Vi ska vinna serien

Det är idag 196 dagar sedan Bois senaste spelade match. 196 dagar sedan punkten för en misslyckad säsong till slut sattes i Visby ishall. Men också starten för 196 dagars längtan efter revansch!

Imorgon så är då dagen här då vi ska få chans att visa att i år blir det annorlunda, i år kommer vi att visa att vi är stora ”Starka Mariestad”. Redan i målsättningen hos laget kan vi märka en skillnad i attityd.

-Vi har satt ett tufft mål, vi vill vinna serien, berättar Bois nygamla tränare Andreas Appelgren. Det innebär att vi sätter en press på oss själva men vi är beredda att ta den.

Det är en attitydförändring för Bois. Man nöjer sig inte med att ”vi ska nå allettan och sedan vara som bäst i vår” som tidigare år. Nu vill man ta ett kliv framåt och visa både för sig själva och för omgivningen att nu är det allvar, vi vill mer, vi vill ha revansch och mer därtill.

-Det handlar om att ha en god daglig verksamhet, att göra sitt yttersta varje dag. Det kommer över tid ge oss möjlighet att också spela om att gå upp i allsvenskan så småningom, menar Appelgren.

Det första steget på den långa vägen mot en allsvenska tas imorgon då Bois ger sig iväg till Eskilstuna för att ta sig an Appelgrens moderklubb Eskilstuna. Men det är inget speciellt för honom menar han:

-Jag tycker att min moderklubb är Mariestad, det är bara härligt att det drar igång. Det är en helt annan nerv nu när det blir tävlingsmatcher.

Mariestad har inte bara satt press på sig själva utan har också höga förväntningar från omgivningen, inte bara från Mariestadssupportrar. ”Hockeysveriges” hockeyettanexpert Mikael Mjörnberg, (av många ansedda som den största kännaren av hockeyettan), menar att Mariestad är hockeyettans bästa lag. Nu möter man en nykomling och många förväntar sig nog att Bois ska vinna matchen tämligen enkelt.

-Att vara ett jagat byte är svårare än man tror. Det gäller att man är ödmjuk inför uppgiften. Det kommer vara årets match för Linden, att möta seriefavoriterna i en hemmapremiär. Dom kommer att komma ut med en jäkla inställning och fart och då gäller det att vi har samma inställning och att vi är beredda att betala samma pris som dom. Då tror jag att vår bredd över fyra liner och att vi har har ett väl förberett lag fysiskt med ett bra grundspel ska avgöra matchen till vår fördel.

Under träningsmatcherna är Bois, trots att insatserna varierat prestationsmässigt, obesegrade under ordinarie tid. Man har bland annat besegrat allsvenska topplaget Karlskoga på hemmaplan och en av favoriterna i hockeyettan Huddinge på bortaplan. Boistränaren är också nöjd med hur det sett ut på försäsongen.

-Vi har spelat bra i powerplay och boxplay och vårt grundspel sitter stora delar av tiden. Så jag är nöjd, men hade kanske hoppats på lite mer positiva besked i cupen, men fick det några dagar senare när vi vann mot Huddinge. Vi har tränat bra och hanterat matcherna bra. Jag kanske skulle önskat lite mer mål i spel 5 mot 5 men vi har tittat på video och vi skapar väldigt mycket chanser så det är inget vi behöver lägga energi på.

Några som är extra viktiga för att laget ska kunna prestera under säsongen är de stora pådrivarna, kaptenerna. Det är dom som ska få alla att trivas vid sidan av men också driva på laget på isen. Därför är det ofta spelarna med bra driv och stor social kompetens som får vara det. Så är också fallet i år. Så här berättar Andreas om årets kaptener:

-Lagkapten Filip Thörnqvist fortsätter att vara vår givna ledare. Jag tycker han gör det väldigt bra under träning och match och han representerar klubben på ett bra sätt. En profil och ansikte utåt för klubben, så det var inget svårt val.

Assisterande kaptener:

-Linus Engqvist är en Mariestadskille med stort hjärta som alltid arbetar oerhört hårt hur han egentligen känner sig, så också ett självklart val.

-Johan Frick är en Mariestadskille som alltid ger allt han kan, utan ursäkter. Han ställer också krav på omgivningen att vara professionell så han var också ett enkelt val.

-Sedan har vi Jesper Lindén som gjort en säsong i klubben och visat hög arbetsmoral och går där det gör ont. Vill oerhört mycket med sin ishockey. Blockar skott, ger allt.

-Lukas Larsson är samma som med dom andra, Mariestadskille som alltid är på plats, brinner oerhört för klubben och sådant är viktigt.

Tränarna har formerat laget, spelarna är laddade och klara. Är ni det med så kör vi, nu visar vi att vi ska ha revansch!

Av Krister Holm