Albin Larsson är ny domaransvarig i föreningen

Ny domaransvarig i föreningen är Albin Larsson. Hemsidan har pratat lite med honom kring domarbiten och vad det innebär att vara domaransvarig.

Börja med att berätta lite vem du är?

Albin Larsson heter jag och jag är 18 år. Går på gymnasiet, bygg och anläggning tredje året. Jag har dömt hockey nu i 2 år på distriktsnivå och innan dess dömde jag i föreningen. Började nog döma när jag var runt 12 år. Nu satsar jag på det för jag slutade spela hockey inför förra säsongen.

Vad var det som gjorde att du slutade spela hockey?

Jag tyckte inte det var lika kul längre. Jag hade fått upp ögonen för att döma och jag tyckte det var roligare så då tog jag vara på den chansen.

Från denna säsongen är du domaransvarig i föreningen, varför hoppade du på det?

En kul utmaning, jag tycker om utmaningar. Det är kul att ha lite ansvar och se till att allt blir rätt om man säger så.

Vad gör en domaransvarig?

Man kollar så att allt fungerar, att alla domare sköter sig som dömer här i Mariestads förening. Jag är med och tillsätter vilka som ska döma och även tar emot återbud om någon inte kan. Jag har inte fått så mycket uppdrag än så länge. Jag har gått på något möte och lite sådant.

Ja säsongen är ju inte igång för ungdomslagen än.

Nej exakt!

Det är från A-pojk och neråt som du har ansvar för att det finns domare och allt runt det?

Ja det är det.

Har du hjälp av några fler eller sköter du allt detta själv?

Det är 2 till som hjälper mig. Nils Liljekvist som också dömer och sedan är det en som har slutat döma, Alexander Fabricius, som är med och hjälper till.

Är det som huvuddomare du själv dömer?

Ja jag går som huvuddomare. Jag tycker det är roligare och det är ju samma sak där med ansvaret och sådant som jag tycker är kul.

Är det några speciella utbildningar man ska ha för att få döma på den nivån?

Ja du behöver gå en distriktskurs i Skövde. Då är det under 2 eller 3 dagar beroende på om du är förstaårsdomare eller om du har dömt tidigare. Du ska få rätt på ett regelprov och så ska du genomföra skridskotester som du ska få godkänt på.

Är det samma utbildning både för huvuddomare och linjemän?

Ja det är det.

Vad är det som är så kul både med att döma och att vara domaransvarig?

Döma tycker jag är kul för att man får träffa mycket folk och man märker även hur olika spelare är. Man lär känna människor på en viss annan nivå. Sedan tycker jag det är kul att vara kvar i själva hockeyn även om man inte spelar längre. Jag tycker detta är roligare för det är en lite större utmaning att ha ett ansvar över en match och att sköta matchen från mitt håll.

Hur gick det till när du fick förfrågan om att bli domaransvarig?

Jag fick frågan av tidigare ansvarig, Anton Östberg, om jag ville ta den här rollen. Då svarade jag att jag absolut kunde tänka mig den. Han sa att jag kommer få mycket att göra men att det är kul.

Man hör ju en del inom framför allt fotbollen om föräldrar som står vid kanten och skriker och skäller alldeles för mycket på unga domare som dömer ungdomsmatcher. Hur upplever du att det är inom hockeyn?

Jag upplever inte att det är föräldrarna som skriker utan det är mer tränare och de som står i båsen. Det är inget jag lägger stor vikt vid. Jag har ett tillvägagångssätt att när jag är på matchen så är jag domare och när jag går därifrån lämnar jag det bakom mig. Man får inte ta åt sig för mycket av allting.

Hur högt upp i ålder får du döma?

Jag får döma upp till juniorer men inte i Elit utan lagen på distriktsnivå.

Vad har du för mål med det här?

Jag vill få döma på seniornivå och folk är redan på mig om att jag ska satsa på det.

Då tackar jag dig för pratstunden och önskar dig lycka till både som domare och som domaransvarig!

Tack!

av Susanna Johansson