Sjätte raka efter sent avgörande

Skövde IK tog sig för andra onsdagen i rad till Värmland. Denna gång för möte med Grums IK och hallen där SIK avslutade förra säsongen med en 12-2 viktoria. Det blev betydligt jämnare denna onsdagskväll.

Goda minnen således och SIK satte högsta fart direkt från nedsläpp. Alexander Henriksson höll sånär på att peta in 0-1 bakom Elias Olfsson redan efter ett fåtal sekunder men fick inte träff på pucken.

SIK satte ofta press tidigt och visade upp ett bra spel under stora delar av den första perioden. De var mer eller mindre överlägsna på allt utom att få in pucken bakom Olofsson.

När Skövde fick sitt första powerplay efter drygt fem minuter visade de upp en spännande kreativitet och hade betydligt högre fart på pucken än de senaste matcherna men Olofsson var bra i kassen och höll Grums kvar i matchen.

Istället skulle ledningsmålet komma efter knappt tolv minuter, SIK bet sig fast i anfallszonen och kedjan med Lukas Johansson, Erik Möller och William Frödelius fick jubla när en studspuck trillade in bakom Olofsson och även om Erik Möller först noterades som målskytt så var det William Frödelius som var sist på pucken innan den passerade mållinjen.

Målet gav SIK rejält med energi och Skövde spelade riktigt fin ishockey under stora stunder och borde nog gjort något mer mål, både Martin olsson, Henrik Thegel och Alexander Henriksson försökte men Olofsson fortsatte agera vägg.

Trots ett skottmässigt övetag med 12-4 och 16-3 i tekningar fick SIK nöja sig med en ettmålsledning efter 20 minuter.

– Om man ser till matchbilden så hade vi velat ha något mer mål att gå på, första perioden är vi riktigt bra och tävlar från start och tar tag i det. Vi har bättre fart och krigar på riktigt bra och tar mittzon betydligt bättre än tidigare, ansåg Fredrik Ljunggren.

Grums kvitterade

I den andra akten började Skövde återigen piggast men hade svårare att komma till några klara målchanser. Tekningarna fortsatte de att vinna klart (13-5) men det riktiga övertaget spelmässigt saknades från första perioden.

Sen var det dags för den sedvanliga utvisningsmelodin, först åkte Dennis Santesson för fördröjande av spel, sedan åkte Jonathan Ström för fasthållning av klubba och utvisningarna gjorde att Grums kunde äta sig in i matchen.

Skövdes boxplay var dock riktigt bra och Grums fick ta avslut ur dåliga lägen mest hela tiden.

När SIK precis skulle bli fulltaligt efter Ströms utvisning fick de dessutom ett friläge, Henrik Thegel låg och fiskade på offensiv blå, Axel Abrahamsson spelade en lång passning men avslutet gick rakt på Olofsson som inte hade några bekymmer att rädda den gången.

Sedan var det Max Kardevall som fick en tvåa på botbänken efter en hakning och då skapade Grums ordentligt tryck mot Skövde.

Johan Mörnsjö var bara centimeter ifrån att kvittera när han prickade Hugo Fagerbloms ribba och två minuter senare var det Robert Thellbergs tur att pricka överliggaren för Grums.

Ett kvitteringsmål hängde i luften och när Johan Mörnsjö blev nedriven av Hugo Fagerbloms skridsko dömde Daniel Wessner straffslag. Mörnsjö tog själv hand om den och efter några vackra dragningar fick han ned Fagerblom längs isen och hängde snyggt dit pucken bakom en chanslös Skövdemålvakt.

SIK hade en riktigt bra möjlighet till att ta ledningen på nytt dryga minuten senare, Jesper Emanuelsson snurrade i Grums försvarszon, hittade en lucka och spelade in den till en framstormande William Frödelius men även han prickade målramen istället för nätet och det var oavgjort efter 40 minuters spel.

– I andra får vi spela en del boxplay och får en straff emot oss. Boxplay är riktigt bra och vi är täta och krigar på bra för varandra. Det jag saknar i andra är att vi är lite hetare framför mål men spelmässigt var det ganska bra och det kändes bra. De har flera lägen som är bra och är livsfarliga i sina omställningar, de skapar på sina spelvändningar men det är väl det som händer när det står 1-1 efter två perioder och då kan det bli att det händer sådana här grejer men det hade känts bättre om vi hade haft tre mål att gå på inför sista, sa Fredrik Ljunggren.

Spännande hela vägen in

I den tredje akten var det böljande spel till en början och båda lagen skapade ett par halvchanser men både Olofsson och Fagerblom spelade stabilt i sina respektive kassar.

Det dröjde fem och en halv minut innan publiken i hallen skulle få se ett första mål i perioden. Skövde bet sig fast i anfallszon och Dennis Santesson petade en puck i rundeln fram till Henrik Thegel, den assisterande kaptenen drog sin försvarare, tog sig runt kassen och skickade upp pucken i nättaket bakom Olofsson.

Därefter spelade Skövde kontrollerat och det kändes som att laget lärt sig hur de ska spela på ledning. En chans bjöd de på innan klockan tickat upp på tio minuter och det var Johan Mörnsjö som kontrade till sig ett friläge men Fagerblom var följsam och tog hand om pucken med plockhandsken på Mörnsjös backhandskott.

SIK fortsatte spela kontrollerat och försökte minimera ytorna för Grums. Men efter 17 minuter så hände det som inte fick hända, ett backskott från Linus Nilsson smet in under Hugo Fagerblom och det var kvitterat på nytt.

Där och då kändes det som en förlängning hänge i luften men SIK och Henrik Thegel ville annorlunda. Med 28 sekunder kvar att spela hade Max Kardevall gått med upp i anfallet, hamnat bakom Grums mål och med en smart instickare hittade han Henrik Thegel som distinkt skickade upp pucken i nättaket.

Grums tog sin timeout direkt och plockade ut Olofsson några sekudner senare men istället för 3-3 så kunde Dennis Santesson fastställa slutresultatet till 4-2 för Skövde som därmed tog sin sjätte raka seger.

– Jag är nöjd med att vi tar tre poäng och hur vi genomför matchen, stor eloge till alla spelarna, riktigt kul att se hur de jobbar på, både i boxplay och fem mot fem, sa Fredrik Ljunggren.

Närmast väntar säsongens första seriederby när rivalen Mariestad kommer till Billingehov på söndag. En match som brukar locka mycket folk men som tyvärr bara spelas inför de 50 som är tillåtna, något som Fredrik tycker är väldigt synd.

– Det ska bli kul men första tanken som slår en är att det är jättetråkigt att vi inte får ta in någon publik, när vi har startat ganska bra och de också startat helt okej så hade matchen garanterat lockat rätt mycket folk men vi ska försöka koppla på ändå och spela bra hockey, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.