Efterlängtad seger i de småländska skogarna

Skövde IK begav sig under lördagen tillbaka till de småländska skogarna för match mot Tranås AIF IF och det blev en match med flertalet bra målchanser från båda håll.
– Det var en häftig hockeymatch och det är så här man vill ha det, sa Johan Hellström.

Det fanns säkert en del på läktarplats i Stiga Arena som räknade med att Tranås skulle föra spelet inledningsvis och försöka trycka tillbaka SIK. Men det blev precis tvärtom.

Skövde fick omgående tryck mot Tranås kasse och när hemmalaget försökte rensa ut pucken för att kunna byta hamnade pucken hos Viktor Andersson.

Han startade ett anfall med en lång passning till Dennis Santesson vid offensiv blå. Därefter togs pucken in i anfallszon, hamnade till slut hos Jonas Nyman och då var det gästerna som spräckte målnollan. Tid, 51 sekunder.

Målet stärkte gästerna som fortsatte trycka på mot Isak Ragnevad.

Tranås hade stora bekymmer att komma ur sin egen zon inledningsvis och Alexander Henriksson var bara centimetrar från att utöka ledningen till 2-0.

Till slut vaknade dock hemmalaget till.

Mycket tack vare en kvitteringspuck som Viktor Andersson garanterat vill ha tillbaka. Rasmus Koskinen kastade iväg ett höstlöv från offensiv blå och Andersson såg pucken hela vägen men den smet in bredvid honom och hans högra stolpe.

Därefter var det hemmalaget som tryckte tillbaka Skövde och skapade en hel del.

Skövde hängde inte riktigt med i skridskoåkningen och såväl Tom Olsson som Jonas Nyman fick uppsöka botbänken efter ojustheter.

SIK:s boxplay var dock riktigt bra under den inledande akten, laget såg till att ligga i skottlinjen och jobbade hårt för varandra.

Tranås var knappast ofarliga trots det, Viktor Andersson fick freda sitt mål några gånger men allt som oftast var det inga större bekymmer för burväktaren.

I slutet av perioden fick Jesper Erlandsson ett drömläge att ge SIK ledningen på nytt i matchen. Erlandsson fick stå helt ensam i slottet, fick pucken av Adam Thilander men avslutet gick tre decimeter över ribban och i paus var ställningen fortsatt 1-1.

– Jag tycker att vi spelade disciplinerat, vi hade bra tålamod i det vi gjorde och varje kille hittade grunderna i sin roll, ansåg Johan Hellström.

Viktors bästa vänner

I den andra perioden fortsatte spelet vara jämt med lite fördel hemmalaget.

Tranås fick en tidig utvisning emot sig men SIK:s powerplay utelämnade det mesta ur den kreativa lådan och vr mest stillastående och fantasilöst.

Någon minut efter Tranås klarat av sin utvisning skapade de ett två mot ett läge där Pontus Eklöf fick pucken men Viktor Andersson stod för en fin räddning och parerade.

Tranås skapade en drös med chanser mot Andersson som fick jobba hårt för brödfödan den här eftermiddagen.

Han hade dessutom hjälp av båda sina bästa vänner. Både Anders Skoog och Rasmus Koskinen prickade Anderssons stolpar och SIK höll sig målmässigt med i matchen.

Efter en dryg kvart fick gästerna även en ny chans i powerplay. Alexander Henriksson fick öppet mål efter att både Jesper Emanuelsson och Johan Planeby försökt överlista Isak Ragnevad, men när Henriksson fick pucken small det till och SIK var tillbaka i förarsätet.

Tranås gav dock inte upp, istället ökade de tempot och SIK drog på sig två utvisningar inom loppet av en minut och 14 sekunder.

Först åkte Max Kardevall i egen försvarszon och sedan åkte Jesper Erlandsson för en tripping i anfallszon. Utvisning nummer två kan definitivt betecknas som en utvisning på det onödiga kontot.

– 100% i boxplay – känn på den hockeysverige. Gött att se boxen kugga i, nu kände jag igen den från innan jul, de hade rätt fokus och jobbade smart, berömde Johan Hellström.

Disciplinerat SIK

SIK klarade av Kardevalls utvisning och fick inleda den tredje perioden med Erlandsson utvisad ytterligare 54 sekunder.

De sekunderna var dock inga större bekymmer. SIK försvarade sig väl och spelade disciplinerat, fortsatte ligga i skottlinjen och hjälpa sin burväktare.

Jonas Nyman, Adam Thilander och Henrik Thegel fick varsin chans inom loppet av ett par sekunder att punktera tillställningen men Ragnevad lyckades parera samtliga avsluten.

Tranås försökte komma igenom men SIK spelade riktigt bra i försvarsspelet och hemmalaget hade svårt att komma till några riktigt farliga lägen.

– När alla kuggar i så håller vi ihop hela laget i alla zoner och vi försökte vårda pucken, sa Johan Hellström.

För det var Skövde som var klart närmast matchens fjärde mål.

Johan Planeby fick ett fritt läge efter sju och en halv minut men avslutet stannade på Ragnevads benskydd då Planeby inte fick upp pucken.

Tranås tog sin timeout efter drygt tolv minuter men det hjälpte föga, SIK fortsatte spela kontrollerat och disciplinerat.

När de dessutom fick chansen att spela powerplay med tre och en halv minut kvar att spela punkterade David Lundmark matchen.

Lundmark fick stå helt ren i slottet, blev serverad pucken av Henrik Thegel och stötte snyggt in pucken bakom Ragnevad.

– Powerplay, skönt att se pucken gå in, erkände Johan Hellström.

Tre efterlängtade poäng in på Skövdes konto och laget inleder därmed den andra halvan på samma sätt som den första.

Närmast väntar Visby/Roma hemma i Billingehov på onsdag kväll.

– Det var viktigt med tre poäng. Idag känner jag igen oss på många sätt. Det är skönt att vinna när de andra spelar bra också. Det är slutspelsmatcher alltihop nu, avslutade Johan Hellström.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath