Lekfullt Väsby uppe i serieledning

Väsby Hockey vann en målglad tillställning borta mot Strömsbro med hela 4-8 och gick samtidigt upp i serieledning, om än tillfällig sådan med en match mer spelad än övriga topplag. Matchen ikväll var sevärd om man gillar offensiv hockey och även fast det fanns plats för en del misstag så var det ett piggt Väsby som till slut malde ner ett Strömsbro som var effektiva i sina omställningar men som hade det desto jobbigare i sin defensiv.

– Helt okej av oss idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi hade mycket energi offensivt, vi städade upp spelet utan puck ju längre matchen gick, och kontrollerade matchen sedan stabilt.

Det var ett piggt, inspirerat och offensivt Väsby som visade upp sig i Testebo Arena under fredagskvällen mot ett desperat hemmalag som var på jakt efter en plats till Allettan. Men speciellt desperat var det aldrig det orangeskrudade Strömsbro utan det var Väsby som istället styrde och ställde det mesta ute på isen.

Redan i matchens fjärde minut var Väsby nära målkänning när Fredrik Falk med en kvick och välriktad passning hittade fram till Nick Hedemyr. Mottagningen från Nick var bra och skottet var hårt men tyvärr var ribbkrysset i vägen för en Väsbyledning.

Ledningsmålet skulle dock inte vänta på sig speciellt länge. Redan någon minut senare var hemmamålvakten Alexander Flink överlistad när Lubomir Fetkovic vinklade in 0-1 efter fin framspelning från Christian Holmblad.

Dryga två minuter senare var ledningen även fördubblad när Elliot Lorraine med ett maskerat skott mellan benen på en Strömsbroförsvarare prickade in 0-2 högt upp vid den bortre stolpen.

Ett Strömsbro i brygga svarade dock upp efter målet när man på ett av få längre anfall i perioden reducerade till 1-2. Målet var dock mer frukten av svagt markeringsarbete från Väsby än att det var skickligt anfallsspel från Strömsbro även fast det var ett fint inspel från kanten som föranledde målet.

När Väsby sedan gjorde 1-3 via Jesper Kemi som påpassligt höll sig framme efter förarbete från såväl Pontus Karlsson som Christian Holmblad så kändes det som att Väsby hade kopplat greppet på allvar.

Men det blev istället för framtungt. Hemjobbet och markeringsarbetet gjordes inte ordentligt och då tog det inte längre än tjugoen sekunder innan ännu en reducering från Strömsbro blev fallet. Målskytt Gabriel Deutsch blev helt ren vid den bortre stolpen och Linus Ryttar lämnades helt ensam och kunde inte förhindra 2-3 pucken som sköts upp högt upp nättaket invid Ryttars vänstra stolpe.

Väsby fortsatte att ha initiativet i perioden men slarvet bestod och efter en ”indianare” blev nyss nämnda Deutsch även tvåmålsskytt när han utnyttjade Väsbymisstaget och sedan pricksköt in kvitteringen till 3-3 upp i krysset bakom en chanslös Ryttar. Snöpligt för Väsby att tappa överläget i synnerhet som laget hade ett klart spelövertag under den första perioden.

Efter den sprakande första akten blev det en mindre händelserik andra akt, åtminstone inledningsvis. Men när Väsby väl var först ut i målprotokollen även i denna, så hände det desto mer.

Ledningspucken till 3-4 är värd en ordentlig omnämning för det var ett riktigt vackert inspelat mål. Johannes Nilsson höll i pucken omkring sargkanten och hittade sedan fram till Leonard Forselius. Han ståendes i princip mitt i slottet sköt dock inte utan var dock kall nog att spela den vidare snett uppåt och bakåt till Mikael Lengmo. Som i sin tur i princip bjöds på öppet mål när han satte fyran säkert högt upp och mitt i.

Det blev sedermera startskottet på en blixtrande Väsbyperiod där matchen också skulle komma att avgöras. Ett numerärt överläge strax efter Väsbys ledningsmål omsattes därefter. Det var knappast frukten av ett blixtrande spel i överläget för Väsbys del men däremot var Fredrik Falks initiativ med pucken fränt men hans avslut mot den bortre stolpen klarade Strömsbros målvakt. Pucken studsade dock ut till Elliot Lorraine som på bästa tennismaner stoppade upp pucken innan han på volley med klubben slog in 3-5.

Denna gång skulle inte hemmalaget ta igen ännu ett tvåmålsunderläge. Istället dröjde det inte mer än en dryg minut innan Väsby satte sitt sjätte mål efter en magnifik uppåkning av Pontus Karlsson som serverade Christian Holmblad ett öppet mål som gode ”Homer” inte kunde missa att skicka in.

Strömsbro behövde nu ett mål för att spänningen i matchen inte skulle vara slut och det var även något som de lyckades med lite mindre än två minuter kvar av perioden då en spelvändning blev lyckosam. Pucken hamnade till slut hos Casper Evertsson som trädde in pucken högt upp bakom Linus Ryttar.

Strömsbro inledde även den sista perioden piggt och hade några hyfsade reduceringschanser. Men när ingen av dessa gav någon utdelning tog Väsby allt eftersom återigen över initiativet på isen.

Ett numerärt överläge för Väsbys del med mindre än sju minuter kvar blev sedan avgörande. Målet blev ännu en delikatess från Väsbys sida när pucken gick som på ett snöre mellan Christian Holmblad, Johannes Nilsson samt slutligen fram till Manfred Ehlers som bara behövde lägga klubban till och stöta in 4-7 i en princip tom kasse.

Strömsbro chansade sedan med tidig utplockad målvakt men denne han hann knappt lämna kassen innan Elliot Lorraine fick fatt i pucken och skickade in sitt tredje mål för kvällen och spikade slutresultatet till hela 4-8.

Sammanfattningsvis så får man väl säga att Väsbys färgstarka och varierande anfallsspel ikväll tog udden ur Strömsbro. Det var lekfullt, kanske inte så effektivt alla gånger men trots några skönhetsfläckar i det defensiva arbetet så blev det till slut inget snack om vart poängen skulle hamna.

Vägen till Allettan blir allt klarare och dessutom får Väsby nu njuta i av att vara i serieledning till åtminstone lördagskvällen då något av lagen Hudiksvalls HC eller Visby/Roma som under lördagen möter varandra, kommer att passera. Men segern innebär i alla fall att Väsby inte behöver titta lika mycket bakom sig i tabellen utan kan nu främst fokusera på att jaga seriesegern med fem omgångar kvar av grundserien.

Gör man ett hattrick så får man tre grisar. Elliot Lorraine stod för konststycket ikväll och förtjänar de tre efter en fin sprudlande insats.

Två grisar ges till Christian Holmblad som bibehöll formen efter söndagen och som ikväll jobbade ihop fyra poäng i form av ett mål och tre målgivande passningar.

Sista grisen tilldelas ständigt pigga Pontus Karlsson som banade väg för sina lagkamrater tack vare sin speed och sin oömma spelstil. Men utöver det lyste han även i offensiven och var direkt inblandad i tre av de åtta gjorda målen.

Särskilda omnämnanden skänks även till backduon Fredrik Stridlund samt till Viktor Åström som spelade prickfritt i defensiven och som inte var inne på ett enda av Strömsbros fyra gjorda mål.