Väsbyseger i premiären

Väsby tog en bergsäker seger borta mot Enköpings SK i premiären. Laget nollade hemmalaget med 3-0 efter att man gjort ett mål i vardera period. Segern var dock i underkant eftersom Väsby tryckte ner hemmalaget ordentligt under de två inledande perioderna och ledningen borde varit större än de 2-0 som laget hade inför den sista perioden. Sista målet gjorde Väsby sedan i tom kasse.

Fem minuter och fyrtiofyra sekunder. Det var vad som krävdes för att Väsby skulle göra sitt första seriemål säsongen 2022/23. Målskytt blev ingen mindre än Tobias Liljendahl som i numerärt överläge efter att han av Filip Rydström fått pucken perfekt serverad innan han tryckte in ledningspucken nära målet.

Ett förlösande mål för Väsby efter att man strax där innan klarat av ett numerärt underläge där hemmalaget förvisso inte skapade något nämnvärt men där de ändå höll ett visst tryck.

Väsby spelade sedan bra perioden ut med undantag för något misstag vid linjerna som gav Enköping möjlighet att kontra. Väsby öste på rätt bra mot hemmakassen men trots fina upplagda lägen så var inte riktigt siktet rätt inställt där puckarna hamnade vid sidan, över eller rakt i famnen på målvakten.

Väsby intensifierade trycket under mittakten och fick utdelningen nästan per omgående. I den andra minuten kom Väsby i en snabb omställning, tre mot två. Filip Rydström hittade därefter fram till Nils Bolin som med en backhand spelade fri Christian Hägg. Med ryggen mot målet vände Hägg till vänster innan han drog in pucken mellan benen på målvakten.

Annars handlade det mesta i perioden om just denna målvakt i Enköping, Emil Jansson. Väsby radade upp läge efter läge men vasst målvaktsspel i kombination med att Väsby hamnade lite väl nära mål med få vinklar att hitta luckor på, så blev det inga fler mål i perioden.

I den sista perioden så mattades Väsbys offensiv av allt eftersom men laget startade upp sylvasst och hade kunnat sätta ett tredje mål redan efter tolv spelade sekunder då Carl Wassenius fick ett upplagt läge.

Men ju längre perioden led, desto mer inställda blev Väsby på att hålla ledningen och försöka spela på just den. Offensiven stannade då i princip upp och där hemmalaget fick mer puck men dock utan att skapa sig själva mer än bara puckinnehav.

Men med dryga tre minuter kvar fick laget ändå till slut fram en fin chans. En hemmaforward stod för en fin åktur där han sackade sig igenom Väsbys försvar men Linus Ryttar i Väsbys mål täckte ytorna bra så avslutade hamnade istället utanför stolpen.

I ett sista försök tog hemmalaget ut sin målvakt men Väsby stod då för ett kompakt och tätt försvar vilket gjorde att Enköping aldrig fick igenom sina puckar. Daniel Carlqvist vann sedan en duell och kippade ut pucken där Calle Åsell till slut fick tag i pucken. Ensam med det tomma målet gjorde han sedan inga som helst misstag utan satte spiken i kistan för hemmalaget när han pricksköt in 3-0.

Sammanfattningsvis så blev det en stabil premiärinsats som med lite bättre skärpa hade kunnat blivit med betydligt större segersiffror. Men de tre poängen är huvudsaken och att laget fortsatte att bygga vidare på det som man visade upp under försäsongen.

När det väl kom till seriespel så steppade Väsbys mest rutinerade spelare varav Tobias Liljendahl kanske mest. Han blev Väsbys första målskytt i seriespel och hade matchen igenom ett härligt samarbete med sina kedjekollegor Carl Wassenius samt Nicklas Nousiainen. Tre grisar således till ”Tobbe”!

Två grisar ges till Christian Hägg som kändes som ett vasst anfallsvapen matchen igenom och som ofta låg bakom många fina anfall.

Sista grisen ges till Filip Rydström som låg bakom Väsbys två första mål i matchen via målgivande passningar och han kändes riktigt pigg och samtidigt rejäl ute på isen.

Men i övrigt var rakt igenom stabila insatser. Linus Ryttar fick hålla nollan direkt och även fast ESK kanske aldrig satte honom på ordentliga prov så är det alltid bra att kunna stänga igen i kassen.

På onsdag väntar hemmapremiär och då kommer Segeltorp på besök. Då hoppas jag att många dyker upp och hjälper laget fram ute på isen.