Fantastiskt försvar gav viktig KIF-seger

Svajigt försvar och insläppta bortamål i massor?

Glöm det.

Snarare: En vit gruv-mur som (nästan) var helt omöjligt att rubba. En mur dirigerad av bergmästaren själv Filip Eriksson.

Vännäs-Kiruna IF 1-2 (0-2, 0-0, 1-0).

Kiruna hade släppt in 24 mål på tre bortamatcher inför fighten i Vännäs. Det hade lett till en hel del kommentarer online, både i forum på bland skribenter.

Frågan var hur det skulle bli den här gången. Svaret blev det raka motsatta. KIF svarade för sin, förmodligen, bästa försvarsinsats för säsongen. Starkt med tanke på de smällar man åkt på på sistone.

Men vi börjar från början.

Godbitar från den första rundan:

KIF tog ledningen efter dryga fem minuter. Jesper Strandelin spelade fram Hampus Landström som kom en mot en. Han sköt hårt och pucken såg ut att studsa på en back-klubba innan den gick in otagbart. Det var den 20-årige Kirunagrabbens andra mål i A-laget. Det första den här säsongen.

Kiruna var bättre i den första perioden men Vännäs var långt ifrån ofarligt. När Filip Eriksson blev överspelad blev målet tomt i en kaossituation nära kassen. Då gled en knästående William Palovaara in i kassen och agerade reservmålvakt och räddade pucken. Tjusigt av Instagram-kungen!

Kiruna dubblade ledningen innan pausvilan. I spel fyra mot fyra snappade Felix Fjällkeborn upp pucken bakom kassen. Han gled runt och serverade Jesper Strandelin. Assist-makaren till 0-1 sköt pucken stenhårt ribba in från nära håll.

Simon Thyni hamnade mellan två Vännässpelare på ett otäckt sätt. Johan Fahlgren åkte ut för boarding men hur gick det för Simon? Efter några sekunders paus reste Kirunakaptenen sig och spelade vidare.

Är man byggd på hjortron och renkött från Tornedalen ger man sig inte i första taget.

Med två minuter kvar av perioden var frågan om Vännäs skulle spräcka nollan. Och för en halv sekund såg det ut som det. Men Filip Eriksson kom ut fint och avstyrde ett jätteläge.

En räddning som där och då kändes otroligt viktig för resten av matchutvecklingen.

KIF fortsatte att försvara sig riktigt, riktigt bra i den andra rundan. Så mycket för allt snack om det usla bortaspelet och alla insläppta mål mot Kalix och Hudiksvall. Nu såg vi ett annat Kiruna.

Filip Eriksson såg hur fin ut som helst i kassen och Robin Erikssons fina, fysiska spel stack ut.

Framåt var Hampus Landström närmast att göra mål (han såg het ut i dag!). Efter åtta minuter sköt Hjalmar Esko mitt i slottet. Landström var först på returen men kunde inte lyfta upp den ovanför benskyddet på Felix Olsson.

Och med knappa minuterna kvar av perioden var lillebror Landström framme igen. Den här gången var det Jere Manninens som sköt in ett inlägg från vänsterkanten. Landström högg och försökte brösta (!) in den uppstudsande pucken. Men till slut gled den retfullt utanför den högra stolpen.

Med viktigaste: Nollan hölls intakt inför den tredje perioden.

Den där muren fortsatte att glänsa. Och den sattes sannerligen på prov. Vännäs fick spela i fem mot tre i helt två minuter efter att Calle Källström åkt ut för hög klubba (otur) och KIF drabbades av ett lagstraff för abuse (onödigt).

KIF:s boxplay har sett grymt ut hela serien. Här fick vi ännu ett exempel på det. Simon Thyni svarade för två jätte-skott-täck i samma byte. En bild som illustrerade KIF:s match den här dagen.

Det blev inget Vännäsmål i PP. Däremot styrdes 1-2-pucken in med dryga minuten kvar och KIF-fansen fick stå ut med panik-puls ända in till slutsignalen.

När den väl löd var segern ett faktum. Och i och med det är nu det hela fem poäng ner till Kalix som jagar under sträcket.

Tabellen är sannerligen rena lördagsgodiset just nu.