Kassaskåpssäker derbyseger av Väsby

Väsby Hockey är klara för Allettan efter en kassaskåpssäker seger i derbyt borta mot Wings. Väsby tog revansch från förra mötet och nollade Märstagänget och gjorde i sin tur fyra mål framåt och kontrollerade händelsernas förlopp under i princip hela matchen.

– Vi spelar bra idag säger tränare Viktor Tuurala. Gedigna insatser rakt igenom, och vi var tillräckligt disciplinerade med pucken. Vi släpper till lite mer i tredje, men hade ändå bra kontroll.

Edvin Olofsson fick hålla sin tredje nolla och framåt var det ”doldisarna” som stod för målskyttet. Tobias Hilmerstam gjorde sitt första mål någonsin i seriespel för Väsbys A-lag och så fick även Fredrik Stridlund spräcka sin målnolla för säsongen. Första målskytt i matchen blev slitvargen Jonathan Rodensjö och slutresultatet spikade Nick Hedemyr. Nick är förvisso en målspruta av rang i vanliga fall men detta var blott hans fjärde i år och jag tror nog att en lättnadens suck fälldes från Nick när han äntligen hitta fram till nätet igen.

Annars var det två något åderlåtna lag som möttes i Pinnbackshallen. Hemmalaget ställde upp med tre femmor och två extra spelare medan Väsby kom till spel utan en kvintett spelare, varav hela tre backar. Det gjorde att Väsby matchen igenom gick runt på endast fem backar men det var knappast något som påverkade matchbilden.

Istället var det just försvarsspelet som klaffade bäst i afton. Väsby stängde ner hemmalaget bra och det var Väsby som hade bäst snurr i anfallszonen när man kom fram samlade medan hemmalaget mest hade spridda skurar och oftast i form av enmansattacker.

Efter just en stunds snurrande i anfallszonen av Väsby så spräckte man nollan i matchens åttonde minuten. Jonathan Rodensjö blev derbyaftonens första målskytt när han distinkt tryckte in pucken efter att Felix Dahlgren stått för förarbetet. Då han på sedvanligt piggt sätt först vänt bort sin back bakom det offensiva målet och sedan hittade fram med passningen.

I mittakten satte Väsby tonen per omgående när man redan i andra minuten utökade ledningen till 0-2. Målskytt för första gången denna säsongen blev Fredrik Stridlund som följde med upp i ett anfall och som lite turligt fick pucken till sig så att han näst intill knäståendes kunde slå in pucken mellan benen på Wings målvakt.

Om Stridlund blev glad över sin spräckta målnolla så var det ingenting mot vad Tobias Hilmerstam visade upp när han höll sig fram och tryckte in 0-3. Han sken upp som en sol när han fick trycka in sitt första mål någonsin i A-lagströjan och han blev även rikligt uppvaktad från Väsbys spelarbås när han åkte förbi och jublade över målet.

Mittakten blev annars perioden då spänningen näst intill försvann eftersom Väsby även hann med att sätta 0-4 innan den var över. Väsby utnyttjade ett matchstraff på hemmalaget när Christian Holmblad i numerärt överläge spelade fram till Nick Hedemyr som elegant styrde in pucken högt upp i nättaket utan chans för Wings målvakt.

Den sista perioden spelades mest av från Väsbys sida. Wings som ju tidigare under säsongen stått för en imponerande vändning borta mot Vallentuna då laget vände 0-5 till 6-5 seger, var aldrig nära att göra detsamma i afton.

Visserligen skapade sig laget några fina chanser till reducering men då klev Edvin Olofsson fram stort och visade att inte hade någon lust att låta någon få förstöra möjligheten att ta sin tredje nolla för säsongen. Inte heller hans kollega på andra sidan, Richard Mutze-Hvitman ville släppa in något mål i den sista perioden och även han gjorde det bra som bland annat stod i vägen för två Väsbyfrilägen.

Segern gör som sagt att Väsby glädjande nog för fjärde året i rad är klara för spel i Allettan och eftersom både Hudiksvall och Visby/Roma tappade poäng så har Väsby till och med klart häng på att ta hem seriesegern när det blott återstår tre omgångar av grundserien.

Håller man nollan är man oftast en klar kandidat till att ta hem tre grisar. Edvin Olofssons insats ger honom också tre fina grisar. Han behövde inte briljera alla gånger men han stod trygg pall när Wings sporadiskt skapade sig några lägen, framförallt i den sista perioden.

Två grisar ges till Fredrik Stridlund som var konstruktiv och rejäl från sin backposition och som därtill äntligen fick bli målskytt för säsongen.

Sista grisen tilldelas trygga backen Martin Liljekvist som går från klarhet till klarhet och som när han utnyttjar sin storlek och räckvidd alltid är svårpasserad.

I övrigt tycker jag att samtliga har sin del till segern. Det var helt enkelt en rakt igenom laginsats som tog revanschen på Wings och som får fira in att laget för fjärde säsongen i rad får spela en ädlare serie efter jul.