Första förlusten under ordinarie tid för Hudik Hockey

– Det är andra perioden som ställer till det för oss. Då tappar vi vårt spel som vi har haft framgång med en tid. I det stora hela gör vi ändå en bra match och om vi jämför med vårt senaste besök här så har vi närmat oss, sa tränaren Per Ljusteräng och tänkte tillbaka på 0–6 som det blev vid förra besöket.

Nu handlade det en hel del om utvisningar i inledningen. Först åkte hemmalaget på två raka – och då gjorde #23 Adam Byström Johansson 1–0 till HHC i spel fem mot tre – och sedan visade huvuddomaren Niklas Johansson ut såväl #10 Jonas Lindström som #39 Anton Hammargård i tät följd. Men Väsby lyckades inte spräcka nollan på #25 Andreas Bosson under de 55 sekunder man spelade fem mot tre.

Inte heller i de efterföljande fem mot fyra-spelen (Hammargård åkte ut en gång till) blev lyckosamma för Väsby.
Målvakterna hade mycket att stå i under de första 20 minuterna då utespelarna avlossade 29 skott, 14 för Väsby (Bosson höll tätt) och 15 för HHC (Byström Johanssons mål perioden enda).

– Det var lite konstiga utvisningar i början, men vi gör det bra i box play och vi har mycket energi med oss efter första perioden, sa Ljusteräng.

– Vi är väl medvetna om att de ska komma ut med bättre fart i andra, och då bör vi kunna göra det bättre än vi gör. Men vi tappade fart och andra periodens spel passade tyvärr Väsby allt för bra.

De 742 åskådarna fick se två mål i mellanperioden, båda gjorda av hemmalaget och dessutom gjorda inom loppet av 35 sekunder. Kvitteringen kom efter 13.57 genom backen Fredrik Falk och även Väsbys andra mål var ett backmål, nu signerat Martin Liljekvist.

– Vi var på väg att ta time out innan deras kvittering, men hann inte. Båda målen kommer efter små individuella misstag från vår sida, sa Ljusteräng.

HHC tvingades därför till en kvitteringsjakt i slutperioden, en jakt som blev resultatlös, men chanser saknades inte.

– Vi spelade mycket rakare och enklare i sista perioden, och då kom också chanserna. Den bästa hade vi på slutet sedan vi plockat ut målvakten och jag vet inte hur vi kunde missa den chansen, sa Ljusteräng.

– Vi kämpar och sliter, och gör det bra. Men den här gången räckte det inte.

Till helgen väntar dubbla hemmamatcher för HHC, på lördag är det match mot tabelljumbon Kiruna och på söndag väntar spel mot tabellfyran Boden.

– Det är bara att åka hem och ladda om, för det kommer att bli två tuffa matcher. Den här serien, ja, även den södra serien, är så jämn att det är de små misstagen som fäller avgörandet.

– Så det gäller att minimera dessa, sa Ljusteräng.

HHC leder fortfarande den norra AllEttan, en poäng före Borlänge och två före Väsby, och skulle serierna vara slut nu skulle HHC vara klart för AllEttan-final mot Halmstad, Ja, just det, förre HHC-tränaren Fredrik Johanssons nuvarande lag. Hallänningarna är den stora överraskningen i HockeyEttan den här säsongen och onsdagens seger (3–2) borta mot Kallinge-Ronneby förde upp laget i serieledning i den södra serien.

Skribent: Christer Stridh