Säker seger för Hudik Hockey

Efter tre raka uddamålsförluster hittade Hudik Hockey tillbaka till vinnarspåret. Det blev nämligen en stabil och stensäker seger på bortaplan mot Kiruna. Segersiffrorna skrevs till 4–0 (0–0, 3–0, 1–0).

Bildtext: Målskyttarna #19 Albin Kedbrandt, #10 Jonas Lindström, #39 Anton Hammargård, #20 Henrik Marklund.

– Det var väl lite ställningskrig i första, sedan höjde vi tempot i andra och då kom utdelningen i form av mål också, sa tränaren Per Ljusteräng.

Det bjöds inte direkt på något skönspel i Lombiahallen men trots en mållös förstaperiod kändes det som att HHC hade full kontroll på händelserna. I en lite smågrinig period noterades gästerna för nio skott på mål, medan #30 Oliver Tornerefelt bara behövde rädda två hemmaskott.

Det blev alltså ingen utdelning för HHC under de första 20 minuterna, men när man satte hemmalaget under än hårdare press i mellanakten kom också målen. #19 Albin Kedbrant gjorde matchens första mål, assisterad av kedjekamraterna #66 Joel Källström Englund och #9 Marcus Sirén. Då hade det spelats 5.51 av perioden.

När matchuret stod på 8.24 kom nästa mål, och då jublades det lite extra i HHC-båset, för äntligen fick slitvargen #39 Anton Hammargård göra säsongens första mål.

– Det var på tiden. Han hade ju ett jätteläge i onsdags som han brände, men nu gick den in, sa Ljusteräng.

I onsdags ”rånades” Hammargård på ett mål av Väsbys målvakt Edvin Olofsson som då svarade för en av säsongens hetaste räddningar i Glysishallen.

Men uppe i Kiruna fick alltså Hammargård äntligen göra mål.

Innan perioden var över hamnade också #20 Henrik Marklund i målprotokollet, ett mål av det lite turligare slaget, men de räknas också.

– Det var i stort sett spel mot ett mål i andra perioden, sa Ljusteräng.

Med en tremålsledning i ryggen kunde HHC spela på resultatet i slutperioden, en period som bjöd på ett mål.

Lagkaptenen #10 Jonas Lindström fastställde slutsiffrorna till 4–0 sedan Kiruna plockat ut målvakten i slutminuterna.

– Det som var viktigast för vår del i tredje var att vi låg rätt i banan och inte släppte till något bakåt. Totalt sett sköt ju Kiruna bara 17 skott på hela matchen, och då hade vi ändå fyra power play emot oss, sa Ljusteräng.

Efter #4 Henric Nordins oväntade avhopp i veckan kände sig HHC-ledningen tvingade att få in en back till i truppen innan transferfönstret stängde. Svaret blev #21 Matej Svetlik, en slovak som de senaste säsongerna spelat för Kalix. Svetlik fick speltid mot Kiruna.

– Han gör det bra. Man ska tänka på att han kom till Boden klockan nio i morse, presenterade sig för grabbarna, och sedan hoppade han på bussen mot Kiruna, sa Ljusteräng.

– Vi kommer att ha nytta av honom i framtiden.

Eftersom Östersund samtidigt förlorade borta mot Boden (0–3) återtog HHC tredjeplatsen i tabellen, men kampen kring det andra strecket går vidare på söndag då HHC möter Boden medan Östersund tar sig an Kiruna. HHC och Boden har 31 poäng, Östersund 30.

– Nu är det 32 mil tillbaka till Boden och ny match i morgon. Nu är vi med i racet igen, men det är ju även Boden, så det blir säkert en riktig krigarmatch, sa Ljusteräng.

I tabelltoppen är det också en tuff kamp. Borlänge var på väg att ta tillbaka serieledningen då man ledde med 4–3 mot Piteå på bortaplan. Men det jublades nog extra högt i Väsby när Piteå (Tim Kämpeberg) kvitterade med en sekund kvar av ordinarie tid. Sedan grejade Kämpeberg också extrapoängen till Piteå genom att sätta den avgörande straffen, vilket innebär att Väsby leder serien med en poäng när det återstår två omgångar.

Skribent: Christer Stridh