Men på färden norrut spräcktes sviten av ett vilt kämpande gäng Kirunahjältar.

KIF-Piteå 3-2 (2-1, 1-0, 0-1).

Och det inför den riktigt fina publiksiffran 785 personer.

Ja, vilken kväll det blev i Lombia ishall. Kiruna följde upp sexpoängaren förra bortahelgen med en derbyseger över Piteå. Ett lag man har haft mycket svårt för under de senaste säsongerna.

Och det var ett formtoppat Piteå som reste upp. Laget hade sex segrar på sex matcher inför drabbningen. Det började även ”planenligt” när Jesper Ylivainio gjorde 0-1 efter halva första perioden.

Men svaret kom snabbt.

Hampus Hagström snodde pucken på offensiv blå, drog en Piteågubbe, gick in på kassen och tryckte in kvitteringen. Kirunagrabbens fina säsong fortsätter, med andra ord och precis som mot Teg, borta, visade han vägen till seger.

Victor Ed

ström prickade ribban innan han drog på sig en utvisning. Domaren straffade honom. Och Simon Thyni straffade Piteå.

Kiruna behövde inte många sekunder på sig att utnyttja powerplay-spelet. Thyni styrde in pucken känsligt på Nico Jokis skott från blå.

2-1 och hemmaledning till pausvilan.

Efter halva matchen gjorde Matias Mustonen ett av de snyggare målen i Lomiba på ett tag. Han tog pucken på egen blå och satte full fart framåt. Väl vid Piteåkassen drog han en back och piskade sedan in pucken otagbart. På backhand, dessutom.

Ledningen var dubblad. Grunden till en skön seger var lagd.

Piteås jakt uteblev när Sebastian Hansson drog på sig matchstraff för både kicking och hög klubba. PP för KIF i sju minuter, men något fjärde mål kom inte.

Nej, Kiruna skulle få kämpa in till de allra sista sekunden för segern.

I den tredje perioden grävde KIF skyttegrav, låg lågt kröp ihop, höll ihop, krokade arm och motade bort faran, tillsammans som en enhet.

Pulsen höjdes än mer för de med Kirunasympatier när Petter Mäkitalo reducerade till 3-2 med tio kvar. Piteå fortsatte sedan att mangla och trycka och försökte välta Kiruna till underkastelse.

Klockan tickade helt galet söligt när Piteåanfallen bara blev längre och längre.

Sebastian Kaupila räddade en puck på mållinjen. Filip Eriksson var tryggheten själv och spikade igen och alla andra i KIF-tröjorna slet arslet av sig för de tre poängen man såg framför sig.

Och man lyckades behålla dem i sitt grepp. Man lyckades försvara staden. Gamla centrum, nya centrum och allt däremellan.

Efteråt fick man ta emot applåderna från den stora publiken. De allra flesta av dem kommer nog gärna tillbaka till nästa hemmamatch.

Men innan det: Roadtrip till Hudiksvall och Sundsvall kommande helg.

Favorittippade Hudik, alltså. Kiruna åker dit med en serieledar-seger i ryggen.