Full trupp i enkronasmatchen

Bois har verkligen fått ett såväl spelmässigt som resultatmässigt lyft de senaste två matcherna. En del ändringar i kedjorna har fallit väl ut och just nu kuggar alla formationer i. Det är med andra ord en nöjd Andreas Appelgren som hemsidan ringer upp inför morgondagens viktiga match mot Huddinge, en match som det också är fri entré till.

Vilket lyft ni fått de senaste två matcherna!

Det är lite olika vi mött också, lag som bjuder upp till dans, det blir lite skillnad på spel då.

Är det hela förklaringen?

Inte hela, men en viss del. Det blir ett annat spel med mer fart när man möter lag som vill anfalla. Men det har också att göra med att passningsspelet har varit för dåligt tidigare och när det blir bättre så blir tempot bättre också, annars ser det för bedrövligt.

Ni har också ändrat en del i formationerna.

Vi hade en diskussion inför Nybro att det kan vara bra att göra några små förändringar ibland så man börjar prata och få in energi den vägen och den effekten fick vi. Sedan att vi satte ihop Erik, Eddie och Jeppe visste vi var lite trygghet då de spelat ihop tidigare. Det var ett sätt att få igång Jeppe och Erik. Sedan förtydligade vi rollerna också, att det är dom två formationerna som ska göra det offensivt medan de andra ska i huvudsak ta hand om defensiven, sedan är det en bonus om de andra producerar. Så en tydligare rollfördelning och att man då får lite tydligare krav på sig. Killarna har jobbat hårt för att få fart på grejorna och för att genomföra matcherna, det ska de ha beröm för.

Ja den kedjan med Erik Olsson Eddie och Jesper Lindén har verkligen fått fart på det där Erik gjort mål tre matcher i rad.

Erik gjorde en stark alletta förra säsongen med och han har en åkning som är underbar att skåda, en bra utväxling och ett fysiskt spel som kommer mer tillrätta i en bättre serie. Jeppe jobbar hårt och sliter. Så de lägger ner ett stort arbete samtidigt som de kan leverera framåt, kompletta spelare som är bra att vi fått igång.

Men också den andra nykomponerade topplinan med Filip Thörnqvist, Douglas Lögdahl och Lukas Söderlund har visat framfötterna.

Absolut, den har också blivit bra när Filip kom tillbaka. Den har saknat tyngd en spelare som kan jobba tillbaka pucken och vara stark på puck, puckarna for ut lite för fort ur anfallszon utan honom. Han bidrar med just det som saknats, tyngd, och han är väldigt stark på puck och då får Dogge mer puck att jobba på och kan sätta upp Lukas i lägen. Så där har Filip verkligen bidragit. De kompletterar varandra väldigt bra och just nu kuggar det i i samtliga formationer, det är bra rakt igenom.

Sedan känns det som att ni matchar laget lite hårdare också…

Ja det kan nog vara så. Vi har ett system hur vi matchar laget beroende på var på banan vi befinner oss, är vi mer i anfallszon så blir det mer speltid på de offensiva enheterna, annars kanske det är mer jämnt. Men samtidigt som vi förtydligat för laget vad de har för roller så har också vi i ledarteamet förtydligat hur vi vill fördela byten och så vidare, så det är lite annan coachning.

Det blir inget gnäll på de som får mindre istid?

Nej en säsong består av olika faser. Det är en fas tidigt där alla kämpar om att ta en roll i laget, det är då man sätter hierarkin. Sedan kommer en ny fas där det är mer bestämt och man börjar veta vad man ska göra och vilken roll man ska ha. Nu är det en ny fas där vi närmar oss slutspel, då vet alla vad de ska göra på verkstadsgolvet så att säga och då kör man på för lagets bästa. Sedan skiljer det inte så mycket istid heller, vissa matcher skiljer det kanske lite mer, andra mindre. Sedan hänger det på hur mycket man orkar spela också, vi spelar på ett sätt som är väldigt krävande, så alla behövs och vi är beroende av varandra.

Ja ni åker mer skridskor nu med hårdare press på motståndarna och checkar högre upp det senaste.

Det är både och, för ögat kanske det ser ut så, fast egentligen kanske vi håller ihop laget mer nu och avvaktar läge och åker då mindre skridskor faktiskt. Men när tillfälle ges så sätter vi press och släpper inte bytet förrän vi vunnit puck. Så vi åkte nog mer tidigare men träffar mer rätt nu och vi har fått bra betalt för hur vi valt att hantera de senaste matcherna. Men det bygger på att motståndarna vill spela också, annars blir det åka runt, runt i anfallszonen.

En annan detalj som sett bättre ut är att ni ser tryggare ut i försvarsspelet, ni har inget emot att vara i egen zon emellanåt också utan tar det jobbet utan att stressa upp er.  

Vi har spelat samma försvarsspel hela säsongen egentligen. Vi har ett par varianter och där tycker jag inte det är någon skillnad. Det kanske är att vi kommer in i det mer, men ingen skillnad i spelmässigt. Det hänger mer ihop med i resultaten skulle jag tro, vinner vi så ser det bättre ut. Tryggheten är mer att vi vet vad vi ska göra och det klickar i mer och mer, det kanske är därför det ser bättre ut.

Sedan vi pratade senast har ni fått in ett nyförvärv i Joel Werner som verkligen tog för sig i premiären med 1 mål och 1 assist. Vad kan du säga om honom?

Det är en stabil tvåvägsback som kanske först och främst sätter defensiven, men han har också bra offensiva kvaliteter med sin fina skridskoåkning och bra pass och skott. Det är en bra back som spelat på hög nivå och har bra utbildning i Skellefteå. Jag gillar att han har ett bra förstapass, det enklaste passet hittar han snabbt och bra och det är det spelet vi vill ha. Så en riktigt bra back som kommer stabilisera försvarsspelet ännu mer.

Jag upplevde att han växte mer och mer ju längre matchen led, han började kanske lite nervöst i första…

Det är klart att han är nervös när han kommer till en ny klubb. Jag hade Mattias Timmander som kom till Leksand efter att han gjort 700 NHL-matcher, han var jättenervös första träningen. Så alla är nervösa i början, när man ska göra sin premiär så man är hårt synad, det vet man om. Men han växte in i det ju längre matchen led och gjorde det bra.

En annan som växt in i det är Ludvig Collberg som verkligen visat framfötterna det sista.

Ja han har varit bra hela allettan. Han spelar enklare och med en pondus och har en smartness och speluppfattning som gör att han kan agera lite snabbare än många andra. Han har ett spel man behöver mot tightare motstånd, men samtliga backar gör det jättebra för tillfället, ja inte bara backarna utan hela laget.

Senast rullade ni faktiskt på sju backar, där också Gustaf Malmkvist fick istid.

Ja med Joel så fick vi ett alternativ till och sedan är Nybro och Troja båda fysiska lag med hård forechecking och då kan det bli jobbigt att spela på sex backar. Kan man rulla på sju så tror jag vi gynnas av det i längden. Sedan i slutet gick vi ner på sex igen för att klicka i lite mer igen. Men det håller killarna fräscha lite längre. Nackdelen är att man inte alltid spelar med den man är van med och kedja-backpar känner inte varandra lika bra, men killarna är så pass skickliga så det brukar lösa sig.

En annan som visat stigande form är Tobias sandberg, med ett insläppt mot Nybro bara och hållen nolla mot Troja.

Absolut. Halmstadsmatchen var han bra också. Jag ska inte säga att han hade en svacka innan, men han hade några matcher när han släppte något mer mål än han brukar. Han har skämt bort oss, han brukar släppa mindre än två mål per match, men han hade några matcher när han släppte några fler. Sedan är det inte bara hans fel heller måste man vara tydlig med. Men nu har han studsat tillbaka och visat att han kan vinna matcher för oss. Det behövs att ha en målvakt som kan hålla nollan, så det var ett bra besked.

En sak som dock inte gått lika bra det sista är powerplay, vad felas?

För det första är det en tuffare serie nu, det finns inget lag som inte kan spela boxplay. Vi hade Sveriges bästa powerplay innan jul och då är det också naturligt att lagen har scoutat hur vi spelar, och det är också en förklaring. Sedan hade vi två stolpskott i powerplay senast och ett missat öppet mål efter en jätteräddning, så vi kunde ha gjort ett par mål i powerplay senast, ofta så blir man lite styrd av om det blir mål eller inte. Jag tycker inte det ser dåligt ut i powerplay, det är mer en kombination av bättre motstånd som scoutat oss hårdare i kombination av lite motstuds. Sedan har vi saknat vår bästa powerplayback i Tobias Björklund också, det gör naturligtvis sitt till.

Nu väntar Huddinge imorgon, ett Huddinge som sköljde över er senast i Björkängshallen. Vad tar ni med er för lärdom från den matchen?

Du vet hur jag är, jag håller inte alltid med. Vi hade 14-10 i heta målchanser den matchen och jag tycker att vi skulle vunnit den matchen men vi gav bort den i första när de fick slå in tre returmål. Den matchen slarvade vi bort. Men Huddinge är finurliga i sitt spel och ger man dom för mycket yta och låter dom spela sin give and go-hockey så är de skickliga. Vi måste få stopp på dom där och har revansch att utkräva och det ska vi ta.

Vad är hemligheten för att få stopp på deras offensiv, är det att ha fart på skridskorna själva?

Det gäller att få stopp på dom tidigt och inte låta dom hitta instick och att fylla på på bortre stolpen. Sedan har de ett oerhört spelskickligt lag med många spelare som skulle kunna spela på en högre nivå, men de har satsat på en civil karriär istället och spelar mer för att det är skoj. Det gör att de spelar helt utan press och mer för att det är kul. Därför kan de spela ut då de saknar press på sig, de är obekymrade och låter man dom då spela på så är de oerhört skickliga. Man måste spela så de känner att det är jobbigt, checka fast dom i deras egen zon, då är det inte lika roligt. Kan vi spela fysiskt och smälla på dom och hålla dom borta från vår zon så blir det enklare väg till seger.

Nu har ni kommit en bra bit in i allettan och i detta läge av säsongen så brukar det komma en del skador och Tobias Björklund har ju saknats det senaste. Hur är skadeläget inför morgondagens match?

Vad jag tror och som det såg ut när vi lämnade ishallen igår kväll så finns samtliga spelare tillgängliga. Sedan kan det ju komma bakslag, men jag tror alla är tillgängliga.

Då har du ett delikat bekymmer att ta ut laget imorgon!

Ja jag har åtta backar och fjorton forwards att välja mellan, så det är ett angenämt problem.

Men det är väl dumt att göra några större förändringar efter de senaste matcherna?

Jo så är det.

Då får ni lycka till imorgon mot Huddinge, en match som också är enkronasmatchen!

Ja tack, hoppas på mycket folk!

Av Krister Holm