AIF bäst i stan – seger i derbyt

Sista matchen i grundserien var ett derby mot Kiruna IF på ett välbesökt Lombia. AIF började matchen hyfsat och hade någon chans framåt men spelet präglades mest av att lagen tog ut varandra och minimerade misstagen. Backen Sebastian Petersén fick kliva av tidigt efter att tacklats bakifrån och landat olyckligt. Misstag skulle dock komma och det var AIF som stod för två stycken som ledde till baklängesmål. Först tappade man bort egna forwards bakom hemmalagets målbur och glömde Joni Liljeblad som fick pucken helt fri på offensiv blå och satte 1-0 efter dryga sju minuter. Minuterna före paus drällde man med pucken i egen zon och KIF utnyttjade tillfället fram till 2-0. Skotten 9-8 till AIF efter första tjugo.

Andra perioden så och det var ett helt annat AIF som spottade i nävarna och kom ut betydligt hungrigare. Reduceringen kom genom Linus Rosdahl som drog iväg en svala från blå som hittade nätmaskorna bakom målvakten. AIF hade sedan det mesta av spelet och vann skotten med 16-7. Trots ett par bra chanser framåt blev det inga fler mål. Det blev ett par utvisningar men AIF:s power play för dagen gick för sakta och det saknades resoluta avslut. Calle Hjälm i målet klev fram under ett numerärt underläge med ett par fina ingripanden och det var underläge 1-2 inför sista perioden.

I tredje perioden fortsatte AIF mala på och växlade upp vilket också gav resultat. Frågan var när kvitteringen skulle sitta och det var Marcus Runnqvist som från nära håll satte pucken till 2-2 mellan benen på hemmakeepern. Då hade vi spelat nära nog halva perioden och AIF fick sedan ett numerärt överläge som man inte tog vara på alls. KIF fick också chansen fem mot fyra efter det men AIF redde ut detta utan större problem. AIF gick på för ett segermål och det kom genom lagkaptenen Emil Jakobsson som än en gång visade vägen för sitt AIF. Marcus Runnqvist fick fram pucken till Emil som fri framför kassen kallt satte 3-2 med tre minuter kvar. Hemmalaget plockade sedan målvakten tidigt men AIF släppte inte till någon farligare chans. Viktor Lund gjorde ett riktigt nyttigt monsterbyte och klockan tickade ned mot sextio minuter. Med halvminuten kvar skrinnade Jacob Hansson Geidon mot tomt mål och satte 4-2 inför glädjerusiga fans. Skotten totalt 32-24 till AIF.

Matchhjältarna var många ikväll. Kedjan med Jakobsson, Lund och Runnqvist mycket bra. Stabilt backspel från samtliga under de två sista perioderna. Calle Hjälm klev fram ett par gånger när det som mest behövdes. AIF:s två sista perioder lovar gott inför fortsättningen och nu tränar laget hårt ett par dagar innan det är dags för julskinka. En rättvis seger idag samtidigt som Vännäs vann mot Örnsköldsvik innebär att AIF som nykomling slutar på 6:e plats. Omstart av vårserien preliminärt 6 januari.