitz som i sin tur hittade #24 Conny Strömberg vi bortre stolpen – och så var HHC i ledningen igen med 3-2 efter 12.37. Så små marginaler är det som avgör hockeymatcher på den här nivån.

När sedan Köping satte allt på ett kort med spel utan målvakt kunde alltså HHC två gånger om lägga pucken i tomt mål när först #14 Simon Lövgren (4-2 efter 17.42) och sedan #33 Tommy Stenqvist (5-2 efter 19.22) var iskalla och väntade in rätta tillfället.