Patrik Juhlin förlänger med Surahammars IF

Patrik Juhlin stannar som huvudtränare i Hockeyettanklubben Surahammars IF även säsongen 2020/21. Det blev klart under tisdagen. Patrik Juhlin som kom in och skulle hjälpa föreningen i kvalet fick knappt nosa på uppdraget innan det avbröts.

Det var glada nyheter som nådde webredaktionen strax efter lunch på tisdagen. Det som många i och kring föreningen gått och hoppats på i några veckor blir nu verklighet. Den rutinerade Patrik Juhlin har alltså valt att förlänga samarbetet med föreningen och skrivit på som huvudtränare även för kommande säsong.

Det var många i hockeysverige som höjde lite på ögonbrynen när Surahammars IF, efter en miserabel säsong i botten av Hockeyettan Västra och med avhopp från tränarna Conny Grundström och Daniel Carlsson lyckades knyta till sig tränarduon Patrik Juhlin och Henrik Andersson Tervald inför kvalspelet som skulle avgöra föreningens framtid i Hockeyettan.

Det andades en hel del optimism i den klassiska bruksklubben när kvalspelet tog sin början. Efter segern hemma mot Hallstahammar (6-3) var många både glada och nyfikna på hur Juhlin och Andersson Tervald skulle lyckas leda laget vidare på den inslagna vägen. Tyvärr kom ett virus emellan och kvalspelet avslutades plötsligt med Surahammar kvar i Hockeyettan.

Men nu står det alltså klart att Patrik Juhlin blir kvar i Surahammars IF och vi är så klart nyfikna på vad det var som fick Patrik att skriva på för en ny, och den här gången hel säsong som huvudtränare i föreningen.

– Först och främst så trivdes jag väldigt bra. Jag fick en fin bild av föreningen och det engagemang som finns runt omkring. Alla tog väl hand om mig och visade att de precis som jag vill något med laget och med förennigen, men kanske också med ishockeyn i Västmanland. Något som jag brinner för. Kan jag göra Surahammar starkare som förening så stärker vi gemensamt också hockeyn i länet.

– Sen kändes det så klart snöpligt när allt bara tog slut där efter matchen på Hallsta. Det kändes som vi hade något bra på gång och det var tråkigt att lämna säsongen ofärdig. Jag vill gärna göra färdigt saker och nu fick vi inte det. Att jag nu valde att skriva på för ett år till handlar mycket om att jag vill se vad jag kan åstadkomma i laget och föreningen. Jag gillar utmaningen att få bygga grupper och se dom utvecklas och nu kommer jag få göra det under en hel säsong från start till mål och det känns spännande och kul.

Vad tänker du då kring kommande säsong gällande truppen och resultatmässiga ambitioner?

– Det finns som sagt kvaliteter i laget och jag är övertygad om att vi med en bra inställning och hårt arbete kan lyfta oss resultatmässigt kommande säsong. Sen ska man vara realist. Det är kanske svårt att se hur vi skulle kunna gå från absoluta botten till toppen men jag tror att med en bra grund i truppen, hård träning och rätt inställning till uppdraget så kommer vi bli bättre än vad vi var den här säsongen.

Vad hann du få för bild av laget under dina 3-4 veckor i föreningen?

– Laget är som sagt bättre än resultaten visade och det finns kvaliteter i truppen som jag vill bygga vidare på. För att nå framgång handlar det om att förstå sin roll. Att göra jobbet varje dag, på varje träning och i varje match. Det var väl lite si och så med det inledningsvis men jag känner att vi fick till ett mindset som alla köpte och vi fick grabbarna i laget att förstå vikten av att alla gör sitt jobb för att gruppen ska nå resultat.

– Nu ska jag sätta mig med sportgruppen och diskutera lite inför kommande säsong. Det handlar så klart om att säkerställa hur vi vill jobba och hur jag i min roll och med min erfarenhet inte bara ska kunna bidra som tränare utan kanske också komma med tips på hur föreningen kan tänka för att bli starkare. När det gäller laget till nästa säsong så kommer vi så klart försöka säkra en del namn, men vi har inte bråttom. Jag tror inte att man ska stressa igenom sånt här. Det är bra att fundera på hur man vill ha det och vilka typer man vill ha i laget innan man börjar signera massa kontrakt.

Det är många som kanske trodde att du skulle söka dig till en större förening med lite tydligare elitsatsning. Vad är det med Surahammars IF som du gillar?

– Jag gillar människor. Jag gillar samtal mellan människor. Surahammar är en fin liten förening med ett stort engagemang. Det känns nära och familjärt och det fick mig att trivas. Även om min tid i föreningen säsongen 2019/20 blev väldigt kort så fick jag en otroligt bra känsla av föreningen. Den ska vi bygga vidare på.

Vi tackar Patrik för pratstunden och hälsar honom varmt och hjärtligt välkommen tillbaka till Surahallen efter sommaren

Text och Foto: Mattias Forsberg