Historisk HHC-seger i play off 2

Efter en högdramatisk match inför 972 åskådare i Glysishallen fick HHC jubla över föreningens första matchseger någonsin i ishockeyns play off 2 efter 2-1 (0-1, 1-0, 1-0) mot Piteå.

Fredagens bortamatch mot Piteå, matchstart 19:00, ser du liveHÄR.

Matchens HIGHLIGHTS finns HÄR.

Därmed har HHC nu inte bara en utan två ”matchbollar” när det blir dags för returspel uppe i Piteå på fredag och eventuellt lördag. Det blev för övrigt uddamålssegrar i tisdagens samtliga sex inledningsmatcher i den första ronden av play off 2.

HHC gjorde två riktigt starka perioder med fart på skridskorna, högt tempo i passningsspelet och mängder av målchanser, bland det bästa vi sett den här säsongen, men där utdelningen tyvärr inte kom i paritet till det som hände ute på isen.

HHC:s stora chans att skaffa sig grepp om matchen även målmässigt kom i mitten av den andra perioden då Piteå sammanhängande drog på sig 5+20 match pemnalty+2+2  minuter i utvisningsbåset och HHC länge

fick spela fem mot tre i två omgångar och då lyckades kvittera den ledning som Piteå hade med sig från första perioden. Men mer än så blev det inte när Piteå-målvakten Joel Vännström storspelade.

Matchstraffet fick Piteås Marcus Sandström efter en otäck open ice-tackling mot huvudet på #15 Adam Seydlitz som blev liggande länge på isen och sedan fick hjälpas av banan. Med tanke på den historik med hjärnskakningar som Seydlitz har så kan man tyvärr befara att i varje fall den här säsongen är över.

– Vi spelade helt okej i två perioder, men i tredje var det många som fick jobba alldeles för hårt i våra tre box play och det gick ut över det offensiva spelet, tyckte HHC:s assisterande tränare Magnus Nilsson.

– Det känns som vi tar ett snäpp upp för varje match nu, och vi har mer att ge. Det här vann vi på ett jättehårt jobb, men vi måste ta ytterligare ett steg om vi ska vinna nästa gång, menade ”Mange”.

HHC:s första period var en av de allra bästa vi sett den här säsongen. Laget kom samlat till anfall och hittade spelvägar genom mittzonen med precisa passningar och hög intensitet i skridskoåkningen. Det var egentligen bara mål som fattades och då gick det som det ofta gör. Piteå kunde istället göra 0-1 (12.09) genom Pontus Wikström när HHC missade i returtagningen och Piteå fick skjuta tre gånger ur en tilltrasslad situation framför Åkerlunds mål. I det läget kändes det verkligen som en käftsmäll med tanke på det som hände ute på banan.

Den andra perioden började lite i samma spår, men utdelningen kom inte förrän HHC fick chansen i fem mot tre och där #4 Henric Nordin tryckte in kvitteringen på smörpassningen från #24 Conny Strömberg.

I den tredje perioden bytte matchen skepnad. Piteå stängde till i mittzonen och HHC hittade inte ytorna på samma sätt som i början av matchen. Piteå kom i våg efter våg och satte press på HHC-försvaret och visade varför laget vann norra grundserien.

Nu hamnade HHC-kaptenen #10 Jonas Lindström verkligen i huvudrollen när han mitt emellan två egna utvisningar också gjorde segermålet 2-1 (11.58) efter snyggt förarbete och assist av #9 Filip Lander och #24 Conny Strömberg, som blivit precis det verktyg som HHC behövde och fick.

Skribent: Lars Gösta Larsson