Hårt jobb bakom viktig seger

Hudik Hockey fick jobba hårt för att säkra tre viktiga poäng hemma mot Kalix på lördagskvällen. Efter 2–1 (2–0, 0–1, 0–0) klättrade laget upp på tredje plats i tabellen.

– Nu har vi satt oss i förarsätet när det gäller kampen om tredje platsen, sa tränaren Lars ”Lillis” Lövblom.

I onsdags förlorade HHC mot Piteå på bortaplan, en förlust som förde ner laget på sjätte plats i den jämna tabellen. Men lördagens viktiga trepoängare, samt att man fick några andra resultat med sig, innebär att man nu återigen parkerar på plats nummer tre, en position som innebär att man får stå över i play off 1 samt att man med säkerhet har hemmaplansfördel i play off 2.

– Det är jämna matcher hela tiden och det här var en viktig seger. Det är alltid stärkande när man får kämpa för att vinna, sa Lövblom.

Kämpa, ja, det fick verkligen HHC göra i den tredje perioden, en period där man fick spela i numerärt underläge mer än halva tiden. Men strålande målvaktsspel av #1 Magnus Åkerlund, hårt slit i box play, samt lite marginal med en domarsignal gjorde att laget höll undan mot ett hårt jagande Kalix.

– Jag tycker att vi gör en riktigt bra första period där vi spelar konsekvent. Sedan tappar vi initiativet i andra där vi sätter oss i knepiga situationer och därför kommer ju också ett baklängesmål som ett brev på posten, sa Lövblom.

– Sedan handlar ju tredje perioden i stort sett bara om våra utvisningar och det blir en knepig match på slutet.

Första perioden ja, den var riktigt bra från hemmalagets sida där publiken på allvar fick stifta bekantskap med nyförvärvet #24 Conny Strömberg. Han låg bakom ledningsmålet efter 7.48 när han frispelade #40 Markus Kinisjärvi som bara hade att sprätta pucken i mål efter Strömbergs passning.

Man kan väl knappast påstå att #11 Sebastian Manberg sprätte in pucken när han ökade till 2–0 efter 19.05. Det målet kom efter en rejäl bjudning från gästernas målvakt Jacob Carlsson. Han skulle spela undan pucken som Manberg slog mot mål från mittzonen, men Carlsson missade och pucken gled sakta över mållinjen.

Kalix kom tillbaka i den andra perioden och man fick också till en reducering innan mittakten var över. Matej Svetlik skickade iväg pucken mot HHC-målet och den styrdes i mål av Felix Olsson.

Därmed skiljde bara uddamålet inför sista perioden, en period som alltså hemmalaget spelade till stora delar med en man mindre på isen, och dessutom med två man mindre i nästan två minuter. Anförda av planens i särklass bästa utespelare, Johan Pettersson, jagade gästerna en kvittering i power play.

Först drog #49 Nicholas Nuuttila på sig ett matchstraff (5 plus 20 minuter) sedan han uttryckt sig väldigt opassande. Men under dessa fem minuter skapade Kalix nästan inte ett dugg framåt och HHC såg ut att gå mot en skön seger. Men så tappade Magnus Åkerlund sin målvaktsklubba och #33 Tommy Stenqvist skickade tillbaka den från sargkanten. Då det inte är tillåtet att röra andra spelares utrustning åkte Stenqvist ut på två minuter.

HHC försvarade sig bra, men så föll en Kalixspelare i närkamp med #15 Adam Seydlitz och domaren Daniel Eriksson valde att skicka även Seydlitz till utvisningsbåset. Det gillade inte #18 Erik Flood som protesterade högt, vilket ledde till att även han fick göra Stenqvist och Sydlitz sällskap på utvisningsbänken.

Det innebar att Kalix fick spela fem mot tre i 1.52, men återigen krigade hemmaspelarna stenhårt, och det enda Kalix fick med sig var ett bortdömt mål från Johan Petterssons klubba. Domare Eriksson hade sett att en av Petterssons lagkamrater befann sig i Magnus Åkerlunds målområde, och tiondelen innan pucken letade sig i mål blåste Eriksson för ”spelare i offensivt målområde”.

Där var marginalerna på HHC:s sida, och laget slet den resterande tiden, och till kunde man sträcka armarna i skyn för ett viktigt segerjubel.

I den något haltande tabellen ligger HHC nu trea på 28 poäng med två matcher kvar att spela. Borlänge, också med två matcher kvar, är en poäng bakom och sedan följer trion Kalix, Väsby och Piteå ytterligare en poäng bakom Borlänge. Där har Kalix och Väsby bara en match kvar medan Piteå har två.

Redan på söndagen är det dags för nya matcher. På HHC:s program står hemmamatch mot Boden, ett Boden som åkte på en riktig stjärnsmäll i seriefinalen mot Östersund. Jämtarna vann med hela 8–0 på hemmais.

– Genomklappningar händer då och då, det vet ju vi. Men Boden är ett mycket bra lag och det kommer att bli en ny stentuff uppgift, sa Lövblom.

Klart är att HHC i söndagens match får klara sig utan Nicholas Nuuttila som är avstängd.

Skribent: Christer Stridh