Ett snack med Johan Lööf, ass.tränare i J20 och ansvarig på hockeygymnasiet

Snart är det dags för seriepremiär för våra juniorlag. Hemsidan pratar här med J20´s assisterande tränare Johan Lööf inför deras premiär, en del om honom själv och om att han är ansvarig för hockeygymnasiet.

Du kan börja med att presentera dig själv, både vem du är och vad din hockeybakgrund är.

Johan Lööf heter jag och jag har spelat ishockey i Mariestad Bois hela mitt liv i stort sett. Började tidigt och har varit med genom ungdomsleden, juniorleden och 2 ½ säsong i A-laget. Sedan flyttade jag till USA ett år och när jag kom hem spelade jag i Töreboda ett år. Efter det har jag spelat i Karlstad för att hålla igång lite. Nu har jag flyttat tillbaks till Mariestad efter fem års lärarutbildning i Karlstad. Jag blev färdig med utbildningen i somras och fick en tjänst på Vadsbogymnasiet och Mariestad Bois.

Du är ansvarig för hockeygymnasiet från denna säsong. Hur gick tankarna kring att ta det jobbet?

Jag har gått hockeygymnasiet själv och det var väldigt spännande. När jag först fick erbjudandet så blev jag intresserad och sedan har både Vadsbogymnasiet och Mariestad Bois visat att de varit positiva. Det har gjort att man har velat det ändå mer så det är riktigt roligt. Ett drömjobb skulle jag vilja säga att det är.

Det blir en kombination av läraryrket och ishockey med andra ord.

Ja precis! Det är fördelat så att jag har lite engelska men mest hockey nu. Jag jobbar 75% just nu men det blir nog mer inom en snar framtid.

Andreas Appelgren är med på en hel del av hockeygymnasiets ispass. Hur är upplägget mellan er?

Vi delar lite på det men han har störst ansvar när det gäller isträningarna. Vi har delat ansvar men han tar ett stort ansvar på isen. Vi försöker dela upp det där också så inte en håller i allt men eftersom han har mest rutin så blir det naturligt att han håller i lite mer på isen. Sedan sköter jag snacket lite mer individuellt med spelarna och även betygsbiten. Jag är ju behörig för att sätta betyg med min utbildning. Det känns som en bra kombo.

Hur många är det i varje årskull på hockeygymnasiet nu?

Det är 21 stycken i årskurs 1, 8 stycken årskurs 2 och 10 stycken årskurs 3.

Årskurs 3 är de sista som går Niu (nationell idrottsutbildning) va?

Ja och ettorna och tvåorna Liu (lokal idrottsutbildning).

När ni ska rekrytera nya spelare till hockeygymnasiet inför nästa läsår, hur går ni till väga då?

Det kommer bli provträningar och även

att vi bjuder in spelare, både sådana som vi är intresserade av eller att de är intresserade av att komma till Bois, så att de får provträna med juniorlagen. Jag har pratat med Kim (Thunell) att om det är ettor som ska börja kan de få komma och träna med J18. Även med oss i J20 om det skulle vara aktuellt. Det kommer även bli provträningstillfällen framöver. Vi vill försöka se dem så mycket som det går så man vet vad man tar in.

Om vi går över och pratar J20, varför hoppade du på den rollen som ass.tränare där?

Både Ronny (Johansson) och Calle (Johansson) frågade mig tidigt, redan innan jag var färdig med utbildningen. Då visste jag inte ens om jag skulle flytta tillbaks till Mariestad. När jag fick frågan om att vara med i J20 så var det intressant men då hade jag tänkt bo kvar i Karlstad. När jag fick jobbet här i stan så bestämde jag mig för att hoppa på. Det kändes väldigt rätt. Jag älskar ju hockey och ser mycket hockey så det kändes naturligt att vara med i J20 och jag tycker det är riktigt roligt.

Där har du Carl (Odelius) och Rasmus (Jonsson) som tränarpartners och de känner du väl.

Precis! Jag har spelat med båda i Mariestad.

Hur har försäsongen sett ut för killarna tycker du?

De har tränat fys med Petter Århäll och även Ronny (Johansson) har hållit i några pass. Mest har det varit Petter. De har hållit igång hela sommaren och det tycker jag syns. När vi har mött andra lag så tycker jag att även om det har blivit förlust här och där så har vi orkar mer än de andra lagen. Den träning som har genomfört i sommar har haft effekt samtidigt som det är väldigt få skador än så länge. Det känns som de har genomfört sommarträningen riktigt bra.

Hur känns det ”on ice” nu då, träningarna och träningsmatcherna?

Vi har bara växt för varje match. Vi mötte Bofors (BIK Karlskoga) borta till exempel och det blev en knapp förlust men då spelade vi jämt mot dem och vi vet att det är ett riktigt riktigt bra lag. Vi gör det riktigt bra.

Ni har ett relativt ungt lag, inte många som är födda 2000 (sistaårs J20). Bara 3-4 stycken va?

Ja precis, det är Samuel Näslund, Olle Larsson, Didrik Gardelach och Johannes Andersson.

Ser du det som en nackdel att ni har så få 00:or när motståndarna kanske har i princip hela laget med 00:or? Eller har det inte så stor betydelse kanske?

Jag ser det mer som en bättre möjlighet för de yngre spelarna, att de får chansen att spela i två lag (även J18). Vi har många ”gallerspelare”. Det är ungefär hälften fördelat mellan ”gallerspelare” och ”visirspelare” (födda 2000-2001). I utbildningssyfte så ser jag det bara som en styrka. Sedan blir det givetvis tufft att spela jättemånga matcher på en säsong när de dubblerar och de får kanske möta lite tyngre motstånd när det är lite äldre spelare. Jag ser det som bara fördelaktigt för de yngre spelarna och att de äldre spelarna får ta ett ändå större ansvar och det har de verkligen gjort.

Nu närmar sig seriepremiären. Den 21/9 möter ni Kungälv borta och den 28/9 har ni hemmapremiär mot Dalen. Hur tror du killarna känner inför att det snart är dags?

De känns väldigt taggande. Det är en riktigt positiv grupp, man märker att de vill allihop och alla drar åt samma håll. Jag hoppas på en bra start.

Vet du något om Kungälv och Dalen?

Nej jag har ingen aning. Vi har inte mött någon av dem i år men vi har sett lite hur det har gått i Kungälvs träningsmatcher framförallt. De har precis blivit uppflyttade till J20 Elit och de har ett lite äldre lag med mer 00:or och de har spelat jämt mot de lag de mött och vunnit de flesta av sina matcher. Det vet vi kommer bli en svår första match men jag är positiv. Jag tror att vi kan slå dem.

Förra säsongen så har jag för mig att det var i sista matchen som J20 säkrade kontraktet och undvek negativt kval. Har ni pratat något om mål eller delmål inför denna säsong än?

Med laget har vi inte tagit något uppsatt mål än. Vi ska sätta oss nu tillsammans och prata om vad vi siktar på. Vi vill vara på övre halvan och starten är väldigt viktig. Förra säsongen var de med i starten men tappade senare.

Det blev ju lite ruljans där med tränarna också när Fredrik Ljunggren fick flytta upp i A-laget och Kim (Thunell) och Carl (Odelius) fick ta både J18 och J20.

Ja det ställde väl till det lite. Men även att många hade spelat väldigt många matcher så vi får nog tänka lite hur vi gör där.

Är det kanske så att man får känna av killarna lite och låta någon vila i mellan varven?

Ja när det finns läge så kanske man behöver vila några som spelar väldigt mycket för att vi ska kunna ge dem chansen att göra en bra säsong hela vägen.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv!

av Susanna Johansson

Spelschema och resultat för J20 Elit Södra: Klicka här