Väsby knep bonuspoängen i Bergslagen

Calle Åsell bjöd på grannlåt när han i övertidsperioden borta mot Lindlöven smällde in segerpucken till 5-4 i krysset vilket gav Väsby bonuspoängen. En viktig extrapoäng i en svängig match där Väsby efter en svag start ändå såg ut att vinna matchen men där man tappade en 4-2 ledning ganska långt in i den sista perioden och där kvitteringen föll i matchens sista minut.

Alltid bra att vinna på borta plan. Jag tycker matchen är lite svajig. Vi börjar matchen bra, men går lite ned i tempot i slutet av första perioden. Andra perioden gör vi bra och vi skapar mycket målchanser. Vi borde ha kunnat göra ett par mål till i andra perioden. Första halvan i tredje är bra, men återigen går vi lite ned i tempot och Lindlöven kommer in i matchen. Bra att vi kunde vinna på förlängning, säger tränare Jussi Salo.

Väsby har det rent historiskt sett alltid haft det tufft i Lindesberg och dagen blev inget undantag även fast Väsby startade upp matchen optimistiskt. Men efter att Väsby drog på sig en utvisning i matchens femte minut så fick hemmalaget det lillfinger in i matchen som behövdes för att de därefter skulle ta hela handen.

Lindlöven tog helt enkelt över händelserna på isen därefter och kändes piggare, vassare och tyngre och där de till slut helt logiskt fick in ett ledningsmål i matchen. Ett mål som kom till efter att de ställde om snabbt och där Väsby hamnade på mellanhand i princip rakt igenom hela omställningen och där till slut målvakt Linus Ryttar tvingades kapitulera även fast han först klarade av det första avslutet.

Annars var det just Linus Ryttar den enda anledningen till att hemmalaget inte drog iväg ytterligare under den första perioden då Väsbys spel inte var annat än håglöst och oinspirerat. Lindlöven skapade flera vassa lägen och att Väsby kom undan med bara ett mål i baken efter den första perioden var nog räddningen för matchen.

För även fast Väsby inledde mittakten med att redan efter halvminutens spel släppa till ett jätteläge för hemmalaget med en minst lika stor räddning från Ryttars sida, så blev perioden bättre. Till och med väsentligt bättre för laget tog tag i matchen och det gjorde att hemmalaget trycktes ner allt längre i egen zon ju längre perioden led.

Väsby skapade vassare och skarpare lägen och till slut satt även kvitteringen. Christian Hägg var det som distinkt sköt 1-1 efter fina passningar av såväl Adam Falk som Calle Åsell.

Väsby fortsatte även efter kvitteringspucken att hålla taktpinnen över matchen men ledningsmålet fick vänta så länge så att det endast återstod sex sekunder av mittakten innan det föll. Ett inte alltför märkvärdigt avslut av Erik Aterius tappades då in av hemmalagets målvakt som nog inte var helt nöjd efter det ingripandet.

Med ett ledningsmål i ryggen så kom Väsby ut i den tredje perioden såsom laget avslutade den andra. Laget styrde händelserna och pucken var oftare i hemmalagets zon än den var i Väsbys.

Men ett Väsbymisstag i den tredje minuten gav hemmalagets vassaste spelare Filip Barklund ett läge som han utnyttjade på absolut bästa sätt. Han lurade såväl Väsbybacken som Linus Ryttar när han höll inne pucken och sedan tog avslutet mitt i rörelsen. Det blev ett avslut som ställde Linus och tog vägen in mellan benen och gav hemmalaget 2-2 på resultattavlan.

Väsby gav dock ett snabbt svar på tal. Det tog inte mer än trettio sekunder förrän Väsby återigen var i ledning i matchen. Väsbys vassaste spelare för dagen, Carl Wassenius bjöd på härligt nummer med pucken och hittade sedan fram till Rasmus Sörgardt som vallade in 3-2 via målvakten.

När Christian Hägg sedan styrde in 4-2 i matchens sjätte minut efter fin skottpassning av Elias Ewertzh såg de tre poängen ut att vara inom klar räckhåll.  Men två snabba raka utvisningar Väsby i periodens mitt gav återigen hemmalaget en väg in i matchen. Där spelade Lindlöven bra och till slut kom även reduceringen till 3-4.

Väsby spelade sedan kontrollerat och var inte långt ifrån att sätta ännu en puck efter att bland annat Rasmus Sörgardt frispelats när mindre än sex minuter återstod av matchen.

Men hemmalaget stod pall och gjorde sedan en bra avslutande offensiv och satte bra tryck på Väsby med utplockad målvakt. Till slut studsade pucken lagets väg och med fyrtiofem sekunder kvar av matchen satte de kvitteringen till 4-4. Surt för Väsby som strax där innan inte var långt ifrån att finna ett läge att slå in pucken i en tom kasse.

Men glädjen skulle till slut ändå infinna sig. I övertiden stod då nämligen Calle Åsell för den fina individuella prestationen då han första slog sin back och därefter sopade in pucken rakt upp i det bortre krysset. Ett mål värdigt ett gott avslut och därmed tog Väsby en viktig bonuspoäng som när tabellen så småningom ska summeras kan visa sig vara guld värd.

Sammanfattningsvis så stod Väsby för en svajig insats där laget inledningsvis räddades av målvakt Linus Ryttar och där man till slut kanske ändå får vara nöjd över två nya inplockade poäng även fast laget hade ett ganska klart övertag under matchens två sista perioder.

I ett inledningsvis slätstruket Väsby var det framför allt Väsbys förstaformation med Wassenius, Nousiaianen och Bolin som skapade de mesta och bästa chanserna för Väsbys del. Den stora hjärnan i den formationen var idag Carl Wassenius som stal showen och bjöd på mängder av hockeygodis tack vare sin goda teknik. Således tilldelas han tre grisar.

Två grisar ges till Christian Hägg som firade veckans trettionde födelsedag genom att göra två mål.

Sista grisen ges till Calle Åsell främst tack vare sin fina målgivande passning till Väsby första kvitteringspuck men framför allt för det fina avgörandet då han distinkt och utan pardon smällde in segerpucken i det bortre krysset.

I övrigt skänks lite extra beröm Linus Ryttar som räddade laget under den första perioden samt till stabila Daniel Carlqvist och slutligen till Rasmus Sörgardt som precis som hela laget lyfte sig rejält under den andra halvan av matchen.