Väsby pressade Almtuna IS

Väsby Hockey spände ikväll musklerna i Gränbyhallen och var endast drygt fem minuter från att nolla allsvenskarna Almtuna IS. Men då kvitterade hemmalaget via en styrning den ledning som Väsby tog redan i matchens andra minut. I övertiden böt lagen chanser med varandra men med lite mindre än minuten kvar av övertiden satte Almtuna segerpucken till 2-1 bakom en för kvällen storspelandes Linus Ryttar.

Det var nästan sjutton år sedan som Väsby sist spelade i klassiska hockeyladan Gränbyhallen men väl på plats gjorde laget avtryck näst intill per omgående. En farlig inspelning från hemmalaget bröts av Nick Hedemyr strax framför mål och sedan skickade han pucken framåt till Pontus Karlsson som från mittplan blev helt ren fram mot Almtunas målvakt. Väl där framme visade Pontus inga nerver utan tryckte in pucken mellan benen och tog Väsby till ledningen. Tiden hade då inte ens tickat till två minuter och Väsby fick en smakstart in i matchen.

Den starten chockade allsvenskarna som minuterna efter fick se sig jaga Väsbyiter som näst intill parkerade i anfallszonen och bjöd på glad anfallshockey. Men en hemmautvisning gjorde att Väsbys fina spel kom av sig. Tempot sjönk i det numerära överläget och Almtuna kunde utan problem klara av utvisningen och därefter vände matchen aningen.

Almtuna lyckades dock aldrig höja tempot i den första perioden tillräckligt för att Väsby inte skulle klara av att hänga med utan Väsby kunde gå till första periodvilan i ledning och känslorna efter de första tjugo minuterna var riktigt goda från Väsbyhåll.

I den andra perioden kom Almtuna ut med en helt annan attityd och visade upp en påtaglig tempoökning. Men hemmastormen höll inte i sig mer än några minuter och sedan kunde Väsby återigen sticka upp i snabba igenkännliga spelvändningar och laget skapade faktiskt fler skarpa lägen än vad hemmalaget mäktade med.

Almtuna hade förvisso mest puck, sköt flest skott men Väsby gjorde det bra i försvarsspelet och hjälpte debuterande Linus Ryttar i målet föredömligt. Linus som för övrigt såg lugn och säker ut matchen igenom.

Sista perioden tappade Väsby orken en aning samtidigt som Almtuna hade gjort lite justeringar i sitt lag för att få till en förändring. Tendensen i matchen var då att hemmalaget kom allt närmare och närmare en kvittering även fast Väsby återigen stack upp i farliga lägen. Bland annat blev Felix Dahlgren helt ren men avslutet satt tyvärr över istället för i målet.

Med mindre än fem minuter kvar av matchen fick till slut Almtuna in sin kvittering men det skedde via en styrning som fick diskuteras av domarteamet eftersom det var en misstänkt hög klubba inblandad från målskytten William Haag. Men målet godkändes och det gav Almtuna energi nog att mot slutet även gå för ett ledningsmål. Men Väsby stretade emot tappert och tog matchen till en förlängning.

I denna fortsatte lagen att byta chanser med varandra vilket brukar bli fallet då endast tre utespelare från vardera lagen spelas. Väsby lyckades dock inte överlista hemmamålvakten Daniel Rosengren något mer utan istället avgjordes matchen 4.07 in i övertiden när en smygande back lurade Väsbybevakarna och smet in emellan och efter en fin passning, några meter framför mål, stänkte in segerpucken.

Väsby ska dock ha all heder från insatsen och visade med all önskvärd tydlighet att laget bör bli att räkna med i år. Det var stabilt från första till sista man där framförallt målvakts- samt backspelet imponerade mot ett Almtuna IS som forwardsmässigt näst intill var ordinarie.

Offensivt sett gladde främst Christian Holmblad som var inblandad i det mesta och bästa från Väsbys sida men goda vitsord skänks även till centertankern Jonathan Rodensjö som visade härlig tyngd i närkamperna. Men ikväll var det ingen som föll ur ramen för spelar man oavgjort efter full tid mot ett Allsvenskt gäng så har man sannerligen gjort något bra.

Nu väntar en välförtjänt spelledig helg för Väsbys iskrigare innan nästa match tar vid nu på onsdag när våra såta grannar i öster, Vallentuna Hockey kommer på besök till Vilundahallen.