AIF tog tredje raka derbysegern

Derbydags igen när AIF fick dra på sig sina vita bortaställ för match mot KIF. Det var känslosamt före matchstart då hela Lombia hedrade AIF-legendaren Jan Aspvik som gick bort under tisdagen med en tyst minut. AIF spelade även med sorgeband. Matchen började annars inte speciellt välspelad och AIF gjorde två mål på i princip sina två första chanser. Första pucken satte Simon Hammar från mitt i slottet efter att Jacob Hansson Geidon och Oskar Fredriksson dragit upp ett snabbt anfall och snyggt spelat fram. Tvåan satte Viktor Lund från nära håll vid den första stolpen efter att Emil Jakobsson förarbetat. Smakstart för AIF som gick ned i koncentration och KIF fick reducera väl enkelt direkt på nedsläpp. Efter det hamnade AIF på mellis och det påminde en hel del om insatsen senast mot Teg. Det blev dock inga fler mål och man redde även ut ett numerärt underläge. Skotten 12-10.

Andra perioden blev en bedrövlig historia från AIF:s sida. Det var tempofattigt, oskärpt och alldeles för bekvämt och omständigt. Hemmalaget gasade på och fick snurra runt så gott som hela tiden med ett passivt AIF som mest tittade på. Utvisningarna kom således också som ett brev på posten. AIF klarade av ett långt tre mot fem, man hade en bra box och Calle i kassen var tät. Hemmalaget var dock i förarsätet och kvitteringen kom tillslut på en fladderpuck från mitt i slottet. Det var inte orättvist så långt och det fanns en hel del att snäppa upp för AIF:arna inför den sista perioden. Skotten 14-6.

Sista perioden och AIF spottade upp sig rejält. Ju längre minuterna tickade tog man över alltmer och när man fick chansen i fem mot tre så kom målet. Emil Jakobsson snappade upp pucken framför mål och lyfte in pucken över en liggande målvakt efter nära nog elva minuter spelade. Efter det fortsatte AIF i fem mot fyra och kunde punkterat tillställningen då man skapade ett par bra chanser men hemmakeepern höll kvar sitt lag i matchen. Sedan stängde AIF effektivt ned mittzon och spelade resolut och rejält. Man släppte inte till desto hetare chanser, klarade effektivt av ett numerärt underläge och när KIF plockade keepern fick Oskar Fredriksson tag i pucken och knackade in den över hela isen i tom kasse fram till 4-2. Daniel Taavo avrundade sedan det hela med sitt 5-2 med 42 sekunder kvar, också det i tom kasse. Skotten totalt 28-27.

Calle Hjälm stabil i kassen. Oskar Fredriksson var rejält spelsugen och skapade en hel del. Viktor Lund åkte mycket skridskor. Spelet i de två första perioderna lämnade en hel del att önska men den tredje perioden var AIF:s och det är en styrka att vinna fast spelet inte är på topp. Man hängde därmed på play off tåget och på lördag väntar en nyckelmatch borta mot Örnsköldsvik.