Ett ”vi-ger aldrig-upp” Kiruna vann i Övik med 4-3.

Den tredje perioden blev inget för den hjärtsvage…

– Atmosfären runt det här laget är väldigt speciell. Den här hemresan blir den skönaste på länge, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Fler kommentarer av Robert Lahti hittar du längre ner i texten.

Men som brukligt, tar vi oss igenom matchen period för period.

Den första perioden slutade mållöst och var ganska jämn spelmässigt.

KIF fick matchens första farliga chans när pucken hamnade hos William Otter i ett bra läge, men han lyckades inte överlista Oliver Dackell i Övik-målet.

Dackell fick jobba även fem minuter senare när Anthony Paskaruk och Martin Söderberg kontrade när KIF spelade boxyplay.

Det blev en variant som vi har sett KIF-mål från förr. Paskaruks backhandpassning hittade Söderberg som dock inte kunde göra mål.

Efter den chansen tog hemmalaget över mer av spelet. David Otter i KIF-målet tvingades till en två, tre riktigt bra räddningar när Övik skapade chanser.

Efter halva perioden svängde matchbilden igen och Kiruna var det hetare laget som skapade längre anfall. I ett powerplayöverläge fick Anthony Paskaruk en bra möjlighet men sköt över.

Men periodens kanske vassaste chans fick Olli-Aleksi Pietilä mitt i gröten framför Dackell efter en snabb spelvändning av KIF.

Hur nära pucken var att gå in var svårt att se på TV-bilderna men domaren Christian Hald sträckte ut armarna och visade att det inte var något mål.

Skotten i första perioden blev 6-11, vilket tydde på ett visst KIF-övertag.

Ett KIF-mål hängde i luften efter att gästerna startade den andra perioden bra. Man vaskade fram många farliga anfall.

0-1 kom efter 6,39. Ilari Metsola älgade fram med pucken på vänsterkanten, gick runt buren och sköt ett skott. Framför målet stod Anthony Paskaruk och snappade upp returen och gav Kiruna ledningen till Kirunaklackens stora glädje (kul att höra er som var på plats i Övik).

Starkt av Metsola! Och påpassligt av ”Pazzy”.

Men KIF-glädjen blev inte långvarig. Efter 9,12 kvitterade en helt ren Linus Skager på utmärkt passning av Eemeli Skantz.

Efter det tog hemmalaget över och hotade gång på gång. David Otter i KIF-målet fick jobba hårt – och gjorde det bra.

Men med knappa fyra minuter kvar av perioden tog Övik ledningen. Oscar Frestadius var sist på pucken efter ett långt anfall.

Jesper Landström var riktigt nära att kvittera innan pausvilan efter att ha fått pucken i ett bra läge. Men Oliver Dackell lyckades även rädda det direktskottet.

Den tredje perioden var inget för den svaghjärtade.

Herre gud i himlen vilket drama!
Vi tar det från början…

KIF fick en smakstart när Martin Söderberg bjöd på ett riktigt viljemål när han tryckte sig fram framför kassen och gjorde 2-2 redan efter 1,55.

Men även den här gången blev glädjen kortvarig. Övik kvitterade bara två minuter senare.

Anton Näsström snodde pucken bakom KIF:s bur och hittade Linus Skager framför den.

3-2.

Ny tung uppförsbacke.

Några minuter senare träffade KIF ramen från snäv vinkel efter ett anfall på vänsterkanten (kan det ha varit Thyni eller Paskaruk som sköt, oklart av TV-bilderna).

Skulle de berömda marginalerna var emot KIF den här eftermiddagen?

Efter 8,19 blev Öviks Alexander Naskov utvisad fem plus game för en huvudtackling. Och efter att även Oliver Pihlström trippat sig till två minuter fick alltså gästerna från Gruvstaden chansen att spela fem mot tre i hela två minuter.

Klockan tickade och tickade. Med undantag med några backskott utifrån hittade inte KIF på särskilt mycket i PP inledningsvis.

Tills Simon Thyni klev in i handlingarna.

William Otter hittade Thyni framför målet. ”Super Simon” tog emot och skickade iväg ett dragskott som inte storspelande Oliver Dackell kunde göra något åt.

3-3 med knappa åtta minuter kvar!

Minuten senare klingade det till i ramen igen och KIF:s andra ramträff var ett faktum i den här kaosmatchen, som den utvecklades till i den tredje perioden.

Övik klarade av resten av boxplayet men tvingades dra på sig ett straffslag vid ett KIF-friläge.

Entré: Olli-Aleksi Pietilä!

Sätt in det här momentet i sammanhanget. Varenda poäng kommer att bli supertung och megaviktig i racet om femteplatsen.

Nu hade KIF ett gyllene läge att ta ett grepp om alla tre.

Och den finske sisu-centern gjorde inget misstag.

Hårt. Rappt. Lågt. 3-4!

Som om inte hjärtat bankade hårt nog drog Olle Hellström på sig en utvisning i slutminuterna vilket ledde till en gastkramning nästan utan dess like av Övik. Den fortsatte även sedan i spel sex mot fem med tom hemmabur.

En ramträff! Men närmare än så kom inte hemmalaget.

Kiruna stred som krigar-poeter i försvarszonen och redde ut den Ångermanländska stormen.

3-4. Slut. Och tre poäng kunde lastas in i bussen på väg norrut till fina Kiruna.

De vit-tröjade svarade för en heroisk insats och visade hjärta av järnmalm.

Missa inte nästa del i ATG Hockeyettan Norra.

Lejon hemma i Lombia ishall på söndag.

Hemsidan fick tag i Robert Lahti under efter-match-middagen.

– Atmosfären i båset och i pauserna är väldigt speciellt i den här gruppen. Den går att ta på.

Beskriv den!

– I dag spelade vi inte lika bra som vi gjorde i torsdags och i lördags. Spelet hackade och vi mötte ett lag som vi är favoriter emot om vi spelar på topp. Vi gjorde individuella misstag som vi inte brukar göra men ändå tappar ingen modet i båset eller i pausen. Alla hjälper varandra i byte efter byte och vi tror hela tiden på det vi håller på med. Och det brukar till slut betala av sig.

Vilka bilder lyser främst framför dig just nu?

– Det är tålamodet vi har som grupp. När det inte går som vi vill på isen så är det arbetsinsatsen i alla lägen som blir avgörande. Det gäller att kämpa till sig turen, studsarna och centimeterna. Alla bara fortsätter att göra det hela tiden och det är den beslutsamheten i ögonen på spelarna som jag tar med mig.

Huvudtacklingen på Samuel Ivanic blev avgörande i matchen. KIF-backen klev av isen och kom inte tillbaka i spel igen.

– Vi får utvärdera det i morgon och se hur illa det här, säger Robert Lahti.

Utvisningen var inget att snacka om va?

– Nej.

Extra starkt att vända och vinna med två matcher i benen, eller hur?

– Ja, det är det ju. Det är påfrestande att spela tre matcher på fyra dagar och resa så som vi har gjort. Vi pratade innan om vad vi gjort i sommaren och varför vi har tränat så mycket som vi har gjort. Det här var ett riktigt kraftprov.

Märktes det på laget att de var trött i dag?

– Ja, absolut. Vi hade inte den energin som vi hade mot Boden och Östersund och som vi annars är vana vid att se laget.

Resan blev ungefär 65 mil per poäng, kan man säga…

– Haha, man får åka långt för att få poängen, tydligen! Nej men den här hemresan blir den skönaste på länge.

Det var Olli-Aleksis kyliga straff som skickade alla tre poängen på bussen.

Så här förklarar Lahti varför han valde Pietilä i det kritiska läget.

– På grund av två saker. Dels har han gjort mål på straff förut och sedan såg han sugen ut hela matchen. Han var där det hände hela tiden.

Din känsla i båset när pucken går in?

– Jag tänkte ”wow”. En enormt skön känsla, säger Robert Lahti innan avfärden norrut.

Ni kommer att kunna läsa Olli-Aleksi Pietiläs ord efter matchen senare på hemsidan.