Väsby är vinnarna av ATG Hockeyettan

Väsby Hockey är Sveriges bästa Hockeyettanlag. Efter vunnen grundserie, vunnen Allettan Norra så har nu Väsby även över tre matcher besegrat södra Allettansegraren Halmstad och kan därför koras till segrare av ATG Hockeyettan. Segern idag var spelmässigt klar men knapp målmässigt och inte förrän Johannes Nilsson forcerade in 4-2 i öppen kasse med drygt en halv minut kvar av matchen kunde Väsby andas ut. Väsby får nu kröna säsongen med en kvalserie till Allsvenskan där bland annat AIK väntar som motståndare.

– Vi är riktigt bra idag säger tränare Viktor Tuurala. I första är vi jättebra och i andra håller vi samma nivå. I tredje är vi grymt disciplinerade. Kul att vara ATG Hockeyettan mästare, men vi är inte färdiga än.

Väsby Hockey är klara för kvalserien till Allsvenskan. Smaka på den! Vilken bedrift och vilken säsong Väsby har genomfört. Laget har imponerat från dag ett och idag när allt skulle avgöras och där Halmstad på förhand kändes som om de hade ett psykologiskt övertag tack vare segern igår, så går Väsby ut och fullkomligen kör över laget.

Det var virvlande, det var sprudlande och det var ett lekandes Väsby som visade upp sig i Vilundahallen från sin allra bästa sida och som inte gav Halmstad skuggan av en chans.

Vilda Väsby var taggat, satte press, tog sig snabbt genom mittzon och skapade mängder med långa anfall mot Halmstads mål. Problemet var bara ett – målen lyste fortsatt med sin frånvaro.

Det var bara Jonathan Rodensjö som lyckades överlista målvakt Anton Malmborg i matchens sjätte minut när han med fart rundade sin Halmstadbevakare innan han från kanten med en snärtig handledare satte 1-0 högt i det bortre hörnet.

Det borde varit mer, betydligt mer och Väsby borde ha stängt matchen redan efter den första perioden. Laget avlossade inte mindre än tjugofem skott under matchens första period men ändå var ställningen efter densamma oavgjord, 1-1.

Halmstad fick nämligen sätta kvitteringen i periodens sista minut då Halmstads stora poängmaskin Martin Pärna resolut överlistade dagens Väsbymålvakt Edvin Olofsson med ett skott som tog vägen via stolpen och in.

Målet torde givit en rejält boost för Halmstad som trots att ha varit rejält nedtryckta  under den första perioden fick lämna densamma med lika ställning på resultattavlan.

Energipåslaget fortsatte dock i Väsbys mannar även under mittakten. Väsby hade liksom bara bestämt sig. Laget skulle ta sig till kvalserien och när laget fortsatte trycka på under den första halvan av den andra perioden så kom till slut även utdelningen.

Mikael Lengmo sköt Väsby till ledningen för andra gången i matchen i periodens femte minut. Efter att Väsby städat av ännu ett numerärt underläge så vände spelet och halvminuten efter att laget blivit fulltaliga så fick den nyss utvisade Jonathan Rodensjö ännu en gång hamna i poängprotokollet.

Han stod för förarbetet. Jesper Kemi var på vippen att hitta målet men istället dök pucken upp hos krigaren Lengmo. Resolut och utan darr dundrade han in pucken och återigen hamnade Väsby i täten. Och den här gången släppte laget aldrig övertaget.

Väsby fortsatte att spela energiskt och frenetiskt men det var smäckra handleder som tog laget till en tvåmålsledning. Christian Holmblad låg bakom 3-1. Med sedvanlig spelskicklighet skar han med en passning mellan två Halmstadsbackar innan mottagaren Pontus Karlsson lika kyligt med en backhand lade in en isare mellan benen på målvakten. Delikat var ordet!

Ledningen höll i sig perioden ut och även fast spelet jämnade ut sig ju längre perioden led så var Väsbys ledning klart rättvis efter de två spelade perioderna.

Eftersom Halmstads säsong som varit en som en stor framgångssaga där laget vänt hotande nederlag till segrar så fanns det aldrig någon möjlighet för Väsby att slå sig till ro i den sista perioden. Med vetskapen om att Halmstad skulle ta tillvara på varje släppt halmstrå så tog Väsby det säkra före det osäkra i den sista perioden.

Laget jobbade kompakt och höll Halmstad på utsidan och perioden påminde ganska mycket om hur det såg ut under fredagen då Väsby försökte jobba ikapp motsvarande underläge.

Tiden rann ut för gästerna men med lite mindre än drygt två minuter kvar av perioden tändes ändå hoppet för ”The Hammers”. Ett långt uppspel hamnade till slut framför klubban hos backen Robin Holm som smällde till direkt och satte pucken rakt upp i krysset bakom en chanslös Edvin Olofsson.

Blodad tand för Halmstad som därefter givetvis jagade hårt för ett kvitteringsmål. Men ett felskär med halvminuten kvar från en Halmstadback gav Johannes Nilsson fritt läge. Ett läge som gode Nilsson inte kunde missa. Med en backhand skyfflade han in 4-2 i den tomma kassen och sedan fick över tusen åskådare i Vilundahallen jubla i högan sky över att Väsby klarat av det sista hindret på vägen fram till den Allsvenska kvalserien.

Pokalen från ATG Hockeyttan lyftes med pompa och ståt efter slutsignalen och dessutom kunde Väsby kvittera ut en segercheck med femtiotusen riksdaler som var prissumman över att kunna titulera sig som Sveriges bästa Hockeyettanlag.

Dagens stora härförare i Väsby stavas Jonathan Rodensjö. Han bröt dödläget i matchen, spelade fram till 2-1 målet och stod därutöver för rakt igenom gedigen laginsats. Tre grisar kan han kvittera ut från insatsen.

Två grisar går till energispelaren Pontus Karlsson som spelade matchen igenom med ett ordentligt stort hjärta och krigade föredömligt för varje centimeter ute på isen. Fick dessutom kröna insatsen med sitt vackra och viktiga 3-1 mål.

Den sista grisen vill jag sedan ge till samtliga övriga spelare i Väsby Hockey. Samtliga var bidragande till dagens imponerande insats och den var rakt igenom gedigen.

För Väsby väntar nu en magisk allsvensk kvalserie som startar torsdagen den 19 mars. Den kommer att bestå av sex lag. Två från Allsvenskan och fyra från Hockeyettan. I dagsläget är endast två kända och det är Väsby från Hockeyettan och AIK från Allsvenskan. Ett lag till från Allsvenskan kommer att tillkomma och det kommer att bli antingen Almtuna IS eller Kristianstads IK och resterande tre lag från Hockeyettan kommer att anlända efter att Playoff 3 är avslutad.

Serien spelas över tio omgångar och där lag 1-2 är kvalificerade för spel i HockeyAllsvenskan 2020/2021.